Gigabyte M912: už i tablet PC mají své Eee

Ohlášená novinka Gigabyte, tablet PC M912, může pro svět ultrapřenosných počítačů s dotykovým displejem znamenat totéž, co uvedení Eee PC pro svět notebooků.

Zatímco Asus vsadil se svým Eee PC na segment levných malých notebooků klasické konstrukce, Gigabyte se se svou novinkou pouští do mnohem riskantnějšího podniku. I oproti novým a na svou kategorii slušně vybaveným modelům Asusu je novinka Gigabyte o něco dražší a přitom je cílená na menší skupinu uživatelů, kteří preferují tablet PC, resp. zařízení označovaná jako „convertible“, tedy notebooky vybavené otočným displejem, jehož otočením obdobu tablet PC získáme.

Ve svém segmentu ale může znamenat něco podobného, jako znamenalo Eee PC mezi levnými notebooky. Jeho pozice je pochopitelně těžší – první modely Eee v době svého uvedení a ještě dlouhý čas poté neměly kloudnou konkurenci.

V současnosti už jsou ale díky uvedení platformy Intel Atom jiné podmínky. Atom dovoluje výrobcům využít hotového produktu určeného přímo pro levné počítače, aniž by museli experimentovat se starými procesory podobně, jako to udělal Asus u většiny levnějších verzí Eee PC. Jelikož je to dnes o něco snazší, je také větší konkurence a více podobných produktů. Můžeme tedy předpokládat, že nejde o poslední levné tablet PC postavené na Atomu.

nb_productimage_m912_big.jpg

U nás se tablet PC netěší velké oblibě – svůj podíl na tom určitě má ve srovnání s notebooky výrazně menší sortiment výrobků a podstatně vyšší ceny, za které se prodávají. Novinka od Gigabyte by ale mohla změnit minimálně ono zažité „Tablet PC… aha, to jsou ty předražené hračky“.

Gigabyte M912 je mezi tablet PC v obdobné pozici, jako bylo v době uvedení Eee PC. Oproti prvním modelům Eee PC je více než dvojnásobně dražší, takže se nedá očekávat obrovský zájem méně náročných zákazníků, kteří se s takovou chutí vrhli po třísetdolarových Eee PC 700, ale oproti o něco hůře vybaveným Eee PC řady 900 a 1000 je při avizované ceně sedm set dolarů jen o 50-165 dolarů dražší. Za ně nabízí 8,9“ dotykový displej s vyšším rozlišením 1280×768 bodů a LED podsvícením, na rozdíl od většiny modelů Eee větší kapacitu úložného zařízení, kterou mu dává klasický disk, a všechny výhody, které možnost užívat tento netbook také jako tablet PC provází.

CPUIntel ® Atom 1,6 GHz
operační systém (volitelně)Genuine Microsoft Windows®XP, Genuine Microsoft Windows VISTA®Home Basic, Linux
čipová sadaIntel ® 945GSE
kapacita pevného disku, paměťíPaměť 1GB, HDD 160GB
displej8.9” LCD panel/WXGA 1280x768, s Touch screen
disk2.5", 9,5 mm S-ATA HDD
optická mechanikaexterní mechanika připojená přes USB
klávesnice80 kláves/Touch Pad
vstupní a výstupní konektory a sloty3× USB,výstup sluchátek, vstup mikrofonu, D-SUB, RJ45, Express card, SD/MMC/MS
audiovestavěný Realtek ALC268, Azalia I/F, dva 1,5W stereo reproduktory
bluetoothvestavěný BlueTooth 2.0
webová kameravestavěná 1,3M pixelů
bezdrátová síť802.11b/g pomocí mini-card
ochranné prvkyKensington lock
baterieLi-ion 4500mAh, výdrž 3,5 hodiny
rozměry235 × 180 × 28-42 mm
hmotnost1,3 kg

Gigabyte ve specifikacích uvádí tři možné operační systémy – Windows XP, Windows Vista Home Basic a linux. Při pohledu na konfiguraci vytušíte, že ze druhého jmenovaného, tedy z Windows Vista, neměli ti, co s tímto tablet PC již přišli do styku, radost. Osazený 1,6 GHz Atom N270 není z nejrychlejších, integrovaná grafika rovněž, největší potíže ale dělá pouhý gigabajt paměti. Předinstalovaná Vista prý startovala déle než minutu. I přes lepší podporu tablet PC tedy nebudou při této konfiguraci Windows Vista příliš šťastná volba. Osazená paměť už ale není na dnešní poměry optimální ani pro další zmiňované systémy, budeme doufat, že je možné její kapacitu navýšit.

gigabyte-m912v-tablet-pc-detail.jpg 

Zajímavá budou i měření skutečné výdrže M912 na baterie – ve srovnání s jinými netbooky osazenými Atomem, jejichž výdrž (s větší baterií) často přesahuje pět hodin, není výrobcem udávaná doba 3,5 hodiny omračující. Obvykle se to řeší vyšší kapacitou baterií, jenže ta se pak nepříjemně projeví na hmotnosti, která je u tablet PC v režimu tablet cítit víc, než u klasických notebooků, jelikož jej třímáte v rukou.

V USA mají smůlu

Internetem letí jedna zajímavá informace – totiž že se Gigabyte M912 není určený pro Spojené Státy, ale má se prodávat jen v Asii a Evropě. To, že se tento tablet objeví v USA pod značkou Gigabyte, je vyloučeno, kapka naděje ale američanům zůstává. V Austrálii se totiž má objevit klon tohoto zařízení prodávaný pod značkou Pioneer, a tak je docela možné, že se do Spojených států dostane Gigabyte M912 pod jinou značkou. Mimochodem, specifikace DreamBook Light M91, jak se klon Gigabyte M912 v podání Pioneeru jmenuje, jsou o něco podrobnější. Zjistíte z nich, že lze do jednoho SO-DIMM slotu lze osadit nejvýš 2 GB paměti typu DDR2-667 a zajímavá je i zmínka o dvou verzích displeje – 1064×600 je překlep, ale dozvíme se z něj, že existuje i varianta vybavená displejem se stejným rozlišením, jaké mají poslední modely Eee PC.

Jelikož jde o žhavou novinku, dosud se neobjevily žádné recenze. Na Youtube najdete ale několik videí z letošního Computexu, na němž Gigabyte připravovaný netbook vystavoval.

Další video nemá komentář, ale je otitulkované a M912 je na něm vidět ze všech stran (v některých specifikacích se však od představeného modelu liší).

První modely ohlášeného Gigabyte M912 by se měly objevit na Tchaj-wanu koncem tohoto měsíce.

Zdroj: Gigabyte

Diskuze (8) Další článek: Balík kodeků K-Lite Codec Pack vyšel ve verzi 4.0.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,