GIMP má vylepšené rozhraní, přibližuje se Photoshopu

Diskuze čtenářů k článku

14. 07. 2010 19:09

Nejsem si ted jistej, uz umi Gimp pracovat se CMYKem? Jak je na tom ted s ICC profily?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 19:28

Mě dycky zajímalo co to vlastně znamená ta podpora CMYK. Namíchat barvu z azurový, purpurový, žlutý a černý můžeš dávno že.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 19:33

Tim myslim CMYK a ICC profily obsluhovane primo v Gimpu bez pluginu napriklad.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 19:42

Sudiac podla comboboxu CMYK profile v nastaveniach tam uz nieco bude. Ale tiez mam len velmo mlhavu predstavu o tom, co to je a naco sa to pouziva (v 2.6)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 07. 2010 09:39

Nezlobte se, ale tohle je opravdu spatny prispevek do diskuze "hm...a uz umi xxx tohle? Ne, hm...to sem si mohl myslet" - pokud Vas to opravdu zajima, jiste si to dokazete vygooglit sam. Jestli ne, tak jen prudite...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 07. 2010 20:11

ICC uz ma opravdu davno, mimochodem MacOS to z Linuxu okopiroval ))

... takze mas stejnou jako u MAC_OS-X )

Co se tyce CMYK, tak ta je k nicemu, ja uz na CMYKu netisknu, tedy nemam jediny duvod si degradovat barvy, kor jsem prestal fotit do AdobeRGB, takze uz CMYK ani nemuzu pouzivat, nebot bych se dostal uplne mimo.

CMYK je tak na levne letacky a tam na nejakem ujeti nesejde, nebo to lze doladit az uplne nakonec v nastroji pro prevod do CMYKu, treba v RIP.

CMYK uz nema ani ofsetovy tisk, nebot tvrdit, ze CMYK+2 nebo CMYK+4 ma neco spolecneho s CMYK, tak muzu rict ze nema a je to naopak na skodu.

Ja tisku prevazne na EPSON poltterech a ty neumi CMYK ... Onyx si to prevede s sRGB do sveho jazyka (CMYK si taky teda prevede, ale tim jsem ztratil, nebot jsem jiz osekl sRGB a pak muzou nastat zname problemy s tiksem)

Tyhle nove tiskarny jsou sotva 8bit ... tedy ani AdobeRGB nezvladaji vytisknout ... to zvlada jen hologram do skla, vykreslovany laserem ... a to by mi bylo na nic ))

Sranda je, ze zatimco CMYKarum to neustale ujizdi a maji nejake problemy, ja dam jpeg nebo tiff do RIPu a mam presne to same, co na monitoru, RIP defautlne predpoklada sRGB pokud mu nereknu jinak.

Ono je to jako uzus, ze se tiskne 16bit ... vetsi blabol jsem neslysel, 80% profi tiskaren ma jen 6bit az nove epsony se zacinaji blizit 8bit ... 16bit je na upravy, coz lze vytahovat jiz z RAWu ... jinak vyrobci fotaku nas hezky sidi, z CCD/CMOS dam kli8de i 32bit (no mozna uz to tam nebude rozlisovat) ... proste ten chip ma analogovy vystup a je z nej udelam pomoci prevodniku digi data, takze zatimco mame 14bit prevodniky (tedy zadne 16bit, to je jen roztazeni 14bit) ... pritom stacilo vyrobit 16bit hned ... chapu, ze byly doby, kdy se to nestihlo prevadet, ale dnes? ... hnusny marketing )

A propo, kdyz mluvime o profilech, mame zklaibrovany monitor ? ... veci, jako ze mam profi EIZO neobstoji, to je stejny shit jako kazdy jiny, co kus to original a tedy ujety a nutno zkalibrovat ... bez kalibrace jsou ICC profily uplne nanic ))

tak mozna jeste prevod AdobeRGB na sRGB ... jinak k nicemu, kdyz stejne pak na monioru vidim nesmysly )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
18. 07. 2010 04:35

Hmm, a kolko klasickych ofsetovych tlaciarni tlaci napriklad CMYK+2 (hexachrom)? Nie vsetko je vhodne tlacit na digitale, skor by som povedal, ze koli cene je to minimalne percento z veci, ktore sa tlacia. Nad 200-300 harkov formatu A3 uz vychadza lepsie klasicky ofset. Digital sa pouziva skor na male zakazky a velkoplosnu tlac.

