Gmail | Google Workspace | G Suite

Gmail na vlastní doméně nekončí. Musíte ale Googlu říct, že chcete pokračovat. Kdo podlehl, může se vrátit zpět

Gmail zdarma na vlastní doméně přežije, ale ne u každého. Služba G Suite legacy free edition, která funkci poskytuje, měla skončit začátkem května. Google následně zvolil nový termín v podobě 1. června, momentálně však už ani to neplatí.

Tentokrát Google tvrdí, že na jeden z placených tarifů nástupnické služby Workspace musí přejít pouze firmy. Tarif by si měly vybrat do 27. června, jinak jim bude některý přidělen. Jak dokazují snímky nové nabídky, bezplatný G Suite si můžete ponechat pro osobní a nekomerční účely. Informace jsou už k dispozici také v nápovědě. Google nicméně upozorňuje, že v budoucnu může z tarifu odstranit některé funkce.

Ale pozor: Pokud bezplatné užívání nepotvrdíte, stane se váš účet předmětem automatizovaného přechodu na placený Workspace. Abyste se svým osobním účtem zůstali na G Suite legacy free edition, nezapomeňte ve formuláři klepnout na „zázračné“ tlačítko (účet musí mít superadministrátorská práva). Najdete ho v prostředí Google Admin.

G Suite legacy free edition nekonci (1).pngG Suite legacy free edition nekonci (2).pngG Suite legacy free edition nekonci (3).png
Tři fáze potvrzení, že máte zájem pokračovat a neplatit

Možná jste už zareagovali na původní oznámení z 19. ledna a upgradovali. Podle Ivana Kutila, který na pokračování bezplatného Gmailu na vlastní doméně upozornil v českém prostředí asi jako první, by mohlo pomoci kontaktovat uživatelskou podporu. Sami jsme to vyzkoušeli a čekáme na reakci, potom se podělíme se zkušenostmi.


Oživeno ve čtvrtek 18. května: Nevydrželi jsme čekání a jeden z našich soukromých účtů už převedli na tarif Google Workspace Business Starter. Zatím je zadarmo, od prázdnin bychom za něj ale museli začít platit. Požádali jsme proto včera podporu (přes ikonu s otazníkem v pravém horním rohu administrace služby), jestli by bylo možné vrácení zpět na bezplatné G Suite legacy free edition.

Přestože jsme požadavek označili jako naprosto nekritický, za pár hodin dorazila odpověď. Nebude to problém. Stačí když jsme v předchozí verzi měli účet a potvrdíme, že službu máme pouze pro osobní použití. V odpovědi jsme poslali toto předepsané prohlášení:

I confirm that I use Google Workspace for personal use. I understand, Google may remove business functionality from this offering and transition businesses to Google Workspace.

Za chvíli dorazila odpověď: Účet Google Workspace vám v dohledné budoucnosti nebude účtován. V tuto chvíli není nutná žádná další akce. Změna se provádí na backendu, takže může nějakou dobu trvat, než se změna v předplatném zobrazí v administrátorské konzoli.

Administrace i dnes ráno ukazuje stále aktivní placený účet. Vyjádření Googlu je ale jednoznačné, pro osobní použití máme zpět bezplatnou verzi G Suite.

Oživeno 24. května: V administraci účtu, který měl být převedený zpět na bezplatnou verzi G Suite, se stále ukazuje placený Google Workspace Business Starter. Podle sdělení podpory je ale přechod zpět nastavený, nic nebudeme platit a do 1. srpna se změna názvu služby určitě projeví.

Migrace firemních účtů

Pro firmy platí, že po 27. červnu už G Suite legacy free edition nebude dostupný. Google je převede na Workspace, který budou moci používat zdarma až do 1. srpna, následně po nějakou dobu se slevou. Před tímto datem musí firmy zadat platební údaje. Když tak neučiní, začne Google takové účty pozastavovat.

Zdroje: crazymanisback / Reddit via ZDNet | Google Workspace Admin Help

Diskuze (42) Další článek: Nový Asus ROG Flow X16. Tři ventilátory, 3070Ti a miniLED displej v tenkém konvertibilním těle

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,