Fotky | Grafický editor

Gimp slaví 25. narozeniny. S Photoshopem se poměřoval už v začátcích

Píše se 21. listopad 1995 a student UC Berkeley Peter Mattis oznamuje světu, že spolu se spolubydlícím Spencerem Kimballem vytvořil betaverzi bitmapového grafického editoru Gimp. Poprvé o něm mluvil již v červenci téhož roku, kdy se na fórech ptal, co by si lidé představovali od alternativy pro Photoshop. Tehdy už také naznačil název, nápad totiž pojmenoval jako graphical image manipulation program, jehož zkratkou vznikl Gimp.

Mattis ani Kimball už na Gimpu nepracují, po vystudování si oba prošli několika firmami včetně Googlu. Nyní oba pracují ve společné firmě Cockroach Labs zabývající se vývojem databázových systémů. Jejich dítě ale žije dál, díky otevřeným zdrojovým kódům se o něj stará komunita.

Nynější tvůrci oslavují narozeniny v blogovém příspěvku, který mimo jiné upozorňuje na často přehlíženou věc. Program přišel s vlastními knihovnami pro práci v grafickém rozhraní nazvanými Gimp ToolKit, zkráceně GTK. Dnes na GTK stojí například (linuxové) grafické desktopy Gnome, Xfce, Mate či Cinnamon.

Připomínají také to, že každý den probíhá transformace Gimpu táhnoucí se už roky. Program čeká převod do rozhraní GTK3 a plné nasazení grafické knihovny GEGL. Toho se dočkáme v právě připravovaném Gimpu 3, který bude podporovat i HiDPI displeje, tablety Wacom a nástroje budou schopné pracovat s více vrstvami současně.

Na to naváže budoucí Gimp 3.2, který konečně přidá i vrstvy úprav a efektů známý z Photoshopu a jiných editorů. V roadmapě do příštích verzí už jsou i další novinky jako lepší klonovací razítko, nahrávání scriptů, podpora chytrých objektů, vektorových vrstev, lepší práce s textem a animacemi.

Photoshop se naučí nové triky pomocí A.I.:

Diskuze (9) Další článek: Satelitní snímky naznačují, že Severní Korea trénuje kamikaze delfíny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,