Gartner: polovina softwarových firem do dvou let zmizí

Rychlý růst v informačních technologiích má prý ještě nejméně deset let pokračovat, ale konsolidace je už na dohled – malí to budou mít těžké
Známá americká výzkumná společnost Gartner Inc. se nedávno vytasila s dosti odvážnou prognózou – padesát procent dnes fungujících softwarových firem prý do dvou let zmizí, ať už ukončením činnosti, prodejem nebo spojením s firmou jinou. Přitom rychlý technologický vývoj v oblasti IT má i v příštích letech pokračovat neztenčenou měrou – Gartner odhaduje, že to bude trvat nejméně deset let, dál se spíše neodvažuje prognózvat; kdo ostatně vidí v IT dál než deset let?

Toto rapidní ztenčení množství softwarových firem je do velké míry způsobeno právě současnou, historicky největší krizí v podnikovém utrácení do IT. To už trvá zhruba dva roky a letošní rok ještě nemá být velkým obratem k lepšímu; bude dobře, pokud nebude tak špatný jako rok loňský. Softwarové společnosti byly ještě schopny přečkat první dva roky díky rezervám a „doběhu“ prodejů, ale další dva roky pro ně budou mnohem těžší; navíc investiční nálada je stále špatná, takže jim málokdo půjčí na překlenutí dalšího špatného období. Gartner předpovídá, že investorská nálada se zlepší až v roce 2007; až zhruba od této doby lze očekávat novou vlnu investování do start-up firem, podobnou jakou jsme zaznamenali v letech 1998-2000.

Součástí této studie od Gartnera (není veřejně přístupná) jsou i další zajímavé prognózy. Známé Mooreovo pravidlo o zdvojnásobení počítačového výkonu za stejnou cenu prý má ještě dalších let být stále v platnosti; stále je tak velký prostor pro zvětšování výpočetního výkonu počítačů. Banky se údajně stanou hlavními „strážci informací“ o lidech a jejich aktivitách; už dnes stráží peníze a mají důvěru lidí, je tedy jen přirozené, že své služby rozšíří i na centrální informační databanky, mají k tomu kromě nejpotřebnější důvěry lidí i technické a finanční předpoklady. Gartner také předpovídá změněnou roli informačních technologií: podnikové (enterprise) systémy se budou výrazně a rychle zlepšovat a budou podstatně dokonaleji než nyní hlídat efektivitu výroby, obchodu a celého podnikání; výsledkem bude výrazné zvýšení produktivity podnikání, což povede podle Gartneru k rozsáhlým vlnám propouštění.

Diskuze (17) Další článek: Kazaa půjde v USA k soudu, i když tam nesídlí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,