Bezpečnost | Gmail | Tipy

Gmail už umí posílat důvěrné zprávy. Příjemce dostane heslo v SMS

  • Gmail přichází s novou funkcí „důvěrný režim“
  • Nabízí možnost zabezpečit přístup ke zprávě SMS kódem
  • Dovoluje nastavit platnost zprávy jako na Snapchatu

Posíláte e-mailem zprávy, které by si neměl přečíst kdokoli, kdo má přístup k e-mailové schránce příjemce? Gmail přichází s novou funkcí, nazvanou prostě „důvěrný e-mail“, respektive „důvěrný režim“. Oznámil ji mimo jiné na sociální síti Twitter.

Nová funkce je popsána v lokalizované nápovědě a podle všeho je již dostupná uživatelům (kromě G Suite). Nabízí možnost zabezpečit přístup ke zprávě pomocí autorizačního kódu, zaslaného SMSkou na telefon příjemce. Kromě toho dovoluje také „nastavit datum vypršení platnosti a zakázat přeposílání. Když e-mail pošlete, příjemce dostane oznámení o tom, jaká omezení jste vybrali.“

Funkce důvěrného režimu je dostupná jak v mobilní aplikaci (přes kontextovou nabídku při vytváření nové zprávy), tak ve webovém rozhraní (pod novým tlačítkem). Ve výchozím nastavení je příjemci znemožněno přeposílat, kopírovat a vkládat, stahovat a tisknout obsah e-mailu.

Kromě toho lze nastavit termín vypršení platnosti zprávy. Funguje to podobně, jako například na Snapchatu – po zadaném termínu (1 dni/1 týdnu/1 měsíci/3 měsících/5 letech) nebude zpráva přístupná. Odebrat přístup lze v případě potřeby odebrat i před vypršením termínu.

Další funkce důvěrného režimu spočívá v možnosti zabezpečit e-mail heslem. Heslo generuje Google a příjemci bude doručeno ve formě textové zprávy (čeští operátoři jsou podporováni). Při otevření zprávy tak příjemce požádá o zaslání hesla, které mu následně přijde SMSkou.

Jak poslat a otevřít důvěrnou zprávu?

Při vytváření zprávy nejprve zvolíte možnost Zapnout/vypnout důvěrný režim, která je ve webové verzi v podobě tlačítka se zámkem a hodinami. Následně se zobrazí dialog, ve kterém lze nastavit další podrobnosti.

Při vytváření zprávy nejprve zvolíte možnost Zapnout/vypnout důvěrný režim
Při vytváření zprávy nejprve zvolíte možnost Zapnout/vypnout důvěrný režim

V nastavení můžete zvolit dobu, po které vyprší platnost zprávy a tu poté nebude možné otevřít. Dále je možné požadovat ověření heslem, zaslaným formou SMS na telefonní číslo příjemce. Tato zpráva se přitom neposílá hned s odesláním e-mailu, ale až při pokusu o otevření e-mailu.

V nastavení můžete zvolit dobu, po které vyprší platnost zprávy a požadovat heslo
V nastavení můžete zvolit dobu, po které vyprší platnost zprávy a požadovat heslo

E-mail následně dostane atribut, indikující nastavení důvěrného režimu, který lze před odesláním upravit. Před odesláním zprávy je odesílatel požádán o zadání telefonního čísla, na které bude doručena autorizační SMS.

E-mail následně dostane atribut, indikující nastavení důvěrného režimu
E-mail následně dostane atribut, indikující nastavení důvěrného režimu

V seznamu přijaté pošty není důvěrný e-mail nijak indikován. Po otevření se však zobrazí požadavek na ověření totožnosti. Příjemce tedy klepne na tlačítko Poslat heslo, které mu záhy (během testování cca do pěti sekund) přijde na mobil. Po zadání kódu se zobrazí obsah zprávy.

Příjemce tedy klepne na tlačítko Poslat heslo
Příjemce klepne na tlačítko Poslat heslo

Odesílatel poté může z odeslané pošty pomocí tlačítka Odebrat přístup zrušit oprávnění pro zobrazení zprávy. V takovém případě se při pokusu o otevření zprávy místo obsahu objeví hlášení, že „Platnost e-mailu vypršela“. Odesílatel má možnost přístup ke zprávě opětovně obnovit.

Platnost e-mailu vypršela
Platnost e-mailu vypršela

Jedná se rozhodně o zajímavou funkci, byť samozřejmě nemůže pokrýt všechny možné situace, kterými příjemce může obsah zprávy zachytit a dále replikovat (například snímkem obrazovky). Další informace najdete v oficiální nápovědě k této funkci.

Diskuze (22) Další článek: Robot ztvární hlavní roli v novém filmu Tonyho Kaye

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,