Pokial niekto pripravuje data do klasickej ofsetovej tlace, alebo nevie, kde a na akych zariadeniach v roznych firmach sa data budu spracovavat (napriklad ked robi reklamka nejaku kampan a data idu na rotacku, do ofsetu aj na digital), koli zachovaniu farebnosti je urcite lepsie pouzit CMYK - pokial su zariadenia spravne nakalibrovane, rozdiely medzi tlacou na roznych zariadeniach by mali byt minimalne. Pri RGB datach nemoze nikto dopredu vediet, ako maju napriklad nastaveny color management na prevod RGB -> CMYK v RIPe na vyrobu tlacovych platni, alebo v RIPe pri velkoformatovej tlaci. Uz som sa stretol s firmami, ktore mali pri digitalnej tlaci problem s tym, ze ked mala bitmapa a vektor rovnake zlozenie v RGB, na vystupe vysli farby obrazka a vektorovej grafiky inac. Ja osobne by som sa bal niekam posielat RGB data, keby som nevedel, ako im vychadzaju na vystupe. Jasne, ze pokial sa jedna len o tlac fotiek a nezalezi na dodrzani farebnosti podla design manualu ci vzorkovnika farieb, je RGB casto vhodnejsia volba, fotky mozu vyzerat v tlaci krajsie a farebnejsie (tym vsak netvrdim, ze aj realnejsie )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 15:40

rutinni sutiace:

mam 2 monitory vedle sebe, klavesnici, mys a tak 4 GB novych fotek na vytrideni, orez, upravy kontrastu a barev, pripadne i neco navic, kdyz to stoji za rec...

otevru Gimp, levy panel s nastroji uplne nalevo, pravy panel s vrstvami a spol uplne napravo, na kvalitnejsim monitoru otevrenou fotku a na tom druhem Nautilusa se slozkou, ze ktere je tam laduju..

veril by nekdo, ze me jeste nikdy nenapadlo, se behem toho sileneho oseru s upravovanim fotek podivat, jestli se mi ten Gimp libi, nebo ne? fakt zavidim tem, kdo to maji asi jen na batch resize, ze maji jeste silu resit vzhled.. vzdyt to je jako resit, jestli vehlasny vyrobce v nove verzi kladiva udelal dobre, ze je na rukojeti nejake vroubkovani, pricemz musite zatlouct tisic hrebiku a ty ruce vas z toho budou bolet uplne stejne

...akorat kladivo vam nikdo neda zadarmo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 18:27

vy upravujete fotky 8 hodin denně a 5 dní v týdnu? když pracuji s programem jednou za 14 dní také neřeším GUI ale když jde o program, který používám 95% pracovní doby, tak je to jiná, pak je znát i velikost ikonek, možnosti přizpůsobení GUI a intuitivnost klávesových zkratek

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 13:57

Když tak čtu jednotlivé diskuze pod Gimpem,pořád se tam zmiňuje Photoshop,proboha kdo rozšířil tu fámu,že Photoshop je nejpoužívanější SW na úpravu fotek.Photoshop je SW který se v americe nazývá "only lamer user".Profesionální grafik by za něco takového nikdy nezaplatil.

Celosvětově je Photoshop možná nejpoužívanější,ale velkou část uživatelů tvoří ti co ho mají "kradený" nebo různé hodinové fotolaby na rohu supermarketu,ale kdo v takových firmách opravdu dělá grafiku (nikdo),profesionální grafik se dokáže za 2 hodinu naučit skoro na čemkoli,základem je totiž znát principy a ne znát program

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 14:35

Za co by teda zaplatil profesionální grafik?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 15:27

Profesionálové mají programy dělané na zakázku a na Photoshop (a vlastně i Gimp) by nesáhli ano desetimetrovou tyčí,to je prostě fakt.

Navíc jak jsem psal,profesionální grafik se během 2 hodin naučí skoro cokoli,protože zná způsob jak se co dělá a musí si v daném programu jen najít potřebnou položku,jenže většina patlalů alá Photoshop,zná postupy v daném programu a pokud najednou něco není na svém místě jsou zmateni.

Dobrým příkladem je MS Word.Ribbon je tedy příšerná věc,ale jsou dvě skupinu uživatelů Wordu,ti co znají postup jak v dokumentu něco udělat a pokud jim někdo předělá rozhraní musí s v tom jen zorientovat,pak je druhá skupina která zná pouze program a protože jim MS předělal rozhraní,najednou nemůžou nic najít a jsou v háji.

V době kdy jsem přecházel na Linux (tohle je pracovní NTB),jsem nemohl v FF najít položku nastavení,prostě jsem byl z Windows naučený,že je to v Nástroje-Možnosti,jenže v Linuxu to tam nebylo a co potom,buď jsem mohl projít všechny nabídky a tak přibližně vědět co hledám nebo začít všude vyhlašovat jak je Linuxový FF k ničemu protože v něm není nastavení (možnosti-předvolby).

Většina těch co plácají Gimp fuck a Photoshop rulez,prostě zná program a když jim někdo danou položku přesune jinam a nedejbože ještě trochu jinak pojmenuje,jsou v háji,ale takový člověk u mě není profesionál,ale patlal

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 18:22

vy znáte nějaké DTOP studio, které vytváří podklady pro offsetový tisk v MS Paintbrush?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 07. 2010 15:13

Řeším textury pro 3d v GIMPu a nikdy jsem s tím neměl v žádném studiu problém ... konec konců pro Linux ani jiné efektivní řešení neexistuje - což nesouvisí s pipeline většiny českých postprodukčních/SFX studii ... jen mi chyběly některé funkce, které jsem musel řešit třeba v postprodukčních aplikacích typu Fusion nebo FilmGIMP/CinePaint ... teď jen čekám na GIMP 2.8ku a konečně Layer groups a návrat k možnosti čistého víceokeního UI, bez slepého okna ... trochu se bojim nemožnosti přímého ukládání do PSD ... tyhle fce jsou podstatné pro těsnou spolupráci s Mayou, Fusion a pod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 14:44

Viděl jsi někde DTP studio či reklamku, kde by používali GIMP???

