GeForce 4 Grand Prix: 11x GeForce 4 Ti 4200

Nejoblíbenější grafickou kartou dneška je GeForce 4 Ti 4200 a nejeden uživatel přemýšlí o koupi této karty. Na trhu je velké množství značek, které znesnadňuji výběr. Která karta je nejlepší? Na tuto otázku se vám pokusí odpovědět největší test grafických karet v historii PCtuningu, který jsem pro vás připravil. Do testu se dostalo celkem 11x GeForce 4 Ti 4200, Radeon 8500, GeForce 4 Ti 4600 a Ti 4400. Neváhejte a čtěte! (32 kapitol)
 

Leadtek 250 LE TD 64 MB

Grafické karty Leadtek se vyznačuji mohutnými chladiči, většinou po celé ploše karty. Extrémem je GeForce 4 Ti 4600, která je zabalena v hliníku a má dva aktivní chladiče.

GeForce 4 Ti 4200 má pouze jeden ventilátor, ale i přesto jsou pasivní chladiče na pamětí mohutné. Chladiče na pamětí dnes nejsou nutností, paměti dokáží pracovat bez speciálního chlazení. Pokud však na kartě chladiče jsou, prodlužuje to její životnost - paměti nejsou namáhány. V některých případech může chlazení částečně zlepšit přetaktovatelnost, ale není to pravidlem. Neplatí rovnice: masivnější chlazení rovná lepší přetaktovatelnost.

Leadtek 250 LE TD je standardní GeForce 4 Ti 4200 s referenčním designem od nVidie. Paměti jsou kvalitní: Hynix 4 ns. Použité elektrické součastky (kondenzátory, odpory, tlumivky) odpovídají specifikacím nVidie. Celkově bych zhodnotil Leadtek 250 LE TD jako nadprůměrnou grafickou kartu.

Standardní taktování grafické karty vyhovuje specifikacím : 250 MHz jádra a 500 MHz paměti. I když paměti jsou pouze 4 ns, tak přetaktovatelnost karty je poměrně vysoká. Je možné se dostat až na 630 MHz.

Chladič grafické karty je hlučnější, protože se Leadtek snažil, aby chladič vypadal za každou cenu dobře a hlavně masivně, což si vybralo svoji daň na hluku. Přesto je je hladina hluku stále akceptovatelná.

Bundle je dokonce bohatší než u ASUSu. Z her si můžete zahrát: Rogue Spear: Black Thorn, Aquanox, Master Rallye + pár demoverzí několika her. V bundle naleznete DVD program Winfast DVD a střihací program MGI Videowave 5.0 (pouze u VIVO verze).

K dispozici je 64 MB verze s Video-in/Video-out a verze pouze s TV-out. Rozdíl mezi oběma verzemi je zhruba 600 - 700 Kč. Z hlediska bundle se téměř neliší, až na střihací program. U VIVO verze naleznete dobře udělanou modrou kabeláž, která složí k propojení s video periferiemi jako jsou web kamery, video kamery, video či televize.

Grafická karta Leadtek 250 LE TD nedosahuje kvality ASUSu, ale je to druhá nejlepší grafická karta v testu. Za své peníze dostanete kvalitně vyrobenou kartu s obrovským bundlem a možnosti vysoké přetaktovatelnosti. Nejpříjemnější je na kartě cena, která se pomalu blíží 4500 Kč bez DPH.

 

Leadtek 250 LE TD 64 MB

Nejlepší poměr cena/výkon

 

Leadtek 250 LE TD 64 MB

Hlasitost 3
Max. takt pamětí 630 MHz
Cena:
64 MB verze
64 MB verze + VIVO
128 MB verze

4786 Kč bez DPH
5338 Kč bez DPH
6077 Kč bez DPH
 Klady  Zápory
  • Skvělá cena
  • Přetaktovatelnost
  • Velký bundle
  • VIVO s dobře řešenou kabeláží
    (pouze VIVO verze)
  • Masivních chlazení
  • Nejlepší poměr cena/výkon na trhu
 

Grafickou kartu distribuuje firma

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,