Genius SW-HF5.1 5000: Legenda se vrací

Když se před pár lety objevily reproboxy Genius SW-5.1 HT, mezi počítačovými bedničkami znamenaly doslova revoluci. Genius tehdy představil dobře vypadající sestavu z kvalitní dřevotřísky za příjemnou cenu. Testované Genius SW-HF5.1 5000 jsou povedeným následníkem stále prodávané legendy.

Plusy a minusy
 +  elegantní vzhled
+ výborný zvuk
+ dálkový ovladač
- pouze analogové vstupy
- provedení ovladače
- trochu matné basy

Chce to jiné dřevo

Koncepce i materiál reprobeden zůstává obdobný – masivní subwoofer obsahuje zdroj i zesilovače a pohání pět rozměrově rozlišených boxů. Nejvyšší výkon nabízí centrální reprobox, který má zdvojené středové reproduktory, nejmenší jsou naopak zadní efektové boxy. Ostré hrany předchůdce nahradily konzervativnější oblé okraje, povrchovou úpravu tvoří imitace červené třešně, což dává reproboxům luxusní vzhled.

Bohužel nepřibyl žádný digitální dekodér, i u tohoto modelu tedy přichází v úvahu pouze analogové připojení. To je ale bohaté, kromě plného vstupu 5.1 nabízí model SW-HF5.1 ještě tři stereo vstupy, které navíc automaticky mixuje do všech reproboxů. Slabinou předchozího modelu bylo manuální přepínání vstupů na subwooferu, tentokrát můžete i tuto funkci ovládat dálkovým ovladačem, který zvládne ještě hlasitost a vypnutí přístroje. Na subwooferu je tedy nutné nastavit pouze vyladění poměru centr/subwoofer/surround. Ovládání hlasitosti je motorické – šipky na dálkovém ovladači otáčejí knoflíkem hlasitosti na subwooferu. Nastavený zdroj signálu i pozice ovladače hlasitosti označuje intenzivní modrá LED.

Zvuk bez přetlaku

Masivní dřevotříska se stará o velkou stabilitu a odolnost proti přebuzení a také použité reproduktorky (středové 4″ vepředu a 3″ vzadu) dělají, co mohou. Zvuk tak patří ve své třídě mezi absolutní špičku, ačkoliv je jasné, že více než hudba sedí této sestavě filmy a hry. Plastové kaloty výškových reproduktorů zde najdete spíš jen pro parádu (se sejmutými mřížkami vypadají boxy skvěle), i tak ale poskytují narozdíl od většiny konkurentů skutečně dvoupásmový přednes.

Subwoofer díky velké hmotnosti a uzavřené konstrukci s jediným výstupem přes basreflex těžko přebudíte. Basy znějí výrazně a mají dostatečný výkon, při poslechu muziky však zamrzí, že subwoofer nedokáže být také dostatečně ostrý. Známým problémem některých kusů předchozího modelu byl slyšitelný šum na pozadí, tentokrát reproboxy nešumí v tichých pasážích ani při přepnutí do pohotovostního režimu.

Míst k připojení (škoda, že žádné není digitální) i ovládacích prvků je dostatek, všechny najdete na subwooferu

Genius SW-HF5.1 5000 se hodí nejen k počítači, ale také jako ideální doplněk levnějšího DVD přehrávače – reproduktory DVD sestav all-in-one poráží v každém směru. Škoda jen, že kvalitnímu provedení neodpovídá levně vypadající dálkový ovladač s nepříliš odolnými membránovými tlačítky.

Verdikt celkem 93 %
Reproboxy se skvělým vzhledem i zvukem,
které navíc seženete za výbornou cenu.
Pokud se chcete konečně pořádně ozvučit,
sestava Genius vás rozhodně nezklame.
výkon 5/5
funkce 4/5
design 4,5/5
cena 5/5

Genius SW-HF5.1 5000
produkt 5.1 reprosoustava
cena 3 482 Kč
zdroj Elko Trading, Brno
kontakt 548 214 912
Cenová osa (Kč včetně DPH)
Creative GigaWorks G500 ProGamer 8 520 Kč
Logitech Z-5500 Digital 5.1 7 988 Kč
Genius SW-HF5.1 5000 3 482 Kč
Funkce
počet reprobeden 2+2 satelity+centr+subwoofer
RMS výkon přední/zadní satelity 2× 15 W, centr 15 W, subwoofer 75 W
frekvenční rozsah 20 Hz až 20 kHz
odstup signálu od šumu 85 dB
impedance 4 Ohm
počet pásem 2
rozměry (v × š ×h) satelity: přední: 217 × 140 × 165 mm, zadní: 197 × 120 × 140 mm, centr: 142 × 332 × 155 mm, subwoofer: 412 × 220 × 344 mm
hmotnost 19 kg
vstupy 5.1 konektor, 6× cinch pro 5,1, 3× 2 cinch stereo
dálkové ovládání ano
příslušenství manuál, kabely: 6× cinch-cinch, redukce 3× jack 3,5“ na 5.1, jack 2,5 na 2× cinch, kabely k reproboxům

Článek vznikl
ve spolupráci
s časopisem
Computer
a čerpá
z čísla 2/06.


 

Diskuze (105) Další článek: Matrox uvádí další novinku: TripleHead2Go

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,