Genius Optical - myška bez... kuličky

Dá se říci, že právě pogumovaná ocelová kulička byla do nedávné doby nejvíce charakteristickým prvkem této oblíbené PC periférie. První pokusy v nahrazení jednoduchého, ale dlouhodobě méně spolehlivého principu válení kuličky po podkladu však skončily fiaskem. Neprosadily se ani válečky ani vibrační kloboučky - kulička stále vítězila (a stále vítězi). Tedy alespoň tak to vypadalo, než se objevily první spolehlivé a přesné myšky založené na principu bezdotykového optického snímání. Jeden takový "kousek", Genius Netscroll Optical skončil u nás na krátkém testu...

První významnou firmou, která masově vyrukovala s optickým myším snímačem, byl... Microsoft. P.S. Pro zasvěcené to však nemusí být takové překvapení - mnozí možná znáte i další Microsoftí periférie, nejen myši ale i kvalitní joysticky, volanty a joypady...

Kde však prorazí jeden, další následují, a tak se dnes již můžeme setkat s několika "optickými" hlodavci různých výrobců. Chybí jen málo a mohli bysme konstatovat, že nápad se začíná pomalu prosazovat. Toto konstatování by však bylo předčasné a neuvážené... vezměme raději jeden exemplář k praktickému prozkoumání!

Našim testovacím exemplářem je typ Genius Netscroll Optical / PS2...

Princip snímání

...je v principu jednoduchý. Snímač prostě osvětlí malou plošku a optika sleduje změny obrazu v této oblasti. Veškerý posun je vyhodnocen a převeden na odpovídající impulsy. Celá elektronika má pak složitost... malého skeneru.

Co slibuje nová technologie:

  • myš nemá mechanické díly - díky tomu je spolehlivější, snímač se neopotřebovává
  • snímač pracuje prakticky na jakémkoliv povrchu (mimo vysoce odrazivé povrchy, sklo)
  • snímání by mělo být přesnější - nic uvnitř "neprokluzuje"

Genius?

Myši řady Genius jsou u nás poměrně dobře známé (někteří možná i ví, že výrobcem je firma KYE Inc.). Dokonce si troufnu říci, že na každého uživatele počítače v ČR asi připadne... minimálně jedna prodaná "Genius" myška. Tím se však KYE nespokojí a každý rok přináší další a další varianty. Mezi nejnovější řadu pak patří i námi testovaný "optický" model.

NetScroll Optical

Již první pohled na balení myšky NetScroll Optical vzbuzuje uznání. Na povrchu krabičky totiž není fotografie myši ale... samotná myška. Ta se skrývá v průhledném domečku tak, že ihned vidíte jaká vlastně je: spíše vetší, dvoubarevná (světle / tmavě šedá), s kolečkem, a pro praváky.

První dojem

Myška působí na první pohled... nadstandardním dojmem (to je zcela jistě  v pořádku - i cena je totiž nadstandardní :), designem však nevybočuje příliš z řady. Za zmínku ještě stojí dvě intuitivně umístěná dodatečná červená tlačítka na levé straně myšky - celkem zde tedy máme pět tlačítek (nezbytné kolečko je také "mačkací"). "Optical" patří mezi myšky velikosti XL (tedy nic pro dětskou či křehkou ženskou ručku).

V tomto okamžiku si v duchu říkáte: "no co, pěkná ale docela obyčejná myška". Tento dojem se však ztratí ihned po zapojení. Objeví se totiž:

...laserový efekt

Myš prostě poměrně intenzívně červeně svítí, a to zejména přes boční, průhledná tlačítka. Navíc je tento svit dvojstupňový - pokud s myškou pohnete rozzáří se naplno, po 2-3 s. svit poklesne na polovinu. Nejedná se však o pouhý efekt, ale o technologickou záležitost - svítí jen aktivní člen optického snímače.

Věřte mi ale - "světelný" efekt nezůstane nepovšimnut! Pokud někdo uvidí tento "jev" poprvé, buďte si jisti že ho ihned zaujme. P.S. Naštěstí si každodenní uživatel na červenou záři pravděpodobně brzy zvykne a nebudete si jí, tak jako já, dále všímat.

"Optical" v praxi

Dobrá zpráva - tato myš se chová i bez nainstalovaných driverů zcela standardně, jako obyčejná třítlačítková myš s kolečkem. Vše se tedy řeší již v samotné myšce - a to je dobré.

Povrchy

Každého bude jistě zajímat chování myšky na různých površích. Zde systém plní co sliboval: po 10-ti minutách úspěšného zkoušení (černý povrch, bílý povrch, papír, monitor, koberec, ruka...) pak už jen hledáte, na čem a v jaké pozici by mohla myška nefungovat. Člověk pak sahá po absurdity - snad bych "uspěl" s vyleštěným zrcadlem... Věřte mi, povrch zde není problémem.

P.S. Přesto jsem ale zůstal u své obvyklé "myší" podložky - ta má totiž nejlepší kluzné vlastnosti !

Přesnost pohybu

Je na úrovní... zcela nové kvalitní myši na čisté podložce. Zkoušel jsem psát svůj podpis v grafickém programu (kontroloval jsem přesnost tahů a hladkost linii) a stejně dobře jsem uspěl i s "klasickou" novou NetScrollkou! Chápejte mě však přesně: nepochybuji o tom, že snímání optiky je absolutně přesné... stejně přesný je však, jak se zdá, i princip snímání otáček kuličky (pokud je všechno "eňo, ňuňo").

Zde tedy optika zcela evidentně nemá žádnou výhodu. Prostě vám jen poskytuje po velmi dlouhou dobu výbornou, konstantní přesnost. Kuličkoví bratranci se v této situaci musí většinou pročistit či vyměnit.

Ovládače

...patří mezi kvalitní standard. Jsou podporovány všechny systémy Windows, včetně 2000. Základní ovládač Mouse Mate pak ještě navíc oživí i oba boční tlačítka. Zde si můžete také zvolit / změnit jejich funkci podle vlastních potřeb (lze naprogramovat i uživatelské funkce a "shortcuty").

Závěr

Myška NetScroll Optical patřila bezpochyby mezi ty nejušlechtilejší PC hlodavce kteří se vyskytli v naši testovací laboratoři. Zapůsobila jak kladným estetickým dojmem, tak i dobrou přesností a bohatými funkcemi. Velmi rádi ji doporučíme všude tam, kde se nevadí cena (která se bez DPH blíži 1000Kč) a při tom je požadovaná větší polohovací přesnost (DTP, CAD, hry) či prestiž (červený svit bych navíc doporučil všem bossům a právníkům).

Všem ostatním však poslouží stejně dobře i... klasická kuličková NetScrollka.

 Výkonová kategorie A - "vyšší třída"
max. 5 hvězdiček
 Cena  vyšší
 Výkon vvvv 1/2
 Podpora standardù vvvvv
 Overclocking  USB verze poskytuje obecně lepší
 "obnovovací frekvenci"

P.S. - existuje i NetScroll Optical ve verzi USB (ten svítí modře!). Vzhledem k vyššímu "refresh rate" portu USB (125Hz oproti 40Hz) bych zvolil právě tuto variantu...

Nové: právě pracujeme nad průzkumem možností overclockigu všech PS2 myší. Výsledky jsou již teď zajímavé! Sledujte články na PCtuningu na toto téma - dozvíte se mnohem více (k dispozici jsou ladící utility)! 

K testování zapůjčila firma LEVI

Diskuze (4) Další článek: Technické ilustrace nemusíte kreslit rukou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,