Gmail: další rok inovací, průšvihy zažehnány

Gmail slaví narozeniny. Uplynulý rok službě přinesl nový vzhled, lepší funkce, ale také problémy s diakritikou. Naštěstí se už neztrácely e-maily, tak jak před rokem.
Kapitoly článku

5. Zanořování štítků

Docela příjemnou novinku přinesl počátek června, kdy se zanořování štítků dostalo z experimentálních doplňků přímo mezi ostré funkce. Když vám tedy počet štítků přetéká a pomalu se v nich nevyznáte, můžete vyzkoušet zanořování (seskupování) včetně barevného odlišení.

gmail/nested-labels.png
 Zanořování štítků a barevné odlišení

6. Nezůstal kámen na kameni

Každý si asi vzpomene na začátek listopadu, kdy se na nás začala valit zbrusu nová verze Gmailu. Nový Gmail přinesl sjednocení s novým vizuálním stylem Googlu – především se sociální sítí Google+.

Spousta bílého místa, velké mezery, velká tlačítka bez popisku a celková vzdušnost každému neprospěla. Jak už to u tak zásadních změn chodí, vyrojila se spousta negativních názorů od kritiků, kterým nová verze z jakéhokoliv důvodu nesedla.

7. E-maily alá Outlook

Uživatelé e-mailového klienta Microsoft Outlook jsou zvyklí na zobrazování textu e-mailu napravo od seznamu přijaté pošty. Google proto do Gmailu přidal rozšíření (Podokno náhledu), ve kterém bylo nově možné takové zobrazení zapnout.

283664471.png
441829660.png
 E-maily mohou být zobrazeny pod seznamem e-mailů nebo vedle něj

8. Problém s diakritikou

Jestli na začátku listopadu někdo nadával na nový Gmail, tak o pár dní později se spustila další vlna kritiky. Tentokrát určitě oprávněná, protože směřovala na rozbitou diakritiku, kterou jste mohli zpozorovat u příchozích, odchozích a rozepsaných e-mailů. Nezáleželo na tom, jestli jste používali Thunderbird nebo jen webové rozhraní Gmailu.

Namísto následujícího textu:

Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy
PŘÍLIŠ ŽLUŤOUČKÝ KŮŇ ÚPĚL ĎÁBELSKÉ ÓDY

Kvůli chybě s kódováním uvidíte:

Přílią ľlu»oučký kůň úpěl ďábelské ódy
PŘÍLI© ®LU«OUČKÝ KŮŇ ÚPĚL ĎÁBELSKÉ ÓDY

Pár týdnů to sice trvalo, ale problém se vývojářům podařil vyřešit.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,