GNU Typist – Naučte se psát všemi deseti

Diskuze čtenářů k článku

Tomáš Neugebauer  |  08. 10. 2004 12:47

Zcela chybný je názor, že mezinárodní standardem je klávesnice QWERTY. On totiž žádný mezinárodní standard neexistuje, což potvrzuje i příslušná mezinárodní norma - ISO/IEC 9995 Informační technologie - Uspořádání klávesnice pro textové a kancelářské systémy. Existují pouze národní standardy a v České republice tímto standardem je QWERTZ (ČSN 36 9050:1994). Navíc národní standardy nezahrnují všechny klávesy, proto např. \ můžete nalézt na různých místech v rámci jednoho standardu.
Dále je chybný názor, že první počítače, ke kterým byla připojena klávesnice měly QWERTY. Opět platilo pravidlo národního standardu. Proto první počítače například na našem území (tzv. kancelářské správně mikropočítače se vyráběly od roku 1982) včetně oficionálně dovezených měly klávesnici QWERTZ. Tento typ klávesnice byl použit i u zařízení pro pořizování dat do počítače v době, kdy ještě klávesnice nebyla součástí počítače (pořizovače děrných pásek, organiziační automaty atd.). Proto můžeme říci, že používání klávesnice QWERTY a to i u počítačů na našem území je téměř novinkou.
K dotazu, kde se naučit ovládání kurzorových kláves na numerické klávesnici mohu uvést, že jej snad jako jediná uvádí učebnice "Profesionálem v administrativě", která kromě standardní výuky hmatové metody rozšiřuje výuku téměř na všechny klávesy (typ QWERTZ a na některé i z klávesnice typu  QWERTY) včetně psaní čísel hmatovou metodou.
Zcela chybný je též názor o standardu české klávesnice Dvorak. Žádná taková klávesnice neexistuje. Existuje pouze rozložení kláves Dvorak používané v USA, které reaguje na četnost jednotlivých znaků v anglickém textu. V důsledku toho dochází k zvýšení produktivity práce. Pro psaní českého textu to však nemá význam, neboť produktivita stoupne pouze o 1 %. Rozmístěním znaků na klávesnici v závyslosti na jejich výskytu v českém jazyce by mohlo dojít k zvýšení produktivity práce přibližně o 12,2 %. Pokud by na víc došlo i k dalším úpravám klávesnice, produktivita práce by mohla být zvýšena ještě o další 2 %. To by umožňovalo psát 59,5 % obsahu textu přímo v základní poloze, tedy z kláves na nichž jsou umístěny prsty. Zásadní význam by to však mělo pouze pro osoby píšící hmatovou metodou. Pro osoby píšící jen všemi deseti prsty by byl význam podstatně nižší a pro ostatní téměř žádný.
Nyní je nutné, abych vysvětlil rozdíl mezi psaním jen všemi deseti a psaní hmatovou metodou. Hmatová metoda není pouhé psaní všemi deseti prsty, jak je mnohdy chápána. Je založena na principu podvědomého psaní jednotlivých znaků, kdy nemyslíte na to, kde které písmenko je a jaký prst jej píše. Cílem výuky této metody není naučit se znát klávesnici nazpaměť, ale vypěstovat si podmíněné reflexy pro ovládání jednotlivých kláves, jež mimo jiné umožní i zautomatizováný způsob psaní textů (dynamický stereotyp). Díky tomu mozek pracuje rychleji a úsporněji a je možné psát celá slova nebo i slovní spojení jako vědomý celek. Tedy nikoliv po jednotlivých písmenech, jak jej píší osoby píšící sice deseti prsty, ale na základě zapamatování si , kde který znak najdou. Zároveň nepříjdete o možnost zjistit zda jste napsali chybu, neboť tu si uvědomíte (zpětná vazba), což umožňuje provést okamžitou opravu bez následného vyhledávání. A to vše bez sledování klávesnice a obrazovky. To vám umožní více se soustředit na obsah svých myšlenek a přesnost jejich vyjádření. Hmatová metoda též chrání vaše zdraví (oči, pohybový aparát - ruce, páteř atd.), neboť u ní nejde jen o osvojení prstokladu, zjednodušeně řečeno, kterým prstem se která klávesa tiskne, ale i o správný způsob sezení, držení rukou, techniku tisknutí kláves atd.
Pro její výuku, vzhledem k tomu, že má naučit psát i bez sledování monitoru, je výhodnější použít dobrou učebnici než počítačový program. Takovou je již zmíněná učebnice "Profesionálem v administrativě", která zahrnuje i výuku @, & atd. Pokud přesto chcete využít program, je opět vhodné vyučít kvalitní - například ZAV nebo ATF. Pozor na ty, které slibují rychlé naučení se a případně i zábavnou formou.
Za úplnou blbost je nutné považovat, že se někdo naučí psát deseti prsty za dvě až tři odpoledne. Pro naučení se hmatové metodě je potřeba minimálně tří měcíců (na školách se učí 5 měsíců). Po této době můžete dosáhnout výsledku 120 až 140 čistých úhozů za minutu (od celkového počtu napsaných úhozů se odečte počet chyb x 10) při chybovosti do 0,8 %. Pro naučení psaní jen deseti prsty stačí kratší doba, avšak v žádném případě ne dvě až tři odpoledne. Domnívám se, že autor článku neví o čem píše a je jedním z těch, kteří nabízejí návody nebo programy rychlé a zábavné výuky, při které se pravděpodobně naučíte různým zlozvykům, které potom, až se budete chtít opravdu naučit profesionálnímu ovládání klávesnice, budete jen velmi těžko odstraňovat.
Jedním ze základních pravidel hmatové metody, kterou autoři rychlé výuky nedodržují je, že přesnost psaní má přednost před rychlostí psaní. Nemá význam rychle se naučit, kde se které písmeno na klávesnici nachází a kterým prstem se tato klávesnice tiskne s tím, že případné chyby, které vzniknou jednoduše opravím. Počet chyb při psaní nesmí přesáhnou 1 %. Co je platné, že napíšete 250 úhozu za minutu, když dalších 10 minut musíte provádět opravy. Vaše produktivita práce je tím snížena natolik, že pomalejší písař podává lepší výkon a zároveň významně zvyšujete zatížení prstů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hesiodor  |  16. 03. 2004 14:51

