Fresh View 6: vesele a zčerstva na multimédia

Většina uživatelů, kteří používají i jiné aplikace než Průzkumníka Windows, si při vyslovení pojmu multimediální prohlížeč zadarmo, vybaví nejspíše Irfan View. Zkušenější uživatelé si jistě vzpomenou i na XnView. Pokud se nebudeme pouštět do oblasti sharewarových a ryze komerčních aplikací, setkáme se i s jednoduchým prohlížečem Fresh View.

Plusy / minusy
+ jednoduchost
+ nastavení promítání
+ počet zobrazovaných souborů
– možnosti ukládání
– podpora českých znaků
– nastavení konverze

Fresh View je jednoduchý prohlížeč multimediálních souborů