Google +1 v češtině. Bude to ale stačit?

O tlačítku +1 jsme na Živě.cz už psali a ostatně najdete ho i přímo na našich stránkách ve formě widgetu pro snadné doporučení ostatním. Tlačítko se ale především zobrazuje přímo ve vyhledávači v seznamu nalezených výsledků. Pokud nějaký takový web doporučíte, v seznamu výsledků Googlu pak vaše doporučení uvidí vaši známí z kontaktů Gmailu, Twitteru a dalších veřejně indexovatelných sítí tak, jak je našel a spojil je s vámi vyhledávací systém Googlu. Vy mu můžete pomocí třeba tak, že si vyplníte profil Googlu, kde uvedete adresu twitterového profilu.

tlacitko.png  sdilni.png
Tlačítko +1 na stránkách může doplňovat třeba doporučení na Facebooku a Twitteru, chová se ale jinak, doporučení se totiž zobrazují ve výsledcích vyhledávače, kde je uvidí pouze vaši přátelé z kontaktů Gmailu, Twitteru aj. Na druhém obrázku si můžete všimnout jak doporučení +1, tak vyznačení sdílení mým kontaktem na Twitteru.

Přímo ve vyhledávači bylo tlačítko zatím dostupné pouze v anglické verzi, nyní jej ale Google postupně aktivuje i v dalších jazykových mutací včetně češtiny. Pokud ho ještě u výsledků vyhledávače v českém Googlu nevidíte, objeví se tam nejpozději v řádu několika dní.

tlacitko +1.png
Podoba tlačítka +1 v anglické verzi
Co nevidět by mělo být dostupné i v české mutaci

Tlačítko +1 je pouze pokračováním několika doporučovacích projektů Googlu, se kterými si zahrával v minulých letech. Jistě si pamatujete třeba na komentování a uživatelské přeřazování výsledků. Tlačítko +1 se liší především v tom, že by zde nemělo hrozit zneužívání a spamování (SEO), protože vaše doporučení uvidí pouze rozpoznaní přátelé – nikoliv široká veřejnost.

Tlačítko +1 nakonec můžete použít i jako jakýsi vlastní registr zajímavých adres – sic s velmi omezenou správou. Jejich seznam totiž najdete na svém profilu Googlu. Abyste tedy mohli tlačítko +1 používat, musíte vlastnit profil a musíte být pochopitelně přihlášení.

Kde to může skřípat

Hlavním existenčním rizikem pro tlačítko +1 je především nejednoznačnost doporučení. Zatímco doporučování na Twitteru a Facebooku se transparentně zobrazí na vašem profilu, doporučení ve výsledcích vyhledávače si nemusí vůbec nikdo všimnout a klepnutí na abstraktní tlačítko tak přijde naprosto vniveč.

google prodil.png
Na svém profilu Google se sice dozvíte, čemu jste dali „plus“, chybí ale
přehled o tom, čemu dali plus ostatní z komunity kontaktů

Funkce tedy může být užitečná pouze v případě, kdy Google rozpoznal skutečně velké množství kontaktů a ti „lajkují“ jako o život, čímž se zvyšuje pravděpodobnost, že na jejich doporučení ve výsledcích Googlu skutečně narazíte.

A ještě jedna věc docela bolí. Tlačítko +1 postrádá nějaký ucelený seznam doporučení mých známých, kde bych se mohl podívat, kdo co zrovna označil jako vhodný obsah k četbě. Nějaká samostatná nástěnka „lajků“ by přeci mohla fungovat i v rámci vyhledávače.

Diskuze (12) Další článek: Momentus Thin: Seagate chystá první pevný disk pro tablety

Témata článku: , , , , , , , , , , ,