Na adrese http://susta.cz/psacistr/PV10.htm je naprosto vyhovujici program pro psani vsemi 10.

-uvadim ho jako alternativu.

qwerty : casto menim klavesnice Č/A a stridave tak vyuzivam specialni znaky a hacky/carky, pokazde psat jinde y a z je opravdu iritujici.

omluvte prosim ze pisu bez interpunkce - tak daleko jsem se jeste nedostal.

PS: nevite nekdo, proc nemuzu v XP qwerty psat zavinac jako crtl + atl + v ??

dik

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sedoka  |  21. 11. 2001 16:49

Český standard je QWERTZ takže nevím o čem se diskutuje.
Programátoři- to je profesní deformace,ti ať si píšou jak chtěj ale v kavárnách, učebnách a jinde musí být vždy standardně QWERTZ !!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gmmns  |  21. 11. 2001 16:59

Aby ses nepodelal, kamo. V kavarnach, ucebnach a vsude jinde vetsinou (bohuzel) QWERTZ je. Ze je to standard, je smutna skutecnost - tu historii tady nekdo vysvetloval. Pro vsechny by v budoucnu bylo lepsi, kdybychom presli i u nas na QWERTY, ale v soucasne dobe uplne staci, kdyz se da klavesnice prepnout. Pokud to nekdo neumi, naucim ho to za 100 Kc za kazdou zapocatou hodinu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libor Barta  |  21. 11. 2001 20:20

Nahore mate navod jak psat v gnutypist s QWERTY ... lekci si muzete upravit notepadem, enjoy. Zkusil jsem to, stahl si novou (uz funkcni )) Verzi a taky jsem se dival na strukturu qwerty.typ. Je to obycejny textovy soubor, nic sloziteho. Diky bohu, ponevaz po zbeznem prohlednuti je tam par chybek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  21. 11. 2001 20:58

Hm, a nebylo by konstruktivnejsi treba poslat mail na hanke@volny.cz s temi chybami a radkami na kterych se vyskytuji? Pripadne nejaky diff (nevim, zda na MS Windows neco takoveho je) me verze a opravene verze? Mohl bych to tak opravit ve verejne distribuci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Mintaka  |  21. 11. 2001 13:14

Zdravim

Rad bych se zeptal, jestli krome diskuze na tema y/z  jste nekdo vyzkouseli program Typist pod operacnim systemem Windows 98 nebo NT. Mozna jsme malo zkuseny, ale tento program se mi ani po precteni patricne dokumentace, (a rizeni se podle ni) nepodarilo rozchodit. Nabehne mi dosovske okno, par radek vypisu (o spusteni programu OK - pokud ho pouziji), kurzor zustane pod timto vypisem a nijak se mi nepodarilo donutit program k dalsi cinnosti.

