Gigabyte Aorus X7: tenká a výkonná herní bestie [CES]

Pokud hledáte výkonné přenosné herní dělo, které má čtyřjádro, dvě grafiky a zároveň chcete nosit jen tenký notebook, Gigabyte Aorus X7 je přesně pro vás.

V oblasti herních notebooků už je poměrně ustálená nabídka modelů od výrobců jako MSI, Razer a nesmíme zapomenout ani na „krabicové“ notebooky Goldmax, Eurocom a podobné.

V poslední době tenkým čtrnáctipalcovým modelem s vysokým výkonem překvapil například Razer s modelem Blade, tentokrát se ale s vlastním sedmnáctipalcovým řešení pochlubil Gigabyte.

Gigabyte Aorus X7: čtyřjádro a dvě výkonné grafiky

Gigabyte se rozhodl vytvořit zcela nový model, které nese i novou značku „Aorus“. Nový herní notebook má označení Aorus X7 a disponuje 17,3palcovým displejem s rozlišením Full HD.

X702.jpgSedmnáctipalcový displej Aorusu X7 má rozlišení Full HD

O procesorový výkon se stará čtyřjádrový procesor Intel Core i7-4700HQ (Haswell, 22 nm) se základní frekvencí 2,4 GHz, která se díky technologii Turbo může chvilkově zvýšit až na 3,4 GHz.

I když má procesor integrovaný grafický čip, herní notebook potřebuje především vysoký grafický výkon. Gigabyte se rozhodl pro takřka maximální výkon a k dispozici jsou tak rovnou dvě grafické karty GeForce GTX 765M, které jsou zapojené do režimu SLI pro společný výpočet a disponují dohromady 4 GB paměti GDDR5.

X711.jpg
Gigabyte Aorus X7 se pyšní opravdu elegantním designem

Notebook lze osadit až 32 GB operační paměti DDR3L, což by snad alespoň v nejbližší době mohlo stačit téměř každému. Nároky na operační paměť v oblasti počítačových her se zvyšují jen pozvolna, například jedna z prvních her co vyžaduje minimálně 6 GB operační paměti je Call of Duty Ghosts.

Až tři disky pro uložení dat

Gigabyte u modelu Aorus X7 myslel i na úložný systém pro data. Do klasického rozhraní SATA lze zvolit pevné disky s kapacitou 500 GB až 1 TB (5 400 otáček za minutu), využít lze ale také dva porty mSATA, které mohou obsahovat SSD s kapacitou 128 GB nebo 256 GB.

Systém lze nakonfigurovat tak, že operační systém a důležitá data jsou k dispozici na rychlém SSD, větší data, ke kterým není nutný tak rychlý přístup, jsou na pevném disku s velkou kapacitou.

Tenký skoro jako ultrabook

Notebook má barevně podsvícenou klávesnici, která podporuje například uzamknutí klávesy Windows (to se hodí při zběsilém hraní) a k dispozici je i pět programovatelných kláves.

X703.jpg
Detail klávesnice, která je barevně podsvícená

Výbava zahrnuje tři porty USB 3.0, dva porty USB 2.0, ethernet s herní síťovou kartou Killer, čtečku SD karet a mezi výstupy je HDMI, VGA i mini Displayport. O kvalitnější zvuk se starají dva stereo reproduktory, které doplňují i dva subwoofery. Systém používá technologii Aorus Acoustic.

X704.jpg X705.jpg

Gigabyte Aorus X7 má i nejmodernější bezdrátové technologie v podobě WiFi 802.11ac a Bluetooth 4.0. Nad displejem je webkamera s rozlišením 1,3 MPix, což je trochu škoda, určitě by byl lepší model s rozlišením Full HD.

X707.jpg X708.jpg X709.jpg
X710.jpg
Pohledy ze všech stran, notebook má celkem tři porty USB 3.0 a tři různé výstupy na externí monitor

Pokud jde o rozměry, notebook se pyšní tloušťkou pouze 2,29 cm, což se pomalu blíží limitu pro ultrabooky a značí, že chybí optická mechanika. Notebook má ale samozřejmě mnohem vyšší hmotnost než ultrabooky – 2,9 kg, což je ale v rámci kategorie výkonných herních notebooků výborné. 

Parametry Gigabyte Aorus X7

  • Displej: 17,3″, 1 920 × 1 080, LED
  • Procesor: čtyřjádrový Intel Core i7-4700HQ, 2,4 GHz (Haswell, 22 nm)
  • Grafický čip: 2 × Nvidia GeForce GTX 765M, 4 GB (GDDR5)
  • Operační paměť: až 32 GB DDR3L
  • Pevný disk: až 1 TB
  • SSD: 2 ×128/256 GB (mSATA)
  • Výbava: WiFi (802.11ac), Bluetooth (4.0), 3 × USB 3.0, 3 × USB 2.0, webkamera 1,3 MPix, ethernet Killer, HDMI, mDP, VGA, barevná podsvícená klávesnice, reproduktory se subwooferem
  • Příslušenství za příplatek: myš, klávesnice, sluchátka s mikrofonem
  • Rozměry a hmotnost: 39,2 × 26,3 × 2,29 cm, 2,9 kg
  • Baterie, výdrž: 73,26 Wh, neznámá
  • Cena, OS: od 2 100 dolarů (přibližně 50 000 Kč s DPH), Windows 7/8.1

 

Chlazení takové herní bestie v tenkém šasi vyžaduje pořádnou konstrukci chladičů. Notebook má uvnitř celkem pět heatpipe trubic, které odvádí teplot přes dva ventilátory do čtyř různých výfukových otvorů. Gigabyte to označuje jako technologii Thermal+ a v rámci software lze zvolit tři různé profily pro různý stupeň výkonu chlazení – Auto, Stealth (tichý) a Turbo (hlasitý).

Luxusní herní notebook pro náročné

Konstrukce, výbava, rozměry a výkon – to vše je v případě notebooku Aorus X7 od Gigabytu na výborné úrovni a jen těžko najdete v současnosti na trhu lepší model s takovou kombinací vlastností.

X712.jpg
Aorus X7 má celkem čtyři výstupy vzduchu pro chlazení

Za luxus a vysoký výkon v tenkém balení si ale samozřejmě připravte dostatek peněz. Základní model vyjde na přibližně 50 000 Kč s DPH, maximálně vybavená verze pak až na 67 000 Kč s DPH. Tyto ceny nejsou v rámci této kategorie příliš přemrštěné, takže se jedná o relativně velmi zajímavou nabídku.

Video

 

Diskuze (13) Další článek: Chytré brýle od Epsonu na vlastní oči a tajemný prototyp [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,