Zkus si na jobs.cz vyhledat Gimp, najde to jednu jedinou pozici, kde vedle Photoshopu a Corel Draw akceptují i Gimp. Všude jinde chtěj Photoshop.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 14:48

Mne ju naslo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 14:49

... a pardon, uz zabudam citat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 14:56

Pro ty co nesouhlasí: obávám se, že nesouhlasit není s čím, je to prostě holý fakt.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 15:35

Jenže tohle jsou firmičky které si nemůžou program na zakázku dovolit,tak patlají v Photoshopu,obvykle se v takové firmě vyskytuje jeden odborník a vedle něj spousta matlalů kteří znají určitý program a v ničem jiném pracovat nedovedou.Pokud znám detailně Gimp (já ho neznám,nejsem grafik),tak stoprocentně není problém se během jednoho odpoledne naučit kde to najdu v Photoshopu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 16:06

To že nejseš grafik, čiší z každého Tvého příspěvku, nemáš vůbec představu o čem mluvíš. Pokud nějaká firma požaduje specifickou funkčnost, tak si nechá pro Photoshop naprogramovat plugin. Žádný firmě se nevyplatí investovat do vývoje vlastního "Photoshopu", není k tomu důvod, když si může Photoshop přizpůsobit pomocí pluginů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 17:10

Všechny, ale všechny firmy, které používají Photoshop, Gimp, nebo cokoliv jiného mají své zákazníky. A těm jde jenom o to, jestli firma - potažmo grafik stihnul zakázku v termínu a že jsou s výsledkem spokojeni. To, jestli to někdo kreslil v Gimpu, Photoshopu, nějakém zakázkovém SW, nebo třeba v Malování je jim většinou ukradené.

Amatéři kteří si fotky upravují doma potom používají to, co jim vyhovuje nejvíc - někdo si v mládí zvykl na upirátěnej PS, někdo si navykl na Gimp.

Já se v pekárně taky neptám od koho koupili pec na chleba...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 07. 2010 13:00

Stale tu nemozem najst, za aky software by profesionalny grafik mal zaplatit, ked nie za Photoshop. Pokial sa bavime len o 2D grafike (teda o oblasti, v ktorej sa pouziva aj Gimp), podla mna je najlepsou volbou prave Photoshop. Rokmi odladene UI a funkcie, Color Management v ramci celeho Adobe DTP balika a spolupraca vsetkych programov od Adobe - PS, AI, En, Pr, moznost rozsirenia stovkami pluginov (ci uz free alebo platenymi) podla potreby, kvalitný RAW prevod atd.

Profesionalnemu grafikovi je na ho..., ked pozna principy, pokial novemu software chyba polovica funkcii, na ktore je zvyknuty. Je mozne, ze by podobny vysledok dosiahol aj v inom programe, otazka je, za aky dlhy cas. Verte, ze pokial je do prezentacie nejakeho projektu hodina, nikto nema cas spekulovat, ako urobit to ci ono.

Photoshop straca svoju poziciu az keby sme sa zacali obzerat po inej oblasti, ako 2D grafika. Ale tam uz nie je su konkurenciou klasicke bitmapove editory, ale editory, ktore spajaju 2D, 3D grafiku a animaciu. A to uz je vacsinou specializovany software, ktory cenou zacina niekde na cene photoshopu, alebo ju niekolkonasobne prevysuje, kazdopadne ani jeden z tychto softov nezastupi plnohodnotny 2D bitmapovy editor, nakolko su urcene na nieco ine. Verte, ze aj uzivatelia systemov od Quantelu, Sony, Avidu, Newteku ci software od Autodesku pouzivaju na 2D grafiku a textury prave Photoshop.

V sucasnosti mi uz pridu ako celkom usmevne pokusy nasich obchodnikov z pred 20 rokov nanutit 2D grafikom hardverovy Quantel Paintbox. Je sice pravda, ze v tej dobe to bolo urcite vykonnejsie riesenie, ako vtedy pomale PC alebo Mac s Photoshopom 6, ale bolo to uzavrete riesenie bez moznosti jednoducheho upgrade za vtedy astronomicku sumu. Rychle navysovanie vykonu pocitacov a zkvalitnovanie software na PC a Mac nakoniec odsudilo tieto specializovane systemy do specializovanych odvetvi ako broadcasting, 3D a animaciu...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
17. 07. 2010 13:15

a este reakcia na "proboha kdo rozšířil tu fámu,že Photoshop je nejpoužívanější SW na úpravu fotek"

Tak pokial myslite naozaj len upravu fotiek, ako su korekcie jasu, kontrastu, natocenie, orez a podobne, verim, ze Photoshop nie je najpouzivanejsim, to totiz ide urobit aj vo free WIndows Live Fotogalerii, Picase, Gimpe ci inom free bitmapovom programe a ich uzivatelov bude urcite viac ako uzivatelov Photoshopu.

