GeForce 7800 GTX od Leadteku – podrobný test

Uvedení GeForce 7800 GTX zamíchalo kartami a nVidia drží v ruce esa. Po shrnutí technologických inovací jsme pro vás připravili podrobný test prvních karet prodávaných u nás, s nimiž si jako obvykle pospíšila firma Leadtek. Do boje jsme přizvali i další karty zvučného jména: Radeon X850 XT PE, GeForce 6800 Ultra a Radeon X800 XL. Neochudíme vás ani o výsledky grafik v režimu SLI.

Zhodnocení a další materiály

Chcete-li si vygenerovat vlastní grafy (pro přehlednost třeba jen z vysokého rozlišení, kde se grafiky teprve škálují), dávám k dispozici XLS soubor s naměřenými výsledky (ZIP, 9 kB).

Pokud bych měl zhodnotit, co provedené testy prokázaly, můžu konstatovat, že GeForce 7800 GTX je celkově povedená karta. Má opravdu až dvakrát rychlejší provádění pixel shader kódu (viz Shadermark 2.1) a v nových hrách dokáže někdy předčit i GeForce 6800 Ultra SLI, přestože režim SLI v této aplikaci právě dobře funguje. Zrovna k SLI režimu bych měl výhrady největší, 7800 GTX SLI se často nechytaly tam, kde 6800 Ultra SLI ano a přece nebudete kvůli každé aplikaci zkoušet měnit profily v nHanceru.

GeForce 7800 GTX má v mých očích ještě jednu nevýhodu – že mě přesvědčila, že AMD Athlon 64 4000+ je vlastně pomalý procesor a že k běžnému LCD 17–19" ji nemá moc smysl kupovat. V takovém případě totiž používáte rozlišení 1 280 × 1 024 a zde se v mnoha hrách GeForce 7800 pelotonu grafik z nedávné minulosti kvůli limitům celého systému stejně nevzdaluje.

Po stránce provedení není Leadteku příliš co vyčíst, snad firma mohla přiložit nějaké kabely k výstupu na televizi, ale jinak za své nemalé peníze získáte kvalitní kartu vybavenou VIVO a dvěma atraktivními herními tituly i softwarem pro práci s videem. Chladič je sice referenční, ale jak už bylo mnohokrát zmíněno, dá se to připočíst (jedním dechem zatím všem výrobcům) k dobru. I podle jiných zatím uvedených GeForce 7800 se zdá, že výrobci budou soupeřit hlavně v příslušenství a ceně, nikdo zatím nepřišel s vlastním designem. Leadtek však přece jen něco zkouší a po vzoru BFG a několika dalších společností, chce nabízet GeForce 7800 GTX na vyšším taktu. Je také možné, že pro ni bude stále jen nabízet BIOS, se kterým karta běží místo 430/1 200 MHz na 450/1 250 MHz (upozornění se objevilo tady), ale dodávat takové karty přímo si netroufne.


Za zapůjčení grafických karet Leadtek Winfast 7800 GTX 256 MB TD, HIS Excalibur Radeon X850 XT PE IceQ II, Leadtek WinFast PX6800 Ultra a Asus Radeon X800 XL děkujeme společnosti Levi International.


Hlavní poděkování však více než kdy jindy patří mé přítelkyni Monice, která zpracovala ono opravdu velké množství čísel a vytvořila všechny grafy v článku.


Bohužel z časových důvodů (měření bylo tentokrát opravdu hodně) jsem se nedostal k rozborům anti-aliasingu, fill-rate, výkonu shaderů, spotřebě, přetaktování, vlivu taktování procesoru a mnoha dalším věcem. Rád bych na toto místo postupně dodal zajímavé odkazy na články, či lépe určité části mnoha kvalitních zahraničních článků, které o GeForce 7800 GTX existují. Zatím zde umístím jeden graf:

 

Výkon karty v 3D (fps) vzhledem k příkonu (W). Zdroj: PC Perspective

Ten čerpá z článku a měření na PC Perspective a velice hezky ilustruje opravdový pokrok nového čipu, který při mírně nižším odběru než NV40 nabízí mnohem lepší výkon. Společnost nVidia tak v tomto ohledu konečně dohnala ATI. Měření spotřeby najdete takřka v každé druhé recenzi GeForce 7800, jako rozcestník k nim doporučuji použít třeba 3Dcenter.de.

Jeden z mála serverů, který neudělal svůj test podle šablony byl ruský Digit-life. V druhé části svého seriálu o GeForce 7800 GTX na ní vypnuli 8 pipeline a podtaktovali na úroveň GeForce 6800 Ultra a velmi přesně tak zjišťovali jakých vylepšení se architektura v G70 skutečně dočkala. Za přečtení stojí i třetí část věnovaná hrám a anti-aliasingu a především poslední, která pojednává čistě jen o nových režimech anti-aliasingu G70 (transparency anti-aliasing).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,