FSC Amilo Pa2548: Výkonný klučina za super cenu

Procesor AMD a grafika Nvidia si dali dostaveníčko v jediném notebooku. Vyšly z toho slušný výkon a dobrá cena.

Společnost Fujitsu Siemens Computers (FSC) uvedla na předvánoční trh novinku, která má potenciál stát se velkým hitem. Model Amilo Pa 2548 jsme si poprvé osahali na Invexu. Nyní se nám tento zajímavý kousek dostal i do redakce, můžeme jej tedy podrobit testům.

Pohled pod kapotu

Písmenka Pa v označení modelu dávají tušit, že mozkem počítače je procesor ze stáje AMD (počítače FSC postavené na Intelu mají druhé písmenko i). Jedná se konkrétně o dvougigahertzový dvoujádrový Turion 64 X2 TL-60. Každému jádru slouží půl megabajtu L2 vyrovnávací paměti.

DSC01952.jpg
Tady ho máme

Dva gigabajty operační paměti DDR2 jsou osazeny ve dvou slotech. Výrobce však dodává i variantu s jedním gigabajtem. Pevný disk je nabízen 160GB nebo 250GB. Větší z nich je dostupný pouze v kombinaci se dvěma gigabajty RAM. Testovaný model měl menší z pevných disků.

O grafiku se stará dedikovaná grafická karta Nvidia GeForce 8400M vybavená 128 MB DDR2 paměti. Lesklý 15,4" displej nabízí rozlišení 1280×800 bodů. Ve výbavě dále najdeme 1,3Mpx webkamerku, čtečku paměťových karet, dvouvrstvou DVD vypalovačku, pouze 100Mbit síťovou kartu a Windows Vista Home Premium.

Krásy docela pobral

S přihlédnutím ke skutečnosti, že zde mluvíme o levném notebooku, je potřeba říci, že design se návrhářům Fujitsu Siemens povedl. Trochu vybočuje ze zažitého stereotypu. Vrchní strana víka je zhruba v jedné třetině rozdělena. Přední část tvoří stříbrný tečkovaný (dolíčkovaný) plast, zadní část lesklý černý povrch, z nějž vystupuje stříbrné logo výrobce. Stejné najdeme, jak je zvykem, i uvnitř pod displejem. Nad ním vykukuje očičko kamerky.

DSC01950.jpg
Zadní část víka je tmavě černá

I vnitřek počítače je rozdělen na stříbrnou a černou část. Černá je tentokrát naštěstí matná. Nad klávesnicí najdeme šestici tlačítek a senzor intenzity okolního světla. Klávesnice není řešena nejšťastněji – okolo zbývá spousta místa, některé klávesy však přesto mají nestandardní velikost. Touchpad nemá oddělenou zónu pro skrolování. Tlačítka touchpadu jsou řešena jako výřezy přímo v těle notebooku. Jsou obklopena modře podsvícenou linkou.

DSC01957.jpg
Linka okolo tlačítek při zapnutém počítači svítí, ale neruší

Stavové diody najdeme v pravém předním rohu vnitřku počítače. Informují o nabíjení baterie, tichém režimu chlazení, aktivitě pevného disku a optické mechaniky, bezdrátového připojení a trojice přepínačů klávesnice.

DSC01959.jpg
AMD procesor, Nvidia grafika, Fujitsu Siemens Wi-Fi, Microsoft... Windows

Dokolečka, dokola

Na přední straně se zřejmě z nedostatku místa usadily konektory zvukové karty – mikrofonní a linkový vstup a sluchátkový výstup. Vedle nich najdeme zdířku čtečky paměťových karet a zcela napravo pak u této značky obvyklý hardwarový vypínač bezdrátové konektivity Wi-Fi.

Pohled na pravobok začíná na záslepkou zakrytém slotu ExpressCard 54, který nabízí prostor pro jednu kartu malého či velkého formátu ExpressCard. Hned vedle něj se vyrovnala trojice USB 2.0 portů, ethernetový konektor a DVI výstup grafické karty. Škoda, že se konstruktérům nepodařilo umístit alespoň jeden USB port na jiné místo. Bývá to praktické.

DSC01965.jpg
Pravobok

Zadní strana je prosta jakýchkoli konektorů a portů využitelných uživatelem. Její osazení znemožnil displej, který se vyklápí tak, že za zadní stranu zajíždí, tedy v nejvíce vyklopeném stavu ji zcela překrývá. Nalevo našly místo napájecí a telefonní RJ-45 konektor, DVD mechanika a zdířka zámku Kensington.

DSC01966.jpg DSC01956.jpg
Levobok a největší možný úhel vyklopení displeje

Výbava, funkce a praktické zkušenosti

Lesklý displej odpovídá standardu v této cenové kategorii. Nabízí dostatečný jas i kontrast, podsvícení je rovnoměrné. Pozorovací úhly jsou klasicky velmi dobré zleva doprava a naopak podstatně horší shora dolů. Jas displeje může být regulován automaticky na základě měření intenzity okolního světla. Změny jasu jsou plynulé a pomalé, nedochází tedy k nepříjemným náhlým výkyvům. Tuto funkci lze kompletně ovládat softwarově.

DSC01962.jpg
Funkční tlačítka; nalevo snímač intenzity osvětlení prostředí

Dedikovaná grafická karta a čipset Nvidia nForce 680 znamenají nutnost výkonného chlazení. To je na nejvyšší otáčky velmi hlučné; spát se u něj rozhodně nedá. Naštěstí se větrák rozbíhá jen při zátěži - při běžné práci o počítači vůbec nevíte. Pokud už se ventilátor rozběhne, nejvyšších otáček obvykle nedosahuje. I plně zatížený procesor zvládne uchladit a produkovat při tom stále ještě komfortní hluk.

Dodávaná baterie nabízí kapacitu 48 840 mWh. Při maximálně úsporné kancelářské práci s připojenou Wi-Fi sítí zvládne lačné hrdlo grafické karty napájet rovné dvě hodiny.

Discharge.gif
Graf vybíjení baterie v závislosti na čase. Vybíjení skončilo na 7 % kapacity automatickým uspáním systému.

Integrované reproduktory nijak nevybočují ze zavedených notebookových standardů. Jde o jednoduchá chrastítka použitelná maximálně při sledování filmů. Zvukový kodek Realtek HD Audio pak nabízí pro svou třídu typickou kvalitu i schopnosti. Zvukový výstup může být až osmikanálový (7.1) prostřednictvím digitálního S/PDIF konektoru vyvedeného ve sdruženém jacku sluchátkového výstupu. DVD mechanika při přehrávání DVD videodisků neruší.

DSC01970.jpg
Porovnání velikosti napájecího adaptéru s běžným CD

Za problametickou považuji u testovaného kusu Wi-Fi konektivitu. Projevuje se, jako by byl příjem velmi slabý; a to i z deset metrů vzdáleného, přímo viditelného domácího AP. Nemyslím však, že je chyba v hardwaru, spíše bych tipoval na ovladače.

A jak jsme na tom výkonnostně? Amilo Pa 2548 dosahuje v testech PC Mark 2005 celkem 3 728 a 3D Mark 2006 celkem 923 bodů. Nedávno testovaný Dell Vostro 1500 dosahuje se stejnou grafikou o třetinu lepšího 3D Mark skóre 1 204 bodů.

A nyní to podstatné

Čekáte na to nejpodstatnější, na cenu? Ta je více než překvapivá. U Fujitsu Siemens připravili stroj obstojné kvality, dobrého výkonu, velmi konkurenceschopné výbavy a tradičně slušného provedení. Odmyslíme-li si cenu, žádné překvapení se nekoná. V rukách máme standardní patnáctipalcový notebook s nejslabší dedikovanou grafikou, výdrží kolem dvou hodin a necelými třemi (2,9 kg) kilogramy hmotnosti.

DSC01967.jpg
Je o „něco“ větší než A4

Domyslíme–li si opět cenu, zjistíme, že za částku pohybující se kolem dvaceti tisíc korun v závislosti na výbavě jde o dobrou koupi pro méně náročné uživatele hledající přenosný počítač na domácí zábavu, kvalitní sledování videa či jako dnes již nezbytnou výbavu každého studenta.

Fujitsu Siemens Computers Amilo Pa 2548
Levný a vybavený 15,4" notebook
Cena v závislosti na konfiguraci
Testovaná sestava 20 700 korun

Procesor AMD Turion 64 X2, 2 GHz
Operační paměť DDR2 PC5300, 2 GB
Čipová sada Nvidia 680
Grafická karta Nvidia GeForce 8400M, 128 MB
Disk WD Scorpio, 5 400 rpm, 160 GB / 8 MB cache, SATA
DVD Mechanika LG HL-DT-ST GSA-T20N, ATA
Zvukový kodek Realtek HD Audio
Ethernet Nvidia nForce
Wi-Fi FSC WLAN 802.11 b/g (SiS 163u)
Webkamera 1,3 Mpx, čtečka paměťových karet, 3× USB 2.0

plusy

výkon a výbava
cena
design

minusy

levnější plasty
hlučné chlazení
slabý příjem Wi-Fi signálu

Diskuze (47) Další článek: IBM zve ženy do světa IT

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,