Dalej je vsak spominany profesionalny grafik (cize clovek, ktory vyuziva bitmapovy editor ku kazdodennej praci a robi zlozitejsie operacie, ako montaze s desiatkami vrstiev, ci odstranovanie pozdi a pod.) preto som napisal ten prispevok vyssie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 11:37

Bezkonkurenčně nejhorší práce s Gimpem je na OS X.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 13:41

To je asi pravda, kazdopadne jsem se snazil pouzivat Gimp jak na Lin tak i Win, a reknu, ze zadna slava. Nerikam, ze funkcne je na tom spatne, to ani nahodou, ale alespon pro me je jeho GUI nepouzitelne, zmatene a navic hnusne. Kdyz to porovnam s GUI Pixelmatoru (neporovnavam to funkcne, ale z hlediska rozhrani), tak Gimp je z tohoto pohledu prisernej pravek.

Co se tyce OSX, jak nekdo psal vyse. No, ja jsem napsal svuj nazor na Gimp jako takovy, dotycny se snazil pitome urazit jen podle toho jaky system pouzivam, coz je irelevantni k tematu, a navic takove detsky hloupe.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 14:06

Ocuj Viktor, mne je teda jasne, ze si sem dnes dosiel hlavne trolit a zbierat minuska, ale preco zrovna Pixelmator? Sak to vyzera jak GIMP s ciernymi okienkami

Inak to, ze sa pre Mac nikto nenamahal portovat GTK a GIMP sa tak musi spustat pod zvlastnym X-Serverom je hadam tiez znama vec. A to *je* jednoznacne to najhorsie, co mozes gtk-based aplikacii urobit

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 14:29

Ono alespon na Macu ten Pixelmator funguje podstatne svizneji nez GIMP, ja nerikam, ze je Gimp spatnej jako takovej, jen to GUI je strasny, a na Macu nejvic. Ale nesedi mi ani nikde jinde.

Ano s X Serverem mas pravdu.

Kazdopadne na jakekoli platforme mi prijde Gimp totalne neintuitivni, tudiz nepouzitelny, nelogicky a hnusny.

Pixelmator je jina kategorie, neumi toho tolik co Gimp, Pixelmator jsem dal jako priklad GUI, ktery se mi libi snad jeste vic nez to Photoshopovsky, ackoliv se m dost podoba. O nejake vyrazne podobe Gimpu a Pixelmatoru si dovoluji pochybovat.

PS: njn, to je tim vedrem Kozec

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 14:43

> O nejake vyrazne podobe Gimpu a Pixelmatoru si dovoluji pochybovat.

Ok, v com je teda rozdiel? Mne pridu znacne podobne - velke okno s obrazkom a vela poletujucich okienok

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 11:04

K Photoshopu ma nejbliz rozhrannim Pixelmator. Gimp je podle opet jeste vice humusoidni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 11:20

Minuska mi nevadi, Gimp je proste humac a basta

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 13:40

co tak zběžně koukám na screenshoty tak na macu vypadá ten Gimp opravdu hrozně, skoro hůř jak na windlích (ale tam je člověk alespoň zvyklej...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 13:42

Je to humac na jakekoli platforme, ale na OSX je opravdu nejhnusnejsi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 14:05

ale kuš, v Gnome a ostatních GTK prostředích vypadá tak jak ty chceš aby vypadal, takže skvěle

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 17:52

Na Linuxu je Gimp v pohode, na MS Windows je takovej divnej a na Macu je mistama na zabiti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 11:20

To je opet uzavreny SW jen pro jeden OS.

Co mam delat jako windowsak?

Pokud bych mel kvuli tomu kupovat MAC OS tak toto pro me neni nahraditelny graficky SW misto Photoshopu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 12:39

> Co mam delat jako windowsak?

Odporucal by som nariekat

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 11:30

A myslíte jako,. že Gimp je více či méně "humusoidni" než Masox

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 08:57

Kde stahnu zminovanou verzi GIMPu pro Windows ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 09:19

Našel jsem tohle, ale nevím, jak moc je to funkční. http://jdem.cz/grsd3...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 09:53

Na Windows XP SP 3 jede bez problémů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 10:15

stahhl jsem si a nainstaloval, vypada to dobre, ale bohuzel mi to haze runtime error pri tom jak chci pridat nejaky font... takze opet si to odlozim az do stable verze... snad to opravi.

nebylo by od veci kdyby autori jeste pridalo moznost volneho pohybu panelu nastroju v romci jednotneho okna.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 12:32

> nebylo by od veci kdyby autori jeste pridalo moznost volneho pohybu panelu nastroju v romci jednotneho okna.

Stale si mozes cez menu Windows otvorit dalsi "okienkovy" toolbar.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 08:43

K Android tabletum - ty uz samozrejme existuji a nemusime cekat na "znacky" - staci kouknout na http://www.apad.cz...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 09:41

Nemusíme. Ale i kdyby byl ten aPad kdoví jak dobrý, tak je to pro mě pořád napodobenina. Na eBay najdete i hromadu dalších... ale to prostě není seriózní konkurence.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 10:02

v cem je to napodobenina? Ze je obdelnikova a ma dotykovy displej? ad ebay..ano najdete jich tam mraky, ale prave aPAD (s Rockcipem) prevysuje ostatni..ale to je jedno. Chtelo by si to neco o tom zjistit. Oproti jinym znackam tu samozrejme hraje roli vyrazne cena. Za 4 tisice opravdu lepsi tablet nekoupite jeste asi hodne dlouho...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 10:14

Jo, za 4K je to asi pecka, někomu může vyhovovat. Ale podle mě se neprosadí žádný z těchto noname tabletů, prostě si budeme muset počkat na nějakou tu známou značku. A v čem je to napodobenina? :D To je snad vidět na první pohled... název, krabice, vzhled samotného tabletu. Kdyby šli vlastní cestou a nesnažili se takhle moc napodobovat iPad, tak by mi ten tablet byl mnohem sympatičtější...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 10:18

Tahni uz s tim do haje, my to nechceme!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 11:35

Nejlepší je spamovat všechny články s nejmenší zmínkou o iPadu nějakou "čínou", na které se seká Android 1.6 a má minimální výdrž na baterie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 12:42

Chapou, ze Vam to muze pripadat jako spam. Ovsem ja tyto zarizeni neprodavam..jen se snazim o zvetseni povedomi (podle meho nazoru) o povedenych pristroju z Ciny (myslim, ze spojeni Android a Cina brzo zafunguje). Toto je prvni generace a jiz se chystaji dalsi (vetsi vydrz, gps, 3g..), takze prominte tedy za "spam". Myslim, ze o zarizeni, ktere dokaze vice veci a stoji 1/5 ceny iPADu neni na skodu vedet. To je ovsem asi ale jen muj pocit..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 08:26

novou verzi Gimpu vítám protože díky aktualizaci os mi přestaly fungovat ve Photoshopu veškeré klávesové zkratky a práce s ním je díky tomu peklo, takže mu dám opět šanci

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 10:28

a to jako zahodíte investici v řádu desítek tisíc Kč jen proto, že přestaly fungovat klávesové zkratky? Máte na mysli vaše předefinované a nebo všechny? Víte, že klávesové zkratky jdou zazálohovat?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 13:10

všechny, nejde ani vymazat obsah selekce pomocí klávesy del a pokud dojde k takovéto situaci, tak je opravdu peklo s photoshopem pracovat, photosghop je cs2 a stalo se po přechodu z Carmic Coaly na Feisty Fawn (upgrade normálně přes systémové aktualizace - tedy bez stahování a pálení DVD)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 13:25

asi myslíš z Karmic Koala (říjen 2009) na Lucid Lynx (duben 2010), Feisty Fawn je z dubna 2007

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 15:23

mne to zavani .. vzdyt ten clovek pise o paleni LiveCD na DVD .. a ten Photokram bude stopro warez

a pri upgrade systemu pres update-managera se veskere uziv. nastaveni zachovava, vcetne klavesovych zkratek.. proste jsou to kraviny a ani se to nesnazi rozpoutat flamewar .. nechapu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 18:18

jo tu verzi jsem spletl, mám 10.04 LTS - Lucid Lynx a novou verzi jsem normálně nainstaloval přes update dialog, žádné živé ani mrtvé dvd jsem nepálil, vám zkratky v Photoshopu fungují?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 18:36

Komu nám ? Kdo by za to platil ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 07:53

" ... si můžete prohlédnout na stránkách Spoločnosťi pre otvorené informačné technológie."

v slovenčine "i" zmäkčuje, takže sa nepíše Spoločnosťi, ale Spoločnosti. ale to je len taká puntičkárska poznámka ;). inak pekný článok, ktorý si vždy rád prečítam

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 09:06

tady mají kluci docela zásadní problémy i s češtinou. slovenština je pak naprosto mimo jejich možnosti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 07:39

Až na ten bulvární název článku dobré. Pomalu snad začínám fandit Ubuntu, neuvěřítelné

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 15:04

V testu OS v Chipu skončilo Ubuntu hóóódně daleko za předposledním.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 15:16

Proč nesouhlasíte se mnou? Nesouhlaste s redakcí Chipu. Ale Ubuntu to stejně nepomůže.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 22:01

Chipu taky ne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2010 19:02

http://www.chip.cz/chip/images/archiv/2009/1... ...

Vitazom testu sa stal Win7, nakolko Macu a Linuxu boli strhnute body za neexistenciu antiviru -)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
16. 07. 2010 19:03

http://www.chip.cz/chip/images/archiv/2009/1... ...

Vitazom testu sa stal Win7, nakolko Macu a Linuxu boli strhnute body za neexistenciu antiviru *AMPERSAND-KUA-FIX* antispyware, automatickych aktualizacii, vydavanie aktualizacii podla potreby (miesto 1x mesacne) a tam ku koncu sa tusim nedalo pod Kubuntu zalohovat.

Na tomto sa budu smiat este moje vnucata

(a na diskusnom systeme Zive vnucata mojich vnucata)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 06:16

"Opera 10.60 nově nabízí i tzv. „privátní mód“. To znamená, že při použití tohoto módu po uzavření okna vymaže všechna data o relaci. V této oblasti Opera spíše dohání konkurenci – většina prohlížečů již obdobný mód má."

A ktory prehliadac moze otvorit v jednom okne privatny a normalny list? To co povazujete za nejaky privatny mod (vymazanie dat po zatvoreni okna) ma Opera uz desiatku rokov a teraz umoznila pouzivat privatne okno/list s normalnym oknom/listom sucasne.

"Widgety jsou takovéminiaplikace s nimiž můžete prohlížeč obohatit. Na rozdíl od rozšíření známých např. z Firefoxu jsou to spíše designové hračičky, které nepřinášejí větší funkcionalitu."

Na rozsirenie pouziva Opera tlacidla, akcie, kontexty, gesta, skratky, userCSS a userJS (rovnako ako Firefox, ci Chrome): http://www.opera-prehliadac.com/prehliadac-opera/clanky-a... ...

Naviac napriklad Cooliris je take nepotrebne rozsirenie pre Firefox a Internet Explorer, ktore vdaka Opera widgetom je mozne prevadzkovat v systeme nezavisle od prehliadaca: http://widgets.opera.com/widget/17112/...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 07:06

A kdy se privátní mód a Widgety naučí Gimp???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 08:23

proč by měl mít bitmapový editor pornomód? vy si prohlížíte pornoweby přes photoshop?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 09:10

to mas z toho, ze nectes clanek, ale rovnou jdes do diskuze :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 09:50

Článek jsem četl, ale kdo si má pamatovat, že zrovna pod tímhle titulkem je vlastně 10 článků.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 09:24

Aha, tak s tím privátním módem máte pravdu, to mi ujelo. Jinak o UserJS ve styku Greasemonkey samozřejmě vím, tady jsem jen chtěl upřesnit, co ty widgety vůbec jsou, že to prostě není "klasické" rozšíření.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 10:56

V Opeře od 10.50 lze nově některé widgety spustit i jako samostatný proces (bez toho, aby se spustil prohlížeč). Což předtím nešlo. Takže v tomto směru se stávají widgety o něco použitelnější. Jeden za všechny třeba Twitter klient nebo Google Translator apod.

Navíc widgety lze normálně umísťovat kdekoli na ploše. Není vázán na prostor okna prohlížeče.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 07. 2010 00:11

ale porad to prostě není "klasické" rozšíření.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 07. 2010 08:35

To je jasné. Operácké widgety nejsou add-ons ani pluginy, které by rozšířily funkčnost prohlížeče. Jsou to prostě hračičky, takové mini webovky na ploše. Něco mezi Yahoo! Widgets a Prism.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 01:13

zrovna jsem si ten nový gimp nainstaloval a je to celkem zajímavý víceoknový rozhraní pod Linuxem nevadí (díky on-top volbě pro toolwindows) ale tohle je taky dobrý

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 00:55

no nee, jeste tak 10-20let a mozna se ten GIMP zacne dat pouzivat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 01:15

gimp pod Linuxem se dá v pohodě používat .. ale gimp pod Windows je vcelku horor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 01:47

Je pravda, ze jsem ho nepouzival nijak moc do detailu, ale zvyklej na (kradenej :( ) fotosop mi gimp prisel jako horror jak na linuxu tak na windows (ikonky nevsimat, v posledni dobe predevsim linux, ale ted jsem instaloval win7 a jsem linej obnovit ten grub, co mi instalator nahradil vlastnim bootloaderem :) ).

Upozornuju, ze i po nejaky dobe pouzivani se mi to pouzivalo zvlast tezko, ale, jak je u mych nazoru zvykem, musel bych se hodne rozepisovat a hodne testovat, co konkretniho mi vadi... jako jisty je jen kontextovy menu po kliknuti pravym tlacitkem ... na to si nezvyknu :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 01:57

ano, jak je člověk zvyklý na photoshop, tak se na gimp zvyká špatně .. já naštěstí začal přímo s Gimpem, takže s tím nemám problém.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 08:14

Předpokládám, že vy zase budete tápat v Photoshopu, je to prostě o tom na co je člověk zvyklej a tak chtě nechtě hledá položku tam kde ji má Photoshop (Gimp) a ona je mezi tím úplně jinde...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 10:02

přesně tak I když s PS jsem chvíli dělal a takový problém mi to nedělalo .. ale musel bych se na to přeučovat, a GIMP mi 100% stačí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 22:33

Me GIMP staci na 200 procent. Ale v fotosopu se mi proste celkove dela nejak pohodlnejc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 01:53

nekolikrat jsem se snazil kvuli licenci zacit gimp pouzivat (pod windows), ale nidky jsem to nevydrzel vic nez tyden.

