Gigabyte GA-965P-DS4: hlídejte si, kterou revizi kupujete

Společnost Gigabyte před nedávnem vydala druhou revizi jedné z nejoblíbenějších desek pro procesory Core 2 Duo - GA-965P-DS4. České obchody ale obě desky nerozlišují, ačkoliv jsou mezi nimi rozdíly a vylepšení, která stojí za to. Pojďte se tedy podívat, v čem se tyto desky liší.

Deska GA-965P-DS4 v revizi 2.0 doznala pár velmi zajímavých změn. Výrobce revizi základních desek rozlišuje i na štítku s čárovým kódem desky (tedy, pokud 2.0 za modelovým číslem na štítku skutečně značí revizi). Na štítku obchodu, ani v nabídce se ale nic podobného obvykle nerozlišuje.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Označení nové revize základní desky je ale určitě někde na základní desce. V tomto případě jej najdete ve spodním rohu pod PCI sloty u záslepek (v případě, že je deska ve stejné poloze, jako když je namontovaná do klasické ATX skříně typu tower). Na fotografiích je základní deska v revizi 1.0.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Obě desky se na první pohled příliš neliší:

 

Asi nejzajímavější změnou je náhrada cívek u patice procesoru. V nové revizi už by se tak nemělo objevovat pískání, kterým tyto základní desky při zatížení v některých případech trpěly. 

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Změnil se zvukový čip, kodek ALC883 nahradil lepší ALC888. Podpora Dolby Digital Live, jako je tomu v případě DQ6, ale schází.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Další změna se dotkla integrovaného síťového adaptéru, Marvell 88E8053 nahradil novější 88E8056.

Gigabyte GA-965P-DQ6 má ze spodní strany desky velký pasiv. Výrobce má pro tuto úpravu označení „Crazy Cool“. U nové revize se objevily dva menší pasivní chladiče. Oba jsou pod čipy z čipové sady. Nejde o jednolitý mohutný pasiv, jako na základní desce GA-965P-DQ6, ale oproti první revizi DS4 dostanete něco navíc. Otázka je, jestli jsou jen na parádu, nebo mají skutečně nějaký význam.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Orientace IDE konektoru se v revizi 2.0 změnila tak, aby se po zapojení daly IDE kabely lépe uklidit za klece s disky.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Deska nově podporuje, obdobně jako luxusní verze DQ6, tzv. Quad Bios.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Další ne nepodstatnou vlastností je, že v případě revize 2.0 už se dá předpokládat, že nenarazíte na starší verzi čipové sady P965 v revizi C1, ale dostanete revizi C2. Ta má ošetřené některé z chyb první verze čipsetů Intel P965. Dvojková revize čipsetu se objevila už u desek ve verzi 1.0, ale jelikož nikde nebylo viditelně značeno, která revize se na desce pod pasivy nachází, a šance na to dozvědět se to u prodejce byla rovna nule, byl nákup desky s revizí C2 jen otázkou štěstí. Jakou verzi máte jste se tak dozvěděli až z diagnostických programů běžících na složeném počítači.

Nová revize základních desek je u nás již k dostání. Na skladech ale zůstávají i starší verze, takže se může stát, že při nákupu, nic zlého netušíc, dostanete starší 1.0. Prodejci revize desek nikterak nerozlišují, často ani netuší, že se něco podobného objevilo. Zjistit revizi desky je přitom ve srovnání s revizí čipsetu mnohem jednodušší - stačí se podívat na nálepku, případně otevřít krabici a mrknout na PCB. Změny, které deska prodělala, už za malou poznámku v popisku stojí. A stojí i za to, abyste po telefonu ověřili, že jde skutečně o vámi požadovanou verzi.

Ostatně, obdobné je to i u jiných komponent, které vycházejí v různých revizích. Proto nelze než doporučit: ptejte se, ptejte se, ptejte se, a vyžadujte novější verze. Jinak se kolem pochybného systému značení v e-shopech nic k lepšímu nezmění.

Jediné pozitivum na celém systému jednotného značení různých verzí komponent je to, že po nás nikdo nechce příplatek za „lepší model“.

Zdroj: Hardwarezone.com

Diskuze (25) Další článek: Nový iPhone: Hackeři si brousí zuby

Témata článku: , , , , , , , , , , ,