GeForce GTX 680: Rychlejší, úspornější a tišší

Nvidia po dlouhém čekání představila novou generaci svých grafických karet. Jak se podařilo zlepšit architekturu, spotřebu a výkon? Obstojí proti AMD?

Na konci minulého roku společnost AMD představila novou generaci svých grafických karet řady Radeon HD 7000 s architekturou GCN, konkrétně s nejvýkonnějším jednojádrovým modelem Radeon HD 7970. Během následující doby postupně uvedla většinu řad s různým výkonem i cenou.

Nvidia po třech měsících konečně představila své konkurenční řešení v podobě nové generace GeForce 600, a podobně jako u AMD, nejvýkonnějším jednojádrovým modelem GeForce GTX 680.

GeForce GTX 680: nová architektura a 28nm výroba

Nová generace grafických čipů od Nvidia je založena na architektuře Kepler, která je nástupcem Fermi. Zatímco Fermi poprvé přinesla zaměření na obecné výpočty, Kepler tento směr ještě více posouvá a zaměřuje se na efektivitu.

GeForce_GTX_680_F_575px.jpg
Nvidia GeForce GTX 680

GeForce GTX 680 obsahuje grafický čip s označením GK104, který je vyráběn 28nm technologií. Velikost čipu je 294 mm2 (3,54 miliard tranzistorů), což je méně, než u Radeonu HD 7970 (Tahiti má rozměry 365 mm2 a 4,31 miliard tranzistorů). Že si Nvidia vystačí s takovým malým množstvím tranzistorů, je ukázkou, že se na optimalizaci architektury skutečně pořádně zaměřila.

GeForce_GTX_680_Die_Shot.png GeForce_GTX_680_SM_Diagram_FINAL_575px.png
Nová architektura Kepler

Čip má celkem 1 536 CUDA procesorů a jeho frekvence je 1 006 MHz. Karta má „pouze“ 2 GB GDDR5 (256bit) paměti na „rekordní“ frekvenci 6 GHz. Poněkud nižší je ale paměťová propustnost, která je 192 GB/s. Konkurenční Radeon HD 7970 se pyšní 264 GB/s, v reálném využití to však nemusí nic znamenat.

Karta vyžaduje pouze dva šestipinové externí napájecí konektory PCI Express, zatímco konkurence od AMD vyžaduje jeden šestipinový a jeden osmipinový. Maximální spotřeba je dle oficiálních parametrů 195 W, což je o pět wattů méně, než u Radeonu HD 7970. Nvidia zapracovala do architektury obdobu technologie Turbo, kterou lze vidět u současných procesorů.

GeForce_GTX_680_F_No_Thermal.jpg 
Jádro GK104 má pouze 3,54 miliard tranzistorů

Dle aktuální spotřeby a teploty čipu se zkrátka zvýší frekvence jádra průměrně o 50 MHz (maximálně přibližně 100 MHz), včetně zvýšení napájení. Mezi nové technologie patří Adaptive sync (vylepšený v-sync), TXAA režim, NVENC (akcelerace enkódování videa), Bindless textures a podpora více monitorů zároveň (maximální rozlišení 4K).

2cards.jpg 
Srovnání velikosti s Radeonem HD 7970

Samozřejmostí je podpora zapojení více karet do společného výpočtu, v tomto případě až tří (3-way SLI). GeForce GTX 680 má mezi výstupy dva DVI, jeden HDMI a jeden DisplayPort.

Testy ze zahraničí

První oficiální testy začaly zveřejňovat zahraniční servery již během včerejška, jedná se například o AnandTech, Benchmark Reviews, Bjorn3D, eTeknix, Guru3D, HardOCP, Hardware Canucks, HardwareHeaven, Hi Tech Legion, HotHardware, LanOC, Legit Reviews, OCC, PCPer, t-break, Techgage, TechReport, Tom's Hardware, Tweaktown, VR-Zone nebo XbitLabs.

Různé konfigurace a různé hry, každý si v každém testu najde určitě přesně to, co ho zajímá. My se pokusíme vybrat jen několik grafů, které ukáží, jak si nová karta od Nvidie vede nejen v porovnání se starší generací, ale pochopitelně i se současnou konkurencí od AMD:

03_stalk.png 45125.png 45148.pngmetro.png
4622_23_nvidia_geforce_gtx_680_kepler_2gb_reference_card_video_card_review.png cod.jpg Crysis2.JPG
crysis2-fps.gif GTX-680-44.jpg imageview.pngl4d2.jpg.jpg  skyrim-1920-bar_0.jpg
 

Překvapení se Nvidii skutečně povedlo. Její karta GeForce GTX 680 se nejen vyrovná Radeonu HD 7970, ale v mnoha situacích a hrách má velmi navrch. Občas je sice výkonnější model od AMD, ale ve větším procentu případů Nvidia. Karta se obrátila, Nvidia ukázala velmi dobrý výkon. Jak se ale poučila u spotřeby?

I zde je ale nová GeForce před novým Radeon. Spotřeba v klidu je srovnatelná (AMD má navíc i větší snížení po delším klidu), ale při vytížení je dle měření spotřeba celého počítače o téměř 30 W nižší. A to je co říct. Tam, kde byla dříve GeForce desítky wattů nad Radeony, je teď pod nimi. Alespoň u tohoto modelu.

45172.png 45174.png 45179.png45180.png
Spotřeba i hlučnost na výbornou (Zdroj: Anandtech) 

S teplotou souvisí i hlučnost, i zde se nová jednojádrová novinka od Nvidie pyšní lepšími hodnotami, než srovnatelné řešení od AMD.

Rychlejší, úspornější a tišší

Z testů je jasné, že se nová architekturu Kepler Nvidii skutečně povedla. Jádro je velmi efektivní, má vysoký výkon a zároveň i nízkou spotřebu. Ze začátku se sice mohlo zdát, že AMD představila skutečně náročného soupeře, Nvidia je však o trochu lepší, alespoň ve zmíněných oblastech.

scatter-value-fps.gif 
Poměr snímků za sekundu ceny (dle testovaných her na serveru TechReport)

Pokud vezmeme v potaz srovnání ze serveru TechReport, které se zaměřuje na poměr snímků za jeden dolar ceny, vychází GeForce GTX 680 a Radeon HD 7970 velmi podobně. Nvidia GeForce GTX 680 je ale celkově o něco levnější, což by ale neměl být pro AMD problém. Snížení ceny obvykle řeší menší rozdíly.

Vzhledem k tomu, že se jedná o hi-end kartu, cena začíná kolem 11 500 Kč s DPH, což není pro všechny uživatele přijatelné. Už se ale můžeme těšit, co Nvidia představí ve středním segmentu, kde jsou ceny mnohem nižší. Karta dostala ocenění a doporučení na mnoha serverech a nutno říci, že rozhodně zaslouženě.

Video

 

Diskuze (37) Další článek: Nový iPad se právě začal prodávat v ČR, čekejte fronty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,