Fujitsu Siemens Amilo Xi1546: nadupaný bumbrlíček

V redakci Živě.cz se na testování objevil notebook Fujitsu Siemens Amilo Xi1546. Kombinace Core 2 Duo, Radeonu X1800 a dvou disků v RAID zapojení z něj dělá velmi výkonný stroj a zdatného soupeře pro mnohé nové desktopy. Daní za výkon jsou však rozměry. Uživatelský test: Jak se žije s opravdu velkým notebookem a bude Amilo strojem pro vás?
Kapitoly článku

Rozvržení, ergonomie

Po delším období, kdy jsem byl nucen pracovat s notebookem jedné nepříliš proslulé značky, mohu označit ergonomii návrhu Amila jako povedenou. Na první pohled zaujme klávesnice, která obsahuje i standardní blok s numerickými tlačítky. Při praktické zkušenosti nadšení trochu opadne, když si uživatel uvědomí, že kvůli umístění numerických kláves obětoval výrobce všechny interpunkční klávesy nalevo od Enteru i klávesy s kurzorovými šipkami. Všechny tyto jsou totiž zmenšeny do takové míry, že je až komplikované je při rychlém psaní trefit. Mnohem přínosnější by bylo zachovat standardní notebookovou klávesnici a pouze ji doplnit zmenšeným numerickým blokem. Malé kurzorové šipky mimo jiné i komplikují hraní, pro nějž by počítač jinak byl naprosto vhodný.Čistě z mého osobního pohledu je značným nedostatkem skrytí funkcí Home a End pod klávesy Fn+PgUp a Fn+PgDn. Home a End používám mnohem častěji než skrolování celých stránek, nevadilo by mi, kdyby byly funkce prohozeny.

Numerický blok je zbytečně velký na úkor důležitějších kláves v okolí Enteru

Nad klávesnicí najdeme pětici designově zajímavě řešených tlačítek, kde tři slouží pro rychlý přístup k aplikacím, jedno je vypínač a poslední, méně tradiční, zajistí zpomalení a tedy ztišení větráků počítače - to však jde ruku v ruce s automatickým snížením výkonu. Chlazení takto výkonného stroje je i bez ztišení poměrně tiché, v mnohém si nezadá s jinými běžnými notebooky. Přesto není příliš vhodné pracovat s Amilem na klíně, zespodu hřeje opravdu nepříjemně. Svrchu hřejí v oblasti kolem touchpadu pevné disky, což při zátěži rovněž není nic úplně příjemného. Při zátěži hlasitost chlazení stoupá a kvůli použití malých ventilátorů s vysokými otáčkami se dostává až do sluchu nepříjemných frekvencí.

Tlačítka a stavové diody nad klávesnicí

Touchpad je vybaven pohodlnou širokou skrolovací zónou i tlačítkem na úplné vypnutí touchpadu. To považuji za velice praktickou věc a notebook bez něho si nedovedu představit. Na druhou stranu zde tlačítko trpí drobnou vadou. Je vybaveno modrou diodou, která při vypnutí touchpadu svítí tak jasně, že oslňuje uživatele. Nalevo od touchpadu najdeme otvor skrývající mikrofon.

Skrolovací zóna je široká a oddělena vodícím výstupkem. Touchpad je rozměrný, nepříliš zapuštěný a lze jej hardwarově vypnout. Co víc chtít?

Řada informačních diod je bohatá. Počítač informuje o zapnutí, aktivitě Wi-Fi připojení, režimu spánku, stavu baterie, aktivitě pevných disků, aktivovaném num-, caps- i scroll-locku a konečně o zapnutém režimu ztišení chlazení. Stavové diody jsou viditelné prostřednictvím emblému při otevřeném i prostřednictvím jednoduchých teček při zavřeném víku notebooku.

Na přední stěně najdeme infraport a hardwarový vypínač bezdrátové komunikace. Ten ocení nejen páni poslanci, ale i běžný uživatel, který v případě, že chce šetřit baterii, nemusí Wi-Fi a Bluetooth vypínat ručně a zdlouhavě softwarovou cestou. Levý bok nese konektor napájení, jeden USB port, DVD mechaniku, trojici audiojacků a ovladač hlasitosti. Umístění jednoho z USB portů jinde než ostatní je dobrý a praktický nápad. Připojit do něj totiž lze cokoliv, co by mohlo na opačné straně překážet. Běžně do něj tedy připojuji myš či přijímač dálkového ovládání, přičemž zbývající USB porty na pravém boku počítače jsou neustále operativně k dispozici. Výhodou všech USB portů je dostatek místa, který kolem sebe mají. Problém nenastává ani s tlustějšími USB prstíky. Audiokonektory výrobce vyvedl v podobě dvou standardních 3,5mm jacků a jednoho vícekanálového minijacku. Dva 3,5mm jacky jsou označeny jako mikrofon a linkový vstup, avšak jak již bylo řečeno, technologie jack-sensing zajišťuje, že je lze v ovladačích zvukové karty nakonfigurovat pro jakoukoli úlohu. Hlasitost se nastavuje otočným potenciometrem, neradujme se však předčasně. Volič není hardwarový, nýbrž ovládá hlasitost hlavního kanálu ve Windows. Z toho plyne, že jeho reakce nelze označit za rychlé ani plynulé, změny hlasitosti jsou skokové a odezva pomalá.

Zleva: napájení, USB, DVD mechanika, Line-In, multijack (výstup), mikrofon, hlasitost

Pravému boku notebooku dominuje Express card slot standardně zakrytý záslepkou, kterou lze zaměnit za přiložené dálkové ovládání. Dále zde jsou umístěny zbylé tři USB porty, IEEE1394 port, otvor čtečky paměťových karet, ethernetový konektor a vmáčkl se i konektor pro Kensington lock. Na zádi najdeme výstupy grafické karty - S-Video a DVI a rovněž konektor RJ-11 sloužící telefonickému připojení.

Express card slot se schovaným dálkovým ovladačem, USB, FireWire, čtečka karet, RJ-45 ethernet, Kensington

Víko je vyvedeno ve stříbrné povrchové úpravě. Plast je pevný, víko se i přes velkou úhlopříčku displeje neprohýbá. Panty působí na pohled i omak bytelně, víko se v nich neviklá. Celý stroj stojí na poměrně vysokých gumových nožkách, které zajišťují dostatek prostoru pro chlazení spodní části.

S-Video, DVI, RJ-11 telefon

Špičkový výkon a velký displej Amila Xi jej samozřejmě řadí do speciální kategorie notebooků. Jistě si jej nekoupí manažer pro časté přenášení, avšak pro cesty autem, například jako multifunkční zábavní centrum na výlety, na chalupu v přírodě je ideální. Velikost a hmotnost v tomto případě není na závadu. Pokud by však někdo přeci jen počítač přenášel mezi kanceláří a domovem, jako to činím v posledních dnech já, je třeba říci, že zhruba 5 kg i se zdrojem se nepěkně pronese. Plocha notebooku činí při hmotnosti přes čtyři kilogramy pěkných 41×38 cm. Výška nepřekračuje 3 cm.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,