GPS | Navigace | Turistika

Geocaching má 20 let a stále baví. Zkuste si také najít kešku, budete potřebovat internet a GPS

  • Geocaching je geolokační hra, která vás dostane na zajímavá místa
  • Funguje díky internetu a GPS, vytáhne vás přitom do přírody
  • Prozradíme, jak začít a na co si dát pozor

Nebaví vás bezcílné bloumání městem a nenašli jste zalíbení ani v procházkách lesem, šlapání do kopců či nekonečných túrách? Možná vám chybí ta správná motivace. Pokud se řadíte mezi příznivce moderních technologií, mohla by vás bavit outdoorová hra s názvem geocaching. Asi už jste o ní před lety slyšeli, když zažívala největší boom, ale hra stále funguje a rozvíjí se. 

Tento článek vyšel již loni, ale dnes 3. května 2020 je výročí 20 let od spuštění geocachingu, proto jej dnes zařazujeme do vydání znovu.

Wikipedie popisuje geocaching jako hru „na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache (v češtině psáno i keš), o níž jsou známy její zeměpisné souřadnice.“ Zdaleka však nejde jen o hledání krabiček!

Proč vyzkoušet geocaching

Hlavním důvodem, proč byste měli vyzkoušet tuto hru, je skutečnost, že vás „vytáhne“ ven, respektive dá vám důvod, proč se někam vydat. Kešky jsou umístěné prakticky všude – v lesích, podél cyklostezek, ve městech i na turistických trasách. Při jejich hledání můžete chodit pěšky, jezdit na kole, na motorce či v autě. V některých případech si můžete i zaplavat nebo využít horolezeckou či potápěčskou výbavu.

Geocaching není jen o hledání krabiček 
Geocaching není jen o hledání krabiček

Základní pointa celé hry spočívá v tom, že hledáte „poklad“ na určených zeměpisných souřadnicích. Ty jsou buď od začátku známé (v případě tradičních keší), nebo se k nim musíte nějakým způsobem dopracovat (multi nebo mystery keše).

„Poklady“ mívají různá provedení – asi nejčastěji narazíte na různé krabičky nebo prefabrikáty pro výrobu PET lahví. Někteří zakladatelé si však dávají záležet a připravují kešky v netradičních podobách, jejichž odhalení nebývá snadné a o to větší je pak radost z případného nálezu.

Diskuze (21) Další článek: Budoucnost pohonu satelitů a kosmických lodí? NASA chce otestovat novou solární plachtu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,