Funguje tedy nekomu pod Win98 / NT ???

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Slwat  |  21. 11. 2001 14:11

Pod W2k to funguje presne tak.

Asi si k tomu musis otevrit Notepad v nem treprve trenovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  21. 11. 2001 14:47

Jiz jsem odpovedel na predchozi prispevek. Pokud jste si stahovali gtypist vcera dopoledne, v distribuci byla chyba, diky ktere to nefungovalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  21. 11. 2001 14:44

Binarni distribuce na tom FTP se nam nejak pokazila, divim se, ze to vubec slo rozbalit. Kazdopadne hned jsme to opravili a ted uz je to vporadku. Stahnete si prosim GNU Typist ze stranky jeste jednou, jiz vam bude fungovat vporadku. Moc se za to omlouvame.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Xadas  |  21. 11. 2001 02:07

Ja teda pouzivam rozlozeni CZA (pod woknama se tomu rika ceska amaterska, pod linuxem ceska programatorska A), ma to tu vyhodu ze muzu psat anglicky i cesky texty najednu (ale diakritiku na inetu uz ze zvyku nepouzivam). Bohuzel nevidel jsem nikde CZA rozlozeni pro 2000/XP.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jan Dokoupil  |  20. 11. 2001 23:53

Potřeba psaní na počítači vzrůstá, argumentace článku je správná. Doporučuji seznámit se ale s prací českých špičkových odborníků, kteří o tom přednášejí na světových kongresech. Jsou organizováni v Interinfo ČR. Jejich web je pod www.zav.cz, kde se také můžete dočíst o posledním příspěvku na téma "klávesnicové gramotnosti", který byl přednesen na světovém kongresu v Hannoveru letos v létě. Na téže stránce je zatím nejúspěšnější metoda výuky psaní, jakou svět poznal - individuální, kybernetická. Jmenuje se ZAV. Mohu jen doporučit, s autorem jsem pracoval mnoho let u IBM a vím, že vývoji této metody věnoval přes 40 let života.     Jan Dokoupil

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Miroslav Frank  |  20. 11. 2001 21:11

Ja osobne pisu vsemi deseti jiz delsi dobu. A pokud neco nesnasim, tak je to prave stridani Z a Y pri prehazovani klavesnice. Z domova jsem zvykly na QWERTY v obou pripadech, ale jakmile prijdu treba do ucebny ivt, tak narazim na problem Z-Y. V tom okamziku se rychkost meho psani rapidne zpomali.

Jinak, po mensich problemech, s binarni verzi GNUTypist (vadny exe soubor), ktere jsou uz snad vyreseny, mohu v klidu prohlasit, ze neni problem pouzivat misto QWERTY QWERTZ, protoze toho docilite tak, ze proste neprepnete na QWERTY. Pred startem programu si totiz vyberete mezi QWERTY a QWERTZ pomoci CTRL + ALT + SHIFT + F1-QWERTY / F2-QWERTZ. Jediny problem pak nastava, kdyz vam program tvrdi, ze Y se pise nahore nad h, ale on je prohozeny. Pokud vam to tolik vadi, neni problem si to v souboru s lekci upravit. At zije GNU/GPL

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Barton  |  20. 11. 2001 15:13

Zdravím,

Protoze se "hrde" hlasim k komunite "bfu", vubec me neprekvapilo, ze pri snaze o stazeni se mi nabizi soubory tar a gz....

Muze nekdo presne popsat, kde stahnu instalacni soubor do "bfu" prostredi  (t.zn. pro neznalce W95,98....)?

Ted neco k psani vsemi deseti. Docela bych rad videl, jak nekdo zvladl vsechna pismena za 3 odpoledne. Mozna zkuseny hrac na klavir....Me to trvalo dele....pouzival jsem Justtype a pri jedne zvladnute lekci tydne (moc jsem tomu nedal) mi to trvalo rok a pul....rozhodne to ale stalo za to .

Dik a mejte se.... a vydrzte!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  20. 11. 2001 15:20

Jedna se o distribuci s nazvem Binarni distribuce a je tam v zavorce napsano Winzip. Je to stejne jako s .zip. Pokud nemate Winzip, zkuste treba www.winzip.com. Pouze rozbalite soubory do adresare, ktery vam vyhovuje, prectete si README.TXT a pote jiz muzete program pres start.bat spustit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  20. 11. 2001 15:31

Jeste jedna poznamka -- nehraju na klavir, ale uz jsem na klavesnici umel docela dobre a rychle (nicmene dezorganizovane a s koukanim) psat. Za ta tri odpoledne se opravdu rozlozeni klaves naucit muzete. Ja ale netvrdim, ze pak jiz vse umite. Sam rikam, ze to co jsem pak umel bylo velmi spatne. Ale pokud se donutite takto psat i mimo vyukovy program, tak si to casem osvojite. MOzna je vzhledem k celkovemu casu ale vyhodnejsi radsi venovat cas lekcim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Radek Pirochta  |  20. 11. 2001 14:47

Osobně se mi nejen pro študíky více líbí prográmek Písař kde příručka učebnice textů z doby komunismu je příjemným zpestřením nudných ale nutných prstvových cvičení.
Velmi dobře má zpracované také grafy a zkušenosti, takže se nedá přejít do vyšší lekce, dokud nemáte splněnou předchozí. Dá se vyzkoušet 11 lekcí nebo testovat vlastní texty, nebo koupit plnou verzi za 350 Kč.
Kdo vyzkoušel, musí mi dát za pravdu, že je to dobrý prográmek, ale cena se mi zdá až příliš vysoká.
Pro ty, kteří tvrdí, že je složité se naučit QWERTZ/Y. Sám znám rozložení obou klávesnic a naopak mám rád, že je to naopak, protože mi to připomene, že jsem na jiné klávesnici. Pokud ale umíte dobře deseti, i programovat se dá na české klávesnici, protože nevím, jestli někdo píše řádky kódu tak rychle, jak se píše obyčejný text...
Protože spousta lidí pracuje pod M$, takže jim stačí se naučit co která klávesa umí s pravým ALT a rapidně se tím zvýší výkon.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka Martinů  |  22. 11. 2001 08:02

Nezbývá než souhlasit. I když je možno vyzkoušet "pouze" 11 lekcí, jejich dobré zvládnutí zabere celkem dost času a člověk si přinejmenším udělá jasno o tom, co obnáší naučit se psát všemi deseti. Sem tam je to i perfektní cvičení nervů a trpělivosti. Cena za plnou verzi by mohla být sice nižší, ale na druhé straně - zkuste si koupit dobrou knihu, která není zdaleka tak interaktivní jako výukový software. Myslím, že je cena ještě v rozumných mezích. Živím se jako programátor a proto vím, že napsat a odladit takový program stojí hodiny a hodiny práce a raději obětuji 350,-Kč , než abych si jej psal sám (i když bych to také zvládl). Takže shrnuto a podtrženo : Písař je daleko lepší než zde propagovaný program a každému jej vřele doporučuji. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Herma  |  20. 11. 2001 12:52

Existují i proprietární alternativy pouze pro MS Windows, ale pokud vím, jsou všechny komerční.

Kdyby se autor článku trochu obtěžoval a nechal si třeba na www.seznam.cz vyhledat programy pro Windows, tak by jich určitě několik našel.
Na http://dir.seznam.cz/Pocitace_a_Internet/Software/Vyukovy/vyuka_psani_na_pocitaci/ jsem našel 3 freeware verze.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ing. VlK  |  20. 11. 2001 10:49

Ten program se jmenuje JustType II, bohuzel si nepamatuji adresu, mam ji nekde doma na HDD. Licence je takova, že minimálně pro nekomerční užití je zdarma, ale nutí Vás si přečíst úryvky z Bible...

Jinak já osobně píši na české klávesnici QWERTZ a dalo by se říct, že jsem prográmátor (ing. Informatiky ). Většina znaků je i na české klávesnici, říká Vám něco AltGr? Zkuste AltGr-N,M ... Nehledě programování už moc není o tom, psaní znaků, ale spíše přesouvání ikonek, bohužel × bohudík.

Taky se pořád nutím do učení všemi deseti, ale 3 odpoledne mě na to nestačili, abych se naučil psát rychleji než umíkm třemi prsty.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  20. 11. 2001 17:58

Nevedel jsem o tom, dekuji za informaci. Bohuzel se ale nejedna o svobodny software a ani o nic, co by se dalo pouzit pod GNU/Linuxem. Proto si myslim ma gtypist smysl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
L.Lunak  |  20. 11. 2001 09:41

Je distribuován pod podmínkami GNU GPL 2.0 nebo _starší_ (dle vaší volby) tak .....

Zajimava chyba pri prekladu ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  20. 11. 2001 15:23

Dekuji za upozorneni, i to se prihodi v zachvatu zuriveho prekladani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Chartman  |  20. 11. 2001 09:31

Tento program, sem nezkoušel, ale pochybuju, že nás naučí psát všema deseti za 2-3 odpoledne, já sem se to učil tak půl roku a to tak 3-4 hodiny týdně než sem se to jakž takž naučil, a to sem měl psaní strojem na škole - mám obchodní akademii - a nejsem sektretářka. Rád bych také podotknul, že se učí qwertz a ne qwerty!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Kapler  |  20. 11. 2001 08:53

měl jsem docela radost až do půlky článku. Pak ale píšete o "mezinárodním standardu QWERTY" a podobné kraviny.
Takže - standard české klávasnice Dvorak je jen jeden a jsou je to qwertz, háčky na numerických klávesách a jinak symboly v pravé části klávesnice.
Všechny psací stroje a jiné zařízení které umožňují psát česky tento standard respektují, a buď jej ani nemohou změnit a nebo je to alespoň default.
Klávesnice QWERTY a české znaky je patvar nazývaný také "programátorská klávesnice" a je daný především historicky z doby nedávno minulé, kdy programátoři v dosu, assembleru atd. psali na anglické klávesnici, neboť to nešlo změnit a když to šlo, tak jim nevyhovovaly znaky vpravo (znaky typu § tam pro ně spíše zabírali místo).
A potom se z trucu odmítají přeučit na standard a myslí si, že každý správný programátor píše s qwerty.
A i pro normální lidi je tedy váše záliba v qwerty spíše na škodu - ti kteří přijdou ještě do styku s psacími stroji by se zbytečně učili zlozvyku.
A učit se v dnešní době patvaru qwerty je absolutně zbytečné, neboť neexistuje zařízení v čechách, které by toto rozložení používalo aniž by se to dalo změnit (čest výjimkám)
Jinak poznámka - rozložení klávesnice qwertz bylo vyvinuto z toho důvodu, že lépe vyhovuje českým podmínkám a je optimalizováno pro ryhlejší psaní českého textu.
Takže jestli chcete mít pohodlnější život a nejste úchylný programátor, učte se rovnou QWERTZ!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dusan Bolek  |  20. 11. 2001 09:09

Jenze "mezinárodním standardu QWERTY" neni kravina, to je totiz skutecne standard. To co vy tu tak prosazujete tedy QWERTZ je jinak take nazyvano klavesnice NEMECKEHO psaciho stroje, coz nam mimo jine rika odkud to sem prislo. Ciste historicky, protoze prvni stroje byly z Nemecka. Stejne jako v osmdesatych letech prvni kompy z USA a tak se pouzival jejich QWERTY.
Kazdy at pouziva co chce, ale mne spise vyhovuje QWERTY, protoze kdyz pisu anglicke texty a pak zase ceske, tak mne hrozne irituje prohazovani Y/Z. Samozrejme pokud je nekdo striktne jednojazycny a chce psat jen cesky a byt furt v Cechach muze se ucit QWERTZ, ale v zahranici anglickou klavesnici s rozlozenim QWERTZ tezko sezenete.
Argumentovat tim, ze QWERTY skodi lidem co prijdou do styku s psacimi stroji je v dnesni dobe docela komicke, uvazime-li ze jediny kdo pouziva psaci stroje jsou ubohe sekretarky vyplnujici prupisy pro nase urady sto let za opicemi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hugis  |  20. 11. 2001 09:18

chcem len upozornit, ze tzv. "programatorska klavesnica" ma aj dalsie rozdiely ako len prehodene z / y, takze netreba hned vytahovat pojem ktory som niekde cital . a s tym ze programatori sa odmietaju naucit standart ... no skuste na ceskej (alebo slovenskej) klavesnici napisat nejaky program (to moze asi len ten vas "uchylny programator") ... ake je percento tych ktory pridu v dnesnej dobe do styku s pisacim strojom ... takze to zhrniem - ak som sekretarka, ktora cele dni prise text v rodnej reci tak sa ten standart naucim - ak som programator tak radsej zostanem pri qwerty a mam o jednu klavesu pri ktorej sa mylim menej
so standartom na vecne casy a nikdy inak - dovidenia

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Libb  |  20. 11. 2001 14:12

No já nevím, ale programovat na české klávesnici je utrpení ({}[]&* atd.). Neustálé přepínání klávesnicmezi českou a anglickou je také na nic, takže mám jako výchozí anglickou, protože na počítači hlavně programuju a na internetu by se mělo tolerovat ASCII. Pokud už chci psát s diakritikou, přepnu si na českou klávesnici, ale tady narážím na to, že je prohozené Z/Y. Je mi jedno, jak je to správně česky (asi QWERTZ), ale pro mě je výhodnější nastavit si českou QWERTY a jsem v pohodě (nejsem, ještě je posunuté = " a -, ale to už jde přežít.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MarasaN  |  20. 11. 2001 15:25

neni Dvorak nahodou o necem upne jinym ??? Myslim ze to je klavesnice se striktnim rozdelenim podle cetnosti pismen takze napr e je pod pravym ukazovakem atp.... Nebo se pletu ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Beda  |  20. 11. 2001 16:47

Nemylite. Je to tak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  20. 11. 2001 15:26

U mne to urcite neni zlozvykem, na zadne takove prehistoricke klavesnici jsem nikdy nepsal. Dohani mne ale k silenstvi, kdyz prepinam mezi ceskou a anglickou klavesnici a pokazde mam y/z jinak. Znam spoustu lidi (zdaleka ne jen odborniku na IT), kterym to vadi. Ale jak jsem rikal, s kurzy se da ucit i qwertz. Staci spustit pres qwertz.bat a precist si napovedu (F11).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
petr andrs  |  21. 11. 2001 01:49

No pravdu mate tak napul. Pokud jes opravdu jen uživatel a píšete jen české texty, pak asi máte pravdu. Pokud ale se programator, pro programování a psaní textů v angličtině je anglická (IBM, nazývejte to jak chcete) klávesnice nezbytností. Pokud člověk spadá do této skupiny, je rozhodně naužit se na zaměněné Z a Y a uštřit si tak schizorenii. To je jako když někdo pracuje v DOS i UNIX, ta abu se z těch lomítek jeden zbláznil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MozziM  |  21. 11. 2001 13:42

Nevím, co v tom vidíte za problém. Já sice preferuji klávesnici qwertz, ale přeorientovat se plně na qwerty mi trvá tak půl minuty, stačí si dát práci a uvědomit si to.

K rychlosti zvládnutí psaní všemi deseti: K tomu aby byl člověk výrazně rychlejší než při psaní "všemi čtyřmi" a podobně je potřeba asi tak rok - do té doby to nestojí za nic (vlastní zkušenost) - ani rychlost ani pohodlí ani chybovost neni nijak výrazně vyšší/nižší. Nicméně každému srdečně doporučuji ten čas do toho investovat - výsledek za to stojí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  20. 11. 2001 00:47

Jeste koukam, ze se zde neobevil ani jeden ze screenshotu. Skoda. No muzete si je prohlednout na strance s ceskou distribuci, na kterou je odkaz na konci clanku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DuckDaffy  |  20. 11. 2001 00:41

Já to říkám pořád, že normální je qwertY

Asi to zkusím a naučím se psát všemi deseti místo dosavadními šesti...

Ale mám jiný problém... neustále používám numerickou klávesnici jako kurzorovou. Ten Home, End, Pgup a PgDn je tam pěkně po prstu. Nedá se to nějak odnaučit? (začínal jsem na PP-06.1)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  20. 11. 2001 00:49

Vy se to chcete odnaucit, ja bych se to zas rad naucil, zvlastni :) Mne to neprijde jako spatny zvyk ;) Ale GNU Typist v serii N obsahuje lekce numericke klavesnice, tak ze by tam?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Hynek Hanke  |  20. 11. 2001 00:09

Zrejme nejakou redakcni chybou mi bylo zmeneno v clanku spojeni *svobodny software* za volny software. Uprimne receno chovani daneho editora nechapu a po celem tom serialu o svobodnem software to pusobi spise legracne, ale nez bude tato hruba chyba opravena: GNU Typist je svobodny software. Berte jej prosim jako svobodny software. Ja vam jej zde navic poskytuji zdarma, ale proc je oznaceni volny software pro tuto kategorii nevyhovujici, jsem jiz nekolikrat dlouze rozvadel. Asi nema smysl to tu opakovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  20. 11. 2001 06:51

Pokud se dobre pamatuju tak v cestine je svobodny synonymem volny. Hynku, mel si asi namysli ze ti to zmenili na zadarmo, coz se ale nestalo. At zije paranoia ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor