Strojové učení | SSD | Úložiště

FuzeDrive: 1,6TB SSD s extrémní výdrží může sloužit i jako chytrá cache pro pevný disk

Vývoj SSD a NAND flash čipů se ubral takovým směrem, že sice rychle klesá cena za kapacitu, ale to platí hlavně u stále méně odolných konstrukcí, které používají více bitů na buňku. Bohužel to s sebou přináší problém, že tyto čipy mají nižší výdrž. I když se trend v tomto směru zlepšuje, stále platí, že čipy SLC (jeden bit na buňku) mají mnohem větší výdrž než nejnovější čipy QLC (čtyři bity na buňku).

Moderní SSD tak často obsahují kombinace těchto čipů i spolu s menší DRAM pamětí, která netrpí žádným opotřebením a je extrémně rychlá. K podobné konstrukci se rozhodla i společnost Enmotus a vytvořila FuzeDrive.

FuzeDrive je 1,6TB SSD, které se zaměřuje hlavně na vysokou výdrž, ale zároveň není předražené jako SSD postavené jen na čipech SLC. Kombinuje totiž 128GB čip SLC a ostatní kapacita je tvořena levnými čipy QLC s nízkou výdrží. Díky chytrým algoritmům, které rozpoznávají zapisovaná data ale dokáže řadič výrazně prodloužit celkovou výdrž.

ztthrth.jpg

Dle výrobce je výdrž až 25× lepší než při použití samotných čipů QLC a bez pokročilých algoritmů.  Díky tomu je hodnota i u takto malého modelu 5 000 TBW (záruka zápisu 5 PB dat). Konkurence v podobě Samsungu 970 Pro má jen 1 200 TBW a Intel 665P dokonce jen 300 TBW.

Systém FuzeDrive AI si dokonce poradí i s dodatečným pevným diskem s kapacitou až 15 TB, pro který bude efektivně fungovat jako chytrá cache. Nejméně používaná data se budou automaticky odkládat na pevný disk, častěji používaná budou v čipech QLC a nejčastější data pak v čipech SLC.

Protože se jedná o SSD pro slot M.2 a pouze PCI Express 3.0, jsou rychlosti omezené na přibližně 3,5 GB/s při čtení a 3 GB/s u zápisu.

FuzeDrive je možné předobjednat za přibližně 9 800 korun.

sdfsfsd.jpg

Diskuze (3) Další článek: Intel nesmí obchodovat s největším čínským dodavatelem serverů. Důvodem je obchodní válka USA a Číny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,