Gigabyte čte SIM karty

Firma Gigabyte ohlásila čtečku pro Smart Card připojitelnou ke svým základním deskám.
Firma Gigabyte ohlásila čtečku Smart Card neboli karet, které známe jako tzv. SIM karty do mobilních telefonů. Mechanika se připojuje jako disketová mechanika na 34pinový konektor. Čtečka má velikost standardní 3,5“ mechaniky.

Ze současných základních desek bude umět komunikovat s čtečkou desky Gigabyte 60XM7, 60XM7E, 60XM7E-1 a 60MM7. Jedná se o základní desky s čipovou sadou i815 a i815E. Komunikace s čtečkou je umožněna díky obvodu ITE LPC IT8712.

Živě komentuje: Tato mechanika patří rovněž do kategorie užitečných hloupostí. Opět není k dispozici cena, která je u těchto záležitostí určující. Však je to žhavá novinka, tak si na cenu budeme muset počkat.

Připojení místo disketové mechaniky není špatná myšlenka. Kam vlastně lze připojit UVNITŘ počítače nové zařízení? IDE porty jsou přetížené, místo paměti a procesoru to jaksi nejde, zbývá tedy disketová mechanika. Původně bývalo zvykem mít dvě – nejdřív obě 5,25“ s jednou 360 KB a jednou 1,2 MB, později se 360 KB vyměnila za 3,5“ 1,44 MB. Postupem času 5,25“ mechaniky zmizely z počítačů úplně, ovšem jejich přípojné místo zůstalo. Občas se využilo pro připojení streameru, ovšem v dnešní době je toto rozhraní pro zálohování tímto způsobem zoufale pomalé. Zbývají tedy aplikace jako právě čtečka SIM karet.

Firma ITE, výrobce I/O obvodu ITE8712, představila program pro čtení GSM SIM karet pro svůj obvod již (nebo až?) letos v zimě a na jaře. Tento obvod vychází z předchozí verze IT8702F a kromě zmíněného čtení GSM SIM karet je jeho hlavní pracovní náplní paralelní a sériový port, HW monitor, ovládání větráků. Ovšem i předchozí verze uměla číst GSM SIM karty, ale zřejmě to žádný z výrobců neshledal zajímavým.

Diskuze (5) Další článek: FreePoslech - hudba k poslouchání

Témata článku: , , , ,