Google | Gmail | E-mail

Gmail oslavil 15 let, jako dárek získává nové funkce

Gmail se nově naučí lépe našeptávat text zpráv a hlavně – nativně přibude podpora plánování odeslání e-mailu na pozdější dobu.

Google spustil Gmail před 15 lety, 1. dubna 2004. A i když to tak zprvu vypadalo, o žádný aprílový vtípek se nejednalo. To ostatně dokazuje popularita služby, která neutuchá. A i když Gmail zpočátku působil jako zjevení se svou kapacitou 1 GB, jeho rozhraní působí pohledem dnešní doby lehce úsměvně.

0d7e980b-9153-4719-8d96-897dd88dc37egmail_bypass2.jpg
Takto vypadala kdysi webová podoba Gmailu.

Těžko si dnes představit ovládat e-mailového klienta na tlačítkovém telefonu bez pořádného dotykového displeje. I to ale bylo v době spuštění Gmailu standardem. Od svého spuštění ale ušel dlouhou cestu a loni Google inovoval jak samotné rozhraní, tak i funkce. Získal totiž některé vychytávky končícího Inboxu.

gmail_mobile_04.jpggmail_mobile_01.jpggmail_mobile_02.jpg
Rozhraní na stařičkých telefonech bez dotykového displeje.

Plánování odeslání na později

Teď ale Google přidal do Gmailu jednu šikovnou vychytávku – možnost naplánování odeslání e-mailu na pozdější dobu. To je možné jak z webového rozhraní, tak i mobilní aplikace. Při psaní stačí vybrat volnu Naplánovat odeslání a je to. Na výběr jsou předpřipravené časy, jako např. zítra ráno či večer, vždy si ale můžete nastavit konkrétní čas a datum dle libosti.

42398f3c-90c6-4a2b-a1a5-4c22ebcaa26d
Odeslání e-mailů půjde naplánovat dopředu.

Druhá novinka je rozšíření automatického doplňování textu e-mailů, to se nás ale netýká – čeština nepatří mezi podporované jazyky. V zahraničí ale mohou využívat automatické navrhování předmětů e-mailů či doplňování vět a to dokonce ve stejném stylu, v jakém běžně píší e-maily.

E-mail zdarma – není čas změnit vaši starou adresu?

Diskuze (18) Další článek: Kalifornský startup Blendid připravuje smoothie dle přání zákazníka pomocí robotů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,