Gmail 2.0 už i pro starý Internet Explorer 6, je to krok zpět?

Schránku o velikosti větší než než šest gigabytů mohl mít u Gmailu každý. Barevné štítky, skupinový chat a neviditelný mód, více druhů smajlíků, integrovaný AIM, vylepšený adresář kontaktů, vzdálené odhlášení a Gmail Laboratoř plná nových funkcí; toto vše bylo výsadou jen některých uživatelů. Alespoň těch, kteří používali Internet Explorer 7 nebo Firefox 2.

Bez většího mediálního ohlasu se podpory těchto funkcí dočkal webový prohlížeč Safari 3, který důvěrně znají uživatelé operačního systému Mac OS X. Gmail 2.0 také s úplnou samozřejmostí fungoval pod nejnovější verzí Firefox 3.0 a funguje i pod chystaným Firefox 3.1.

Minorita, využívající Operu, se plně funkčního Gmailu dočkala s příchodem Opery 9.50, která byla vydána v předprázdninovém boji prohlížečů. Jak ale tušíte, velký boj teprve nastává s příchodem Google Chrome, který používá pět procent z vás.

Ve výčtu prohlížečů nám jen schází sedm let starý Internet Explorer 6, který stále využívá přibližně 25 % internetové populace. Protože nová verze Gmailu byla založena na přepsání značné části kódu, nahnala prohlížeče do limitu. To samozřejmě jen těžce mohl ustát Internet Explorer z roku 2001.

Vývojáři Googlu ale poslední měsíce spolupracovali se svými profesními kolegy z Microsoftu. Výsledkem byly kritické záplaty výkonnostních problémů JavaScriptu, které se dotýkají především alokace a uvolňování paměti. K tomu několik úprav ze strany Googlu a výsledkem je Gmail 2.0 dostupný i pro Internet Explorer 6.

Integrace nového kódu s podporou Internet Exploreru 6 začala v těchto dnech. Pokud tedy máte všechny záplaty pro tento prohlížeč, budete moci využívat výhody druhé verze Gmailu. Je třeba ale myslet na to, že existují lepší webové prohlížeče, než stařičký Internet Explorer 6. Jeho používání je ohromným krokem zpět.

Zdroj: Gmail

Diskuze (21) Další článek: To nejlepší z blogů: Firefox umřel, ať žije Chrome

Témata článku: , , , , , , , , , ,