Funkční flétna z tiskárny

Engadget uveřejnil zprávu, podle které se podařilo vyrobit funkční příčnou flétnu za pomoci 3D tiskárny a pouze minimální lidské práce. Ta spočívala v očištění čtyř vytištěných dílů silným proudem vody, jejich sestavení a instalaci pružinek pro navracení klapek. Kovové pružinky jsou jedinou částí, která nebyla zhotovena pomocí 3D tiskárny.

Zpráva už nezmiňuje, jak dlouho zabral vývoj flétny, než došlo k samotnému tisku. Ten ale trval bez přerušení asi 15 hodin a zvuk hotového výrobku můžete zhodnotit na videu. Seth Hunter, který si na flétnu krátce zahrál, doporučuje několik drobných vylepšení, celkově však flétnu hodnotí jako vydařenou. Za zajímavým projektem stojí Amit Zoran z laboratoře MIT Media a jako tiskárna byla použita Objet Connex500, která umí pracovat s několika materiály současně.

Přestože je tisk předmětů „na zakázku“ hudbou budoucnosti, už dnes jsou vidět možnosti, které tento obor ukrývá. Třeba se jednou dočkáme doby, kdy se nám po internetu objednané zboží sestaví doma rovnou před očima.

Diskuze (12) Další článek: To nejzajímavější na Živě.cz v roce 2010

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,