GeForce 8800: Playstation 3 pokořen ještě před vydáním

10. listopadu 2006
Test mala galerie SDÍLET NA FACEBOOKU TWEETNOUT
Včera se světu oficiálně představila nová generace grafických karet. GeForce 8800 od Nvidie je bezpochyby přelomová. Dnes se podíváme na závěry, které učinili zahraniční recenzenti. Objevily se i první modely karet lišící se od referenčního designu Nvidie.

Všechny renomované servery se shodly v tom, že jde monstrum, které bez problémů překoná vše, co bylo mezi herními grafickými kartami možné jak výkonem, tak dosahovanou kvalitou obrazu.

Anandtech zveřejnil jako obvykle velkou (devětadvacetistránkovou) recenzi obou variant grafických karet - GTS i GTX, ve které najdete vše od popisu technologie po praktické srovnání nejbližších konkurentů jako samostatných karet i karet ve SLI či CrossFire, uvádí dokonce grafy performance per Watt, ve kterých novinka taktéž vítězí na plné čáře:

Když Sony oznámila specifikace Playstationu 3, každý se ptal, jestli je to konec her na PC. Cell vypadal velmi výkoný a grafický procesor RSX od Nvidie má ohromný výkon. Ptali jsme se Nvidie, jak dlouho potrvá, než spatříme grafické procesory výkonnější než RSX. Jejich odpověď byla v době, kdy se začne Playstation 3 dodávat. Můžeme Nvidii gratulovat, že udělala Playstation 3 zastaralým ještě předtím, než se dodává, G80 je opravdu bestie.

Máme excelentní nový grafický čip, který umožňuje dosáhnout neuvěřitelného výkonu a kvality. I spotřeba je s ohledem na dosahované výsledky přijatelná (i přesto, že GeForce 8800 vyžaduje dva napájecí konektory).

Třináct kratších stránek s testy z 3Dmarku a her Prey, Half-Life 2, Call of Duty 2, F.E.A.R., Company of Heroes zveřejnil www.extremetech.com:

Neuděláte chybu: GeForce 8800 GTX je v grafických kartách nejvýznamnějším počinem od dob GeForce 256. O GeForce 256 se říkalo, že to bude obrovský a hladový čip. Šťouralové to samé tvrdí o GeForce 8800 GTX. Není pochyb, že 8800 GTX přichází s novou úrovní výkonu a přichází s novou architekturou zaměřenou na problém vytváření virtuálních světů, které vypadají realističtěji než kdykoliv předtím, uvnitř vašeho PC.

 

 

Osmnáctistránkový test s výsledky her jako Elder Scrolls IV: Oblivion, Battlefield 2142, MS Flight Simulator X (mimochodem, jak se zdá, narážející na „nízký“ výkon procesoru Intel Core 2 X6800 v testovací sestavě), F.E.A.R. či World of Warcraft - www.hardocp.com.

BFGTech GeForce 8800 GTX a GTS jsou grafické karty, jejichž výkon hovoří sám za sebe. Nvidia 8800 znamená v soudobém světě her obrovský skok ve výkonu. Neuvěřitelný výkon shaderů i při rozlišení 2560×1600 je důkazem, že si i v budoucnosti povede velmi dobře, vypadá to, že nějaký ten pátek vydrží. GeForce 8800 GTX a GTS jsou v současné době nejvýkonnější herní grafické karty a mají i obrovský potenciál pro hry, které teprve budeme hrát.





Tři velmi dlouhé strany s popisem technologie a testy zveřejnil server Digit-life.com:

Nvidii GeForce 8800 GTX můžeme s jistotou označit za nového krále 3D her. Všechny uvedené testy dokazují, že Nvidia stvořila monstrum, velmi výkonný akcelerátor, který má všechny moderní vlastnosti.

Pochopitelně jsme netestovali DirectX 10, pro které byla stvořena. Ale ty se objeví až v budoucnu, momentálně pro ně nejsou ani hry, ani Windows Vista. Po těchto testech určitě zkorigujeme dosahované výsledky a hodnocení.

Pro dnešek platí, jde o velmi zajímavý akcelerátor nejvyšší úrovně. Cena odpovídá high-endu, ale to pro nás není nic nového.

Na Hexus.net najdete jedenáctistránkovou recenzi s tímto závěrem:

Myslím, že už je docela jasné, že G80 je něco víc než jen trochu neobyčejná. Nové dítě Nvidie, zvláště v plné verzi GeForce 8800 GTX s větším frame bufferem, 384bitovou sběrnicí a téměř 90GB/s propustností pamětí je monstrózní v DirectX 9 a absolutně překonává vše kolem v jakékoliv hře, kterou jí předhodíte. A často jsou hry velmi rychlé i v rozlišeních jako 2560×1600 a s velmi dobrým nastavením Anti-aliasingu a anizotropního filtrování.

 


 

Velmi obsáhlá je i osmadvacetistránková recenze na serveru Vr-zone.com s testy kvality zobrazení.

Jak by mohl být někdo, koho nebude tato videokarta fascinovat? Revoluční, to je slovo, které se běžně užívá v reklamách, ale zřídkakdy se sliby naplní. Použít je k popisu této karty je technicky správné, ale nikoliv dostačující. Viděl jsem mnoho grafických karet od dob 3dfx, ale doposud nikdy nebyl výkonnostní propad mezi dvěma generacemi karet tak velký, v posledních letech měly k sobě blíž a blíž. Nejlepší způsob, jak to popsat je říci, že tato karta vypadá, jako ze série 9000, než z 8000. Výkon oproti dosavadním špičkovým grafickým kartám je dvojnásobný.

 

Další testy najdete třeba na stránkách Tomshardware.com, Clubic.com, Guru3d.com, Techreport.com, Bit-tech.net, Techpowerup.com, nebo Computerbase.de.

 

Grafické karty jednotlivých výrobců se prakticky v ničem, kromě nálepky na chladiči, na pohled neliší od referenčního designu výrobce.




 

 


 



Leadtek modifikoval alespoň některé z krytů referenčního chladiče:





Z ohlášených novinek je ale zajímavá třeba plánovaná karta od Sparkle Calibre P880+ GeForce 8800 GTX a Calibre P880 GeForce 8800 GTS s mohutným dvouvětrákovým chladičem: 

Grafické karty Galaxy, známé osazováním chladičů firmy Zalman, budou tentokrát využívat pasivně chlazeného chladiče většího kalibru, otázka je, co vymyslí s chlazením pamětí:

Objevují se i první vodní bloky, tento je od SilenX:

Myslím, že je jasné, že všichni recenzenti jsou z přicházející generace grafických karet a jejich výkonů nadšeni. Nvidia se opět dostává na špici a díky termínu uvedení grafických karet bude mít zřejmě v nejdražším segmentu trhu vánoční žně. S ohledem na výkonnostní náskok nových karet je zarážející, že se jejich ceny v ničem neliší od běžně uváděných nových modelů výkonných karet, které se oproti svým předchůdcům liší výkonem v řádech procent. Všichni s napětím očekávají odpověď v podobě nové generace Radeonů od AMD. Otázka je, kolik z příznivců ATi ještě dlouhé čekání vydrží.

Normální lidi zajímá uvedení střední třídy grafických karet nové generace, kterého se, alespoň u Nvidie dočkáme někdy v průběhu začátku příštího roku.

Diskuze (92) Další článek: Test mala galerie

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,