Ted to "resim" tak, ze mam ve virtualce nainstalovanou trialverzi Photoshopu a jednou za mesic ji vratim o mesic nazpatek. Netusite nekdo jestli je to licencne OK?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 01:58

pod windows má gimp tu správu oken dost chaotickou apod .. zkus tuhle jednookenní verzi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Neoficiální verze GIMP 2.7 pro Windows neobsahuje všechnu funkcionalitu a v současnosti (pokud je mi známo) tam chybí právě například jednookenní režim :)

(GIMP pravděpodobně nikdy nebude podporovat Windows a neoficiální zbastlené porty budou vždy oproti originálnu méněcenné.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 12:35

> a v současnosti (pokud je mi známo) tam chybí právě například jednookenní režim :)

To uz zacina byt vcelku vesele Myslel som, ze vyvojari GIMPu zaregistrovali Windowsacky port a rozhodli sa mu spravit ustupok, ale takto to vyzera trochy ako for, nieco v style "chceli ste to, tak si to teraz vyzerte." Ved je to len klasicke rozhranie GIMPu vrazene do trojprvkoveho VBoxu Je to plus-minus to iste, ako keby som jeho okna zoskupil (alebo "prilepil" k sebe.)

Ale ak len toto chybalo GIMPu k pouzitelnosti, tak preco nie. Nastastie sa to da vypnut.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 19:21

Když jsem na tohle minulý týden upozorňoval, Slováku, tak jsi tady mohl puknout, že kvůli mně to nikdo předělávat nebude. Asi nečteš Root a Abclinuxu, protože tam se v anketě pro 1-okenní variantu vyslovila naprostá většina dotázaných. Ale neboj, ještě nějaký čas budou tu víceokenní variantu kvůli těm fanatikům, co se v první řadě musí lišit, vyrábět... (klasik kdysi napsal: "není nad původnost, každý po ní touží, všichni chodí přes most, to já půjdu louží").

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 19:39

A si si isty, Cech, ze je toto presne to, co si chcel? Pretoze ak ano, tak vedz, ze existovalo zodesat rieseni, ako si to mohol mat uz davno, pricom to, co si dostal bolo to najhlupejsie - cele rozhranie je vrazene do jednej "tabulky." Keby tam neboli tie taby pre viacero obrazkov, tak je to zlepsovak na 4 riadky kodu { x=VBox(); x.add(toolbar1); x.add(toolbar2); mainwin.add(x); }. Takto ich bude asi 120.

Ale i tak som zvedavy na tu hromadnu migraciu, ktora sa da na zaklade tvojho a tvojmu podobneho trolenia ocakavat A ako som uz povedal - hlavne, ze sa to da vypnut.

> Ale neboj, ještě nějaký čas budou tu víceokenní variantu kvůli těm fanatikům, co se v první řadě musí lišit, vyrábět...

Toho sa vazne nebojim. Minimalne do tej doby, nez to bude GTK aplikacia sa da ocakavat, za sa lisit nebude

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 08:18

Není to licenčně OK, je to časově omezená verze a to automatické "zablokování" je jaksi jenom na víc... například WinRar se nezablokuje a jen to hlásí, ale jeho použití v tomto stavu už je v rozporu s licencí. Nicméně, asi by vám někdo těžko prokazoval že už jste to 10x vrátil zpět a prodloužil jste to tak... navíc nevím jak by se k tomu dalo přistupovat, možná by museli prokázat, že to "vrácení zpět" bylo kvůli prodloužení funkčnosti a ne třeba kvůli špatné funkcionalitě nějakého programu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 13:49

jj, to ze je to prakticky neprokazetelne je jasne. Ale v podstate je to tedy tak, ze na zkusebni verzi mam narok jen jednou? Napr po preinstalovani OS uz to take znova nainstalovat nemuzu? V licencnich podminkach se mi to nedari najit..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 08:31

a widle ve virtualce legalne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 13:33

samozrejme. Vsechen software az na tento Photoshop mam legalne. Vzdyt windows stoji par korun, takze tady neni co resit. Ale 850€ za photoshop licenci pro domaci pouziti davat nebudu. To se razi budu rozcilovat s GIMPem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 09:02

to si děláš srandu?? samozřejmě že to není ok. je to prachsprostá krádež. ta drzost českých zlodějů fakt nezná mezí

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anonymizovaný  |  14. 07. 2010 09:38

Myslim, ze tomu sa hovori Ceska vynaliezavost. Alebo si spominam na drsnakov v krajine neomedzenych moznosti, kde za cenu jedneho balenia salamu mali salam "dozivotne" - jeden kupili a ked 3/4 vyjedli, isli ho reklamovat, ze je spatny. No a v supermarkete im ho vymenili za nove balenie. A tak to slo stale dookola. Zlaty Cub foods, ci ako sa to volalo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 13:52

tak to je pekna svinarna

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 13:51

muzes mi prosim najit, kde je v licencnih podminkach napsano, ze po preinstalovani OS uz trial verzi znovu nemuzu nainstalovat? Nejak se mi to nedari najit. V ceskych to skoro urcite neni a v anglickych to taky nevidim..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 14:48

jo tak ještě si svou vychcanost zkus rozumově zdůvodnit... když tam máš napsaný, že to je na 30 dní, tak to nejspíš znamená, že to je na 30 dní. a kyž v licenčních podmínkách není napsáno, že to můžeš instalovat každej měsíc, tak je to podle tebe automaticky dovoleno?? si děláš srandu?

kdybys zapojil selskej rozum, tak ti to dojde. přeju ti abys napsal někdy nějakej software a takhle tě ojebávali stejní vychcánkové jako seš ty sám.

p.s. adobe má i nějakou českou licenční infolinku (kdysi jsem s něma mluvil). pokud máš pochybnosti, tak si ji najdi a zavolej tam. ale to asi neuděláš, co?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 17:23

Na tohle bych se vykašlal.. prostě použij cracklou verzi a nikomu to neříkej...stejně by sis to nekoupil, takže Adobe o zisk nepřijde :P

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 17:57

no samozřejmě, by mě zajímalo poměr warezlej/všechen Photoshop tady v diskuzi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 21:57

me snad raci ani ne

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 18:06

uklidni se mošte

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 22:01

bavime se o licencnich podminkach, tj textu kterej psali pravnici, takze sem selskej rozum netahej. A ano, co neni zakazano je povoleno. Takto to funguje.

Btw samozrejme je mi jasne, ze kdyz je to na 30dni, tak je to na 30 dni. Ale ja se ptam jesti je moje chovani legalni, nikoliv moralne spravne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 23:11

> Takto to funguje

To sa skarede mylis. Pri licencnych podmienkach mas pravo len na to, co je ti vyslovene dovolene. Zo zakona nemas na cudzi program vobec ziadne prava a je len na jeho autorovi (licencorovi,) ci ti nejake udeli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
15. 07. 2010 22:05

Vzhledem k tomu, že licenční ujednání je mezi tebou a adobe a né mezi operačním systémem, na který to nainstaluješ, a adobe, je jakékoli prodlužování trial periody porušení smluvních podmínek a to dokonce, i když si to nainstaluješ na různé počítače.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 09:26

To že je Photoshop, i přes svou cenu, nejpoužívanějším sw na úpravu obrazových dat není zdaleka jen otázka uživ. rozhraní - http://blog.flor.cz/photoshop-co-jineho/... Gimp je prostě určen na takové to domácí žvýkání :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 00:04

Zda se, ze autori GIMPu konecne pochopili, ze jednookenni layout je zdaleka nejpouzitelnejsi, jen tak dal!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 00:27

Užasl jsem když jsem to viděl, bezva nápad.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 00:33

Zda se, ze autori Gimpu museli diky windows pochopit, ze museji udelat jednookeni layout. U standardnich WM (pro windows usery asi pokrocilych) jde totiz nastavit vec jako "stay on top" takze vam dulezite panely zustanou nad canvas, a zaroven vas nelimituji pri pouziti vice monitoru... jen tak dal!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 07:02

Zajímavý, že třeba Delphi 7 má taky víceokenní layout a pracovat se s ním, narozdíl od Gimpu, dá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 11:04

Ja som mal nastaveny 1 oknovy layout, ten viac oknovy bol otrasny. Asi najhorsie moderne IDE s akym som robil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 15:48

v delphi mi ten viacoknovy layout nevadil, aj tak som to zvycajne mal popresuvane tak ze som videl len delphi a prepinal sa len medzi sourcecode a oknom aplikacie. vsetko ostatne som mal ontop. takze aj tam som vlastne pouzival celu plochu :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 00:33

Záleží na vaší monitorové výbavě. Při dvou a více obrazovkách se zase hodí více oken...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 00:57

on Photoshop je v podstate jednooknovy, ale i pri vice monitorech se ty panely samozrejme daji presunovat kamkoliv.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět

Ten jednookenní layout nemá s layoutem Photoshopu skoro nic společného a nejde o žádné "přiblížení" se Photoshopu. Tvrdit, že GIMP se přibližuje Photoshopu, mohou jenom ti, kdo viděli nový GIMP jen z rychlíku. Jde jen o rozšíření původního rozhraní o možnost automaticky "seskupit" dialogy. Samozřejmě je stále nutné pochopit principy rozhraní GIMPu, jehož novou "částí" je jednookenní režim.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
14. 07. 2010 08:10

Souhlasím, Gimp má hodně daleko k Photoshopu, ale opravdu se mu tímto přiblížil... s těch sto kilometrů se přiblížil asi o metr.

Ačkoliv v práci používám Photoshop a nedám na něj dopustit, musím uznat že Gimp je rozhodně nejlepší free nástroj na úpravu fotek (a grafiky obecně) jaký znám. A jsem rád, že přímo nekopíruje Photoshop, byť inspirace ním se nezapře, ale to je jasné, prostě některé funkce jsou ve Photoshopu užitečné a tak je dobré "dostat" i do Gimpu, ale je fajn že se tvůrci nesnaží jen o kopii Photoshopu ale že si jdou svou vlastní cestou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
15. 07. 2010 08:44

bude li mne fotografie živit, pořídím si Photoshop, pokud ale ne je to úplně zbytečné

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
14. 07. 2010 17:45

Nesouhlasim.

Viceokenni layout jen vyzaduje slusneho okenniho spravce. Bez nej je to jinak tragedie.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor