Geocities, Tripod nebo Xoom?

Chcete mít vlastní stránku na Internetu a nechcete za to platit? Dnes to není žádný problém, stačí si jen vybrat. Jaká je nabídka venku?
Boj mezi jednotlivými poskytovateli prostoru na webové stránky vrcholí. Mezi hlavní soupeře v poskytování webového prostoru se dnes považují Geocities, Tripod a Xoom . Je to podobné rivalství jako u Pepsi a CocaColy. Více méně je to otázka chuti než hmoty. Všechny tři společnosti nabízejí domácí stránky zdarma, spoustu volného místa (11 MB), vytváření stránek přímo v prohlížeči atd. Přesto se zdá, že Tripod má trošku navrch, díky svojí jednodušší konstrukci stránek. Je založena na podpoře produktu firmy Microsoft, Frontpage 98.

Tripod nabízí dva způsoby jak sestavit vaši domovskou stránku. Jedním je textový editor nazvaný Freeform, a druhým způsobem je použít šablonu již vytvořené stránky pomocí Quickpage. Pro nové a méně zkušené uživatele bude druhá volba asi nejčastější, stačí pozměnit pár informací a stránka je hotová.

Geocities používá tzv. drag-and-drop editor Geobuilder. Jeho nevýhodou je, že je pomalý a to hlavně pro uživatele s pomalejší linkou. Geobuilder je založen na programu Java, a tak se po spuštění automaticky nahraje do vašeho prohlížeče, kde můžete libovolně tvořit. Často ale stává, že váš prohlížeč vypustí hlášku „JavaScript error“ a tak tento způsob tvorby HTML stránek moc nedoporučuji.

Xoom nabízí na tvorbu stránky Easy Pro Builder 2.0, který vás provede krok po kroku, až k finální verzi. Nenabízí sice tolik možností jako např. Geocities, ale pro rychlou tvorbu je to ideální řešení.

Dalším způsobem jak se dopracovat vlastní stránky je přes FTP server. Je to v dnešních dobách asi nejlepší řešení. Pěkně v teple domova si vytvoříte vaši stránku, se vším co na ní chcete mít a pak jednoduše vše nahrajete na příslušný server. Program na vytváření stránek jde sehnat zdarma. Jsou to např. Netscape Composer, Microsoft FrontPage Express, a další shareware a freeware programy. Pokud máte program FrontPage 98, daleko lépe se vám bude pracovat, pokud jste zaregistrovaní na Tripodu. FronPage 98 s touto službou dobře spolupracuje.

Poslední způsob jak si vytvořit stránku je HTML editor. Geocities a Tripod ho nabízejí, ale na serveru Xoom prozatím chybí. Tento způsob je pro ty, kteří si libují v zadávání jednotlivých příkazů a dokonale se vyznají v HTML jazyce.

Pro jaký server se tedy rozhodnout? Je tu pár výhod i nevýhod. Tak především, Geocities požadují na každé stránce banner (reklamní pruh), tzv. GeoGuide. Pokud si ho nezapíšete do svých stránek, tak při otevření každé další stránky na Geocities vám vyjede zvlášť okno s bannerem. A to mi odpusťte, ale to je doopravdy opruz. Tripod nic takového nepožaduje a tak vám vyjede pouze jedno okno s bannerem, když loadnete hlavní stránku a pak už nic (pokud ho nazavřete). Xoom nemá žádné bannery, ani je nepožaduje .... ideální.

Další nevýhodou Geocities je adresa. Pokud se zaregistrujete dostanete adresu např. http://www.geocities.com/Colosseum/Field/1111/username. Tripod a Xoom nabízí jednodušší řešení http://members.tripod.com/username, http://members.xoom.com/username, což je daleko snazší na zapamatování. Pokud se ani teď nemůžete rozhodnout, zaregistrujte se na všech třech a uvidíte, kde to bude lepší.

Váš názor Další článek: Magic TV: Vyrobte ze svého monitoru televizor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,