GIF bude volný

Za pár dní, 20. června, vyprší patent na komprimovací algoritmus LZW (Lempel-Ziv-Welch) použitý ve formátech GIF a TIFF. Čekejte spousty vylepšených freewarových programů.
Oblíbený grafický formát GIF jež vznikl v 80. létech minulého století je založen právě na tomto kódování. Tvůrci sharewarových a freewareových grafických editorů a prohlížečů budou moci zahrnout ukládání v tomto formát do své aplikace bez obav z licenčních poplatků.

Držitelem patentu je firma Unisys. Poplatky za licenci začala vybírat u programů ukládajících do formátu GIF až od prosince roku 1994. Doté doby je nevyžadovala. Pro komerční firmy jako např. Adobe Systems s jejich grafickými editory a drahým software pro editaci fotografií Photoshop nebyly licenční poplatky problém. Pro tvůrce levných nebo nekomerčních aplikací však vybírání poplatků problém byl.

Také z tohoto popudu se začalo pracovat na formátu, který by nebyl zatížen patenty. Je to formát PNG (Portable Network Graphics), který měl GIF 100% nahradit. Organizace schvalující standardy v oblasti internetu W3C (World Wide Web Consortium) vydala své první doporučení PNG v říjnu 1996. Mezinárodní organizace pro normalizaci (ISO) začala práci na jeho ratifikaci tohoto formátu o dva roky později. PNG se již běžně používá, ale ne v takovém měřítku jak se ze začátku předpokládalo. Nyní vzniká otázka, zda se PNG prosadí výrazněji v době, kdy již nebude známější GIF zatížen poplatky i když je technicky lepší. GIF například nabízí jen paletu maximálně 256 barev, a fotografie je proto lepší ukládat ve formátu JPEG (Joint Photographic Experts Group).

20. června přitom padne americký patent, Ten evropský (a japonský) vyprší až příští rok. Proto bude existovat určité mezidobí, kdy freewarové programy ukládající ve formátu GIF, budou například oficiálně dostupné jen pro Spojené Státy.

GIF je také oblíbený na malé animace, reklamní proužky atp. I zde vznikla bezplatná alternativa – formát s názvem MNG (Multiple-Image Network Graphics). Lidé jsou však konzervativní a proto se mnohem častěji setkáte s obrázky ve formátu GIF než PNG, i když všechny novější prohlížeče formát PNG zobrazit umí.

Diskuze (37) Další článek: Bezdrátový standard 802.11g schválen

Témata článku: , , , , , , ,