FSC Lifebook S7110 – profi notebook na cesty

Moderní notebook s rychlým dvoujádrovým procesorem, velkým displejem či výměnnou optickou mechanikou – to je Lifebook S7110 od Fujitsu Siemens Computers. Je určen mobilním profesionálům, kteří určitě ocení i relativně dlouhou dobu provozu na baterie. Více informací přinášíme v podrobné recenzi.

Lifebook S7110 je jedním ze stěžejních mobilních produktů společnosti Fujitsu Siemens Computers. Jedná se o modulárně koncipovaný notebook s dobrou ergonomií, hmotností pod dva kilogramy a parametry vhodně navrženými pro každodenní cestování.

Konstrukce

Design notebooku si můžete prohlédnout na fotografiích. Kombinace hořčíkového šasi, pevného krytu displeje (rovněž z magnéziové slitiny) a plastových dílů tvoří elegantní celek, který určitě svým vzhledem nikoho neurazí. Lifebook S7110 váží 1,8 kilogramu, ale přitom má klasický matný TFT displej s poměrem stran 4:3 a úhlopříčkou plných 14,1 palce. To je svým způsobem unikátní řešení zaručující pohodlnou práci v různých světelných i cestovních podmínkách.

 

 

Konstrukce Lifebooku S7110 je částečně modulární. Modularita se týká optické mechaniky, která je výměnná a lze ji ve slotu během několika sekund nahradit druhým pevným diskem nebo přídavnou baterií. Modulární je vlastně i displej, který může mít dva druhy rozlišení, ten si ale musíte objednat už při nákupu notebooku. Klouby displeje jsou z velmi odolného a přitom lehkého titanu. Displej je sice relativně tenký, ale díky jeho velké ploše a hmotnosti se v kloubech za jízdy autem trošku třese.

Některé „nejžhavější“ komponenty notebooku jsou na spodní straně šasi odizolovány umělou kůží, což je již odedávna specialita různých modelů Lifebooků. Notebook pak díky těmto ochranným prvkům tolik „nepálí“. Další specialitou je stejně jako u dalších Lifebooků jiných sérií stavový LCD displej, který osobně považuji za mnohem lepší alternativu různých typů (a většinou příliš intenzivně svítících) LED diod.

 

Procesor, pevný disk, operační paměť a grafická karta

Procesor Lifebooku S7110 je volitelný v rámci objednávky. Vybírat můžete buď z předem nabízené konfigurace, nebo si objednat některé z procesorů Intel Core Solo či Intel Core Duo s různými frekvencemi. Čipovou sadu Intel 945GMS není třeba blíže představovat, stejně jako DDR2 SDRAM paměť s taktem 667 MHz.

Pevný disk notebooku je uložený ve speciálním ochranném pouzdře s gumovými tlumiči a měl by být tudíž o něco odolnější vůči nárazům notebooku (třískat o zem jsem s ním ale opravdu nezkoušel). Disk je navíc obložený kovovou fólií pro ochranu před eventuálními elektromagnetickými vlivy, což opět trochu navyšuje bezpečnost uložených dat. Součástí konfigurace harddisku je navíc i 3G čip, který hlídá míru přetížení (otřesy apod.) a zaparkuje hlavičku pevného disku, aby nedošlo k jeho poškození.

Grafická karta Intel GMA 950 má nízkou spotřebu energie, a bohužel i nízký výkon. Díky tomu na náročnější 3D hry předem zapomeňte.

Základní charakteristiky notebooku
Koncepce a zaměření: Profesionální mobilní notebook s relativně nízkou hmotností a velmi dobrou výdrží na baterie, navržený pro časté přenášení a používání na cestách, doma či v kanceláři.
Možnosti použití: Všechny běžné i náročnější aplikace (u konfigurací s více než 512 MB operační paměti), 2D grafika, DTP (u konfigurace s SXGA+ displejem), zpracování multimédií a videa.
Nelze použít pro: Vzhledem k nízkému výkonu integrované grafické karty nelze hrát náročnější 3D hry ani smysluplně provozovat grafické OpenGL aplikace.
Klady a zápory: + rychlý dvoujádrový procesor (u testované konfigurace)
+ solidní konstrukce šasi ze slitiny hořčíku s titanovými prvky pro uchycení displeje
+ displej s nadstandardní úhlopříčkou (pro tuto kategorii notebooků)
+ dlouhá výdrž na baterie v úsporném režimu
+ hmotnost méně než 2 kilogramy
+ modulární slot pro optickou mechaniku, druhý pevný disk či doplňkovou baterii
+ rozměrná a pohodlná klávesnice
+ výborné bezpečnostní funkce a ochrana hlaviček pevného disku vůči otřesům
+ komplexní komunikační funkce (LAN, WiFi, Bluetooth, infračervený port)
+ možnost použití replikátoru portů
+ volitelná konfigurace při objednávce
+ přijatelná cena se standardní tříletou zárukou
- displej se na cestách (například v autě či vlaku) v pantech trochu třese
- dost úzká a nepříliš komfortní ovládací tlačítka pro touchstick
- posuv obsahu stránek a dokumentů přes biometrický senzor není moc pohodlný
? dlouhodobější trvanlivost popisek klávesnice

Displej

Úhlopříčka 14,1 palce je na tak koncipovaný mobilní notebook opravdu hodně luxusní, není ale u levnější modelu s XGA displejem zcela smysluplně využita. Teprve dražší konfigurace totiž mohou mít SXGA+ displej s rozlišením 1400 x 1050 bodů – kladem je, že si můžete typ displeje vybrat a notebook si v rámci objednávky nakonfigurovat. Oba displeje s XGA i SXGA+ rozlišením jsou matné typy a žádné zrcadlení se tedy nekoná. Podsvícení je na rozumné úrovni, na intenzivním slunečním světle toho ale jako obvykle mnoho neuvidíte.

Klávesnice a polohovací zařízení

Klávesnice Lifebooku S7110 má klasická šedá tlačítka s „Fujitsu Siemens like“ popiskami nanesenými na klávesy v podobě tenoučké vrstvy barvy. Už několikrát jsem v recenzích upozorňoval na menší trvanlivost takto řešených popisek kláves než u řešení vypálení popisek laserem či použití samolepek. Možná ale budete mít nakonec lepší zkušenosti. Samotná klávesnice je konstrukčně řešena tak, aby byla odolná vůči polití tekutinou, což lze jen ocenit.

Rozložení kláves je vcelku normální, potěší velký Enter i poměrně velké kurzorové šipky. Smysl klávesy Pause v pravém horním rohu klávesnice mi bohužel stále uniká, Delete by se místo Pause hodilo mnohem lépe.

Polohovací zařízení u Lifebooku S7110 je duální – standardní touchpad před klávesnicí a touchstick integrovaný mezi klávesy B, G, H. Na rozdíl od předchozího Lifebooku S Series má model S7110 zdvojená i tlačítka pro touchstick, jsou ale pro pohodlné používání přece jen dost úzká a trochu hůř se ovládají. Touchstick lze ovšem naprogramovat i na stisknutí, takže při troše cviku nebudete levé tlačítko myši moc potřebovat.

Mezi tlačítky touchpadu je umístěn snímač otisků prstů, který současně slouží i pro posuv obsahu dokumentů, webových stránek apod., ale moc pohodlné přejíždění po senzoru zrovna není. Nad klávesnicí je několik tlačítek pro spouštění oblíbených či pevně nastavených aplikací a aktivaci Eco režimu.

Bezpečnostní funkce

Lifebook S7110 lze zabezpečit víc než dobře. Mimo integrovaného snímače otisků prstů najdeme u notebooku podporu čipových karet, hesla v BIOSu, samozřejmostí je pak podpora TPM neboli Trusted Platform Module. Bezpečnostní čip pro Smartcards je předřazený BIOSu, takže prostřednictvím čtečky těchto karet v PCMCIA slotu lze zabránit přístupu do Windows, k pevnému disku aj. Vyresetování BIOSu tedy zloději rozhodně nepomůže a máte-li data na pevném disku zašifrovaná, není možné se k nim dostat.

Rozhraní a periferie

Komunikační funkce jsou u Lifebooku S7110 k dispozici snad všechny myslitelné. Mimo gigabitové LAN karty obsahuje notebook integrovanou WiFi kartu, rozhraní Bluetooth V2.0 i infraport. Samozřejmostí je několik portů USB V2.0, rozhraní FireWire, slot PCMCIA, S-VIDEO výstup, vstup pro mikrofon, běžné audio vstupy/výstupy apod.

Na pravé straně notebooku je umístěna výměnná optická mechanika, k dispozici jsou různé typy mechanik. Další volbou je pak doplňková baterie (je o něco těžší než optická mechanika a hmotnost notebooku je pak těsně kolem 2 kg) nebo druhý pevný disk.

V kanceláři či doma můžete k Lifebooku S7110 připojit externí replikátor portů, který si ale musíte dokoupit samostatně. Najdete na něm další porty USB V2.0, DVI-D výstup na digitální monitor, sériový a paralelní port, konektor LNA karty, konektor pro PS/2 myš nebo externí klávesnici, vstup pro mikrofon, výstup na sluchátka, vypínač a zámek typu Kensington.

 

Zvuk a multimédia

Zvukový výstup notebooku nelze příliš hodnotit, nebylo na něm totiž nic výjimečného. Stereo reproduktory Lifebooku S7110 na ozvučení místnosti (například na prezentace) v žádném případě nestačí, a je tedy zapotřebí použít externí zesilovač.

S multimédii si notebook rozumí docela dobře, má k tomu ostatně všechno, co je zapotřebí. Pro zpracování videa budete potřebovat více než 512 MB standardně dodávané paměti, další komfort pak zajistí volitelná sestava s SXGA+ displejem.

Operační systém a software

K Windows XP Professional v české verzi není třeba nic dodávat. Bonusové aplikace zastupuje například populární balík Nero, antivirový program F-Secure, Odyssey klient, WinDVD a mimo jiné též Eco Power Saving pro automatickou deaktivaci napájení různých interních zařízení notebooku. Včetně optické mechaniky, rozhraní FireWire aj. Hlavní power management zajišťuje samotné Windows XP a BIOS notebooku, Fujitsu Siemens totiž žádnou vlastní softwarovou správu napájení ke svým mobilním produktům nedodává.

Dodávaný software, pro zobrazení klikněte.

 

Testy

Aplikační a grafické testy jsou jako vždy především orientační. Výkon procesoru Intel Core Duo T2400 je stejně jako rychlost 667 MHz paměti prakticky neměnný, a je tudíž shodný s libovolným CPU v jiném notebooku používajícím čipset Intel 945GMS.

Zhruba 4800 bodů v PC Marku 2004 je víc než dost i pro náročnější aplikace, což je u mobilního zařízení tohoto typu hodně sympatické. Grafické testy pak jako obvykle u grafického adaptéru Intel GMA 950 nedopadly moc dobře, i to ale bylo předem jasné. Lifebook S7110 zkrátka není určený pro náročnější 3D grafiku a už vůbec ne pro současné 3D hry, ty vyžadují mnohem rychlejší (a na odběr energie nesrovnatelně náročnější) grafické adaptéry.

Výdrž notebooku na baterie je i vzhledem k poměrně rychlému procesoru a displeji s větší úhlopříčkou velmi dobrá. Na plný výkon procesoru, maximální podsvícení a aktivních WiFi i Bluetooth zařízeních vydrží notebook v chodu něco přes hodinu a půl. V úsporném režimu se pak již dostaneme na výborných více než pět hodin.

Hlavní šestičlánkovou Li-Ion baterii s kapacitou 5200 mAh můžete v případě potřeby zkombinovat se záložní li-ion baterií (s kapacitou 3800 mAh) na místě optické mechaniky, což by mělo prodloužit dobu provozu až o teoretických 10 hodin. Reálná výdrž v praxi bývá o dost menší – druhou baterii jsem ale při testech neměl k dispozici a tak mohu výdrž v úsporném režimu pouze odhadovat na cca 7-8 hodin.

Testovaná konfigurace:

  • Lifebook S7110
  • Intel Core Duo T2400 (1,83 GHz, 2 MB L2 cache)
  • čipset Intel 945GMS, 512 MB DDR2 SDRAM
  • 2,5“ 60 GB HD FUJITSU MHV2060BH SATA, 5400 otáček/min.
  • grafická karta Intel Graphics Media Accelerator 950 (sdílená operační paměť)
  • Windows XP Professional CZ

 

3DMark 2001 5321 3DMarks
3DMark 2003 1349 3DMarks
3DMark 2005 463 3DMarks
3DMark 2006 132 3DMarks
PCMark 2004 4796 PCMarks

Výdrž na baterie (standardní baterie 5200 mAh) Dosažený čas
Power management nastavený na maximální výkon procesoru, jas displeje na maximum, pevný disk stále v provozu 1 hodina 37 minut
Power management nastavený na nejvyšší úsporu energie, jas displeje snížený o několik stupňů, pevný disk v občasném provozu 5 hodin 12 minut
Průměrný "běžný" provoz v praxi cca 2,9 hodiny

Výsledky testů Sisoft Sandra Pro 2007, pro zvětšení klikněte.

Závěr

Řečeno co nejjednodušeji, Lifebook S7110 je špičkový kousek hardwaru obalený magnéziovým šasi a doplněný baterií s dostatečnou kapacitou. A to vše při zachování velmi rozumné hmotnosti a rozměrů. Některé konstrukční prvky notebooku (tuhost pantů displeje, potisk klávesnice) by možná stály za dlouhodobější testy, celkově se však jedná o dokonale mobilní zařízení se vším, co je na cestách i v kanceláři zapotřebí.

Cena Lifebooku S7110 začíná na cca 42 200 Kč bez DPH (včetně tříleté záruky) v konfiguraci, která byla použita pro testy. Za notebook tohoto druhu je to myslím solidní cena. Je sice o něco vyšší než u některých konkurenčních notebooků, ty však zase zdaleka nedosahují tak nízké hmotnosti a nemají baterii s tak vysokou kapacitou. Lifebook S7110 si navíc můžete v rámci objednávky nakonfigurovat a objednat si i výkonnější sestavu.

 

Lifebook S7110 zapůjčila společnost Fujitsu Siemens Computers.

 

Fujitsu Siemens Lifebook S7110 (uvedená konfigurace cca 42 200 Kč bez DPH)
procesor Intel Core Duo T2400, 1,83 GHz (667 MHz FSB), 2 MB L2 cache
čipová sada Intel 945GMS
paměť 512 MB DDR2 SDRAM (667 MHz)
pevný disk 2,5“ 60 GB FUJITSU MHV2060BH SATA, 5 400 ot./min.
displej 14,1" TFT XGA, 1024 × 768 bodů
grafika Intel Graphics Media Accelerator (GMA) 950, sdílená operační paměť
zvuk Intel HD Audio kompatibilní (RealTek ALC262)
komunikace 10/100/1000 Mbit LAN, WiFi (IEEE 802.11 b/g), Bluetooth v2.0, modem
mechaniky optická mechanika DVD+/-RW DL
porty a rozhraní 1x CRT, 1xFast IrDA, 1x IEEE 1394, 1x S-video out (3,5mm jack), 1x Express card 34/54, 1x PC Card typ I/II, 3x USB 2.0, 1x mikrofonní vstup, 1x konektor pro sluchátka, integrovaná čtečka čipových karet, konektor pro dokovací stanici, snímač otisků prstů
rozměry 307 x 248 x 34,5 mm
(š × v × h)
hmotnost 1,8 kg
baterie Li-Ion 5200 mAh
příslušenství AC adaptér
software Windows XP Professional CZ, různé bonusové aplikace
záruka 3 roky

Diskuze (29) Další článek: Právě testujeme: Sony Vaio VGN-TX3XP – notebook s výdrží přes 10 hodin

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,