Patenty | Reproduktory

Futuristické reproduktory budou poletovat kolem hlavy. Počítá s tím patent Harmanu

Prostorový 3D zvuk už dnes nikoho nepřekvapí, řeší se buď rozmístěním více reproduktorů v poslechové místnosti, nebo úpravou zvuku. Jelikož se ale vývoj nikdy nezastaví, audio společnosti neustále vymýšlí nové způsoby, jak prostorového zvuku docílit s ještě silnějším efektem a větší kvalitou zvuku. Se skutečně originálním nápadem přišel Harman - nechal si patentovat poletující reproduktory.

Nápad se tak vymyká všem dostupným technologiím pro prostorový zvuk, až je pomalu složité jej popsat. Harman, výrobce audio techniky, kterého před dvěma lety koupil Samsung za ohromných 8 miliard dolarů, vymyslet robotické reproduktory, které by 3D zvuku docílily fyzickým poletováním kolem hlavy člověka.

Samotný systém vysílání audia do prostředí by byl umístěn na kvadrokoptéře, takže by šlo o jakýsi hybrid dronu a repro soustavy. Patent popisuje i situaci, kdy by k pohybu byly použity plynové trysky.

Nutno ovšem dodat, že pro běžné použití by létající reproduktory nebyly. Harman je chce využívat pro systémy virtuální reality, aby uživatel získal reálný 3D zvuk a ne jen jeho iluzi, jak je dnes zvykem. Byly by rovněž určeny především pro veřejné použití, protože představa, že si člověk nechá u sebe doma kolem hlavy poletovat reproduktory, je poněkud bláznivá.

Zda by zvuk kvadrokoptéry nepřehlušil samotný zvuk reproduktoru, patent nepopisuje. Zmiňuje ovšem, že jde o systém, díky kterému by uživatelé získali skutečně reálný prostorový efekt. Efekt se zvukem kvadrokoptéry, jak to tak zatím vypadá.

Jak dostat kvalitní zvuk z mobilu? Koukněte na video:

Diskuze (16) Další článek: Cinebench R20 už neotestuje grafické karty, zaměřuje se pouze na procesor

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,