Gigabyte | SSD | Úložiště

Gigabyte má nové SSD s rychlostí 7 GB/s. Díky masivnímu chladiči nezpomalí ani při dlouhém vytížení

Moderní výkonná SSD už začínají mít problémy při náročném a dlouhém vytížení a je rozhodně lepší je dobře chladit alespoň základním pasivním chladičem. Gigabyte ale nyní představil nový model, který by měl udržet maximální rychlost bez toho, aniž by ho trápily vysoké teploty.

Gigabyte Aorus 7000 Prem pro slot M.2 (NVMe 1.4) už využívá rychlé rozhraní PCI Express 4.0, díky čemuž se rychlost sekvenčního čtení dostane až na 7 000 MB/s a sekvenční zápis až na 6 850 MB/s. Hodnoty IOPS jsou rovněž velmi slušné – 650 tisíc, respektive 700 tisíc.

SSD je k dispozici s kapacitou 1 TB nebo 2 TB, přičemž uvnitř se ukrývá moderní osmikanálový řadič Phison E18 spojený s čipy NAND flash 3D TLC a pomocnou DDR4 cache pamětí s kapacitou 2 GB.

Aby se SSD mohlo pyšnit vysokým výkonem po jakkoliv dlouhé zatížení, obsahuje opravdu velký pasivní chladič se dvěma heatpipe trubicemi, které odvádí teplo od čipů k vrchní části s žebrováním. Je však nutné připomenout, že aby takový pasivní chladič měl nějaký význam, musíte mít ve skříni alespoň trochu použitelný průtok vzduchu.

Spotřeba SSD v klidu je pod 30 mW a při zátěži až 8,4 W. Hodnota MTBF je stanovena na 1,6 milionu hodin a v rámci pětileté záruky lze zapsat 1 400 TB dat. Cena za terabajtový model je ale poměrně vysokých 11 tisíc korun.

WD SSD SN550

Váš názor Další článek: Nový únik: Takhle by měly vypadat Ryzeny 6000 pro AM5

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,