GnomeMeeting pro snadné video telefonování

Při stále vzrůstajících rychlostech internetového připojení se věci dříve nemožné stávají naší každodenní realitou. Stejně je to i s video telefonováním.
Malé webové kamerky - připojované povětšinou prostřednictvím USB portů - jsou především díky své nízké ceně poměrně rozšířeným doplňkem našich počítačů. Jejich využití je různé, ale snad každý jejich majitel by je chtěl použít pro video telefonii prostřednictvím internetu.

Především u majitelů rychlého kabelového připojení je tento druh komunikace poměrně rozšířen a také náležitě populární. Protože se pro vzájemnou komunikaci většinou využívá standardního protokolu H.323, nejste tak závislí na žádné konkrétní softwarové platformě. Pro linuxové operační systémy existuje několik komunikačních klientů, z nichž za nejpovedenější lze považovat aplikaci GnomeMeeting.

Jak již sám název napovídá, je GnomeMeeting určen primárně pro chod v uživatelském rozhraní Gnome - lze je však spustit i v případě, že vaším desktopem je KDE či kterýkoli jiný okenní manažer. Jeho instalace sestává ze tří balíčků - samotného programu, a dvou knihoven s implementací jednotlivých komunikačních protokolů.

Software dokáže komunikovat se všemi klienty, které používají H.323 protokol - není tedy problém povídat si s uživateli pracujícími třeba ve Windows se spuštěným Netmeetingem od Microsoftu. Jako kameru můžete použít jakoukoli kamerku podporovanou projektem Video4Linux, jehož ovladače zahrnují většinu dostupných kamerek (kupříkladu modely Philipsu nebo Creative jsou jedny z nejvhodnějších).

Program však můžete použít i v případě, že webovou kamerku ještě nevlastníte - máte-li obyčejnou zvukovou kartu, můžete si s ostatními běžně povídat stejně jako prostřednictvím obyčejného telefonu. Můžete také pořádat podobné videokonference, kdy máte na obrazovce monitoru vašeho počítače všechny diskutující - podobně, jako to vídáme v televizních filmech. Pro využití této možnosti však musíte disponovat skutečně rychlým připojením do sítě Internetu, proto je jeho využití prozatím výhodnější především v lokálních sítích. Vyučující tak může na jedné obrazovce sledovat všechny své žáky, ředitel oddělení může vést virtuální poradu...

GnomeMeeting je aplikace, která umožňuje vše, co od podobně zaměřeného systému můžete vůbec očekávat. Disponuje dostatečným množství nejrůznějších nastavení, jeho uživatelské prostředí je přehledné a intuitivní. Skutečnost, že je k dispozici zcela zdarma pouze jeho přednosti ještě více vyzdvihuje.

Myslíte-li to s on-line hlasovou či video komunikací vážně, je GnomeMeeting tou správnou volbou.

Diskuze (13) Další článek: Notebooky Premio půjdou Aceru po krku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,