Gmail má narozeniny. Rok 2009 přinesl hromadu novinek

Google v uplynulých 12 měsících nespal. Neustále vylepšoval Gmail a zaměřil se na témata bezpečnost, pohodlnost, rychlost a užitečnost.

Rok se s rokem sešel a freemailová služba Gmail slaví šesté narozeniny. Oficiálního spuštění se dočkal 1. dubna 2004, tehdy ale pouze pro užší veřejnost ve formě pozvánek. Později pozvánky zmizely a zaregistrovat si Gmail mohl každý.

Od začátku byl Gmail označen štítkem beta verze. Přestože beta verze značí něco nedoladěného, v případě Gmailu tomu tak nebylo. Dlouho byl považován za nejstabilnější beta verzi, která existuje. Nejednou šlo nalézt zmínku, že ani freemaily v ostrém provozu nejsou tak stabilní jako beta verze Gmailu.

Beta verze je už ale konec. Definitivně se této nálepky zbavil v červenci loňského roku, tedy po pěti letech a pár měsících od svého spuštění. Šestý rok byl pro uživatele Gmailu přínosný i v jiných směrech. To nejzajímavější jsme rozdělili do několika témat:

Bezpečnost

Gmail vás upozorní, pakliže se někdo přihlásí do vaší schránky za neobvyklých okolností, kterou může být třeba lokalita na druhém konci světa. Google navíc vydal doporučení používat HTTPS šifrování, které je navíc ve výchozím nastavení zapnuté. Ač jedná asi původně jedná o reakci na Čínu, je to krok správným směrem.

gmail-warning.png
 Varovný proužek Gmailu (zdroj: gmailblog.blogspot.com)

Odkudkoliv a kdykoliv, i bez internetu

Do finální verze se dostala funkce, která umožní přístup do schránky v off-line režimu. Můžete tak napsat e-mail, přiložit k němu přílohu a virtuálně odeslat. Až budete on-line, odeslání se provede automaticky.

gmail-offline.png
 Nastavení off-line režimu freemailové schránky Gmail

Přílohy o velikosti 25 MB

Jedni chtějí velké přílohy, druzí namítají, že e-mail je výhradně pro textovou komunikaci. Ať tak či tak, uživatelé žádají větší přílohy a Google je vyslyšel. Navýšil přílohu z 20 MB na 25 MB. Je také dostupné hromadné nahrávání souborů přílohy.

Pošta a překlady

Než se načte schránka, pár sekund to trvá. Během čekání se může zobrazovat bílá plocha, anebo užitečný přehled e-mailů ze složky „Doručená pošta“. Příjemný způsob, jak si zkrátit čekání.

Opera 10.50/Gmail - Opera (2).png
  Přehled e-mailů během načítání schránky

Abyste navíc rozuměli všem e-mailům, i těm cizojazyčným, připravil Google překlad e-mailů. Pokud je e-mail v jiném jazyce než výchozí nastavení, nabídne vám jeho překlad.

gmail-preklad/3.png
 Původní e-mail s možností pro překlad
gmail-preklad/4.png
 Přeložený e-mail

U zahraničních e-mailů může být trochu problém s časovým pásmem. Odesílatel e-mailu může spát v době, kdy vy čtete e-mail. Řešením je zobrazování aktuálního času odesílatele e-mailu.

gmail-sendertimezone2.jpg
 V hlavičce vidíte aktuální čas odesílatele e-mailu

A když už jsme u té pošty, posíláte rádi smajlíky? Pokud ano, určitě si vyberete jednoho z tisíce, které si Gmail v posledním roce pro své uživatele přichystal.

Kalkulačka a nepřečtené e-maily

Kdybyste náhodou potřebovali kalkulačku a neměli žádnou poblíž, můžete využít přímo integrovaný Google vyhledávač v Gmailu. Navíc vám prozradí i počasí – stačí v české verzi Gmailu do něj zadat: počasí Brno. Podrobnosti naleznete v bleskovce.

Dlouhé e-mailové konverzace nemusíte hned všechny číst, snadno je označíte jako nepřečtené. Vrátit se k nim můžete kdykoliv později.

gmail-1.png
 Menu: odsud označit jako nepřečtené

Pohodlnější práce

E-maily můžete přetahovat myší přímo do složek. Google tak udělal další krok směrem k pohodlnosti, kterou uživatelé znají z e-mailových desktopových klientů Microsoft Outlook či Mozilla Thunderbird.

gmail-stitky-1.png
 Přetahování e-mailů myší

Při psaní e-mailu vám Gmail nabídne příjemce. Pokud často posíláte e-maily určité skupině osob, Gmail vám tyto kontakty doporučí. Přináší to i další výhodu: pokud uvedete omylem jinou osobu, než obvykle, Gmail vás na to upozorní.

gmail-labs-suggest_recipients.jpg
 Návrh příjemců e-mailu

Integrovavé prohlížeče dokumentů

Když máte zobrazený e-mail, můžete v něm přímo vidět dokumenty a tabulky. Navíc se objevil i prohlížeč prezentací PowerPoint a souborů TIFF.

Ani fotografie nepřišly zkrátka. Standardně se obrázky nezobrazují, pokud ale chcete, stačí z vybraných adres několikrát zobrazení obrázků povolit a Gmail je poté bude zobrazovat zcela automaticky.

HTML e-maily a obrázky

Možná jste si oblíbili psaní HTML e-mailů. Můžete je lépe formátovat a volit vlastní typy písma. Dlouhou dobu ale chybělo vkládání obrázků přímo do těla e-mailu. I tato možnost se v uplynulém roce objevila.

gmail-laborator-vlozit-obrazek/ikona.png
 Obrázek vložíte přes ikonu na nástrojové liště

Laboratorní funkce v ostré verzi

Několik užitečných funkcí Google přesunul z dřívější laboratoře do finální verze Gmailu, jsou to:

  • Našeptávač u vyhledávání vám napoví, co byste mohli chtít hledat
  • Snadný přesun na štítek při zapnutých klávesových zkratkách
  • Upozornění na zapomenuté přílohy
  • Náhledy na YouTube videa, které vám dojdou jako odkaz v e-mailu
  • Vlastní paleta barev štítků
  • Nastavení počátečního a koncového data automatických odpovědí

Google nespí

Je zjevné, že Google nespí a snaží se Gmail neustále rozšiřovat o nové funkce. Stávající funkce ladí a zdokonaluje k ještě větší pohodlnosti. Bude proto zajímavé v příštích letech sledovat, jakým směrem se bude Gmail ubírat. Troufám si v případě Gmailu tvrdit, že „směrem k uživatelům“ bude platit dvojnásob.

Diskuze (78) Další článek: Google nabízí Street View ve 3D

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,