Nvidia | Grafické karty | GeForce RTX 3000

GeForce RTX 3060 se začne prodávat až na úplném konci února. V některých případech bude dražší než verze Ti

Nvidia tento měsíc představila novou a zatím nejlevnější desktopovou grafickou kartu s architekturou Ampere - GeForce RTX 3060. Tento model je sice výkonově slabší než GeForce RTX 3060 Ti, nabídne ale úctyhodných 12 GB paměti GDDR6, což je mimochodem více, než třeba i GeForce RTX 3080.

Na internet nyní unikl časový plán od Nvidie, který nezní moc pozitivně. Podle informací totiž bude Nvidia teprve 19. února posílat testovací vzorky redaktorům z celého světa. Teprve po nějaké době (lze očekávat týden), budou moci vyjít recenze a podobně jako v minulosti v ten den bude karta nejspíše i v oficiálním prodeji.

Pokud budeme počítat týden na testování a recenzi, vyjde karta asi až 26. února. Ani tak vzdálené uvedení na trh ale dle situace nebude stačit na to, aby bylo k dispozici dostatek karet.

Vzhledem k tomu, že půjde o nejlevnější Ampere, lze čekat ještě mnohem větší poptávku než u dříve uvedených modelů GeForce RTX 3070, 3080, 3090 a 3060 Ti. Dokonce se objevily náznaky toho, že některé modely GeForce RTX 3060 budou dokonce dražší, než výkonnější GeForce RTX 3060 Ti, která je rovněž nedostupným zbožím.

Zatím navíc nic nenaznačuje tomu, že tohle grafické fiasko někdy skončí - kromě MSI už oznámili zdražení další výrobci jako Zotac nebo Evga a nový levnější model má být bohužel v hledáčku i těžařů kryptoměn.

Nvidia na tuto situace dokonce reaguje tak, že začala vyrábět a pro výrobce naskladňovat staré GeForce RTX 2060 za nastřelené ceny.

Diskuze (5) Další článek: Apple už je zase nejhodnotnější značkou světa. Po pěti letech vystřídal Amazon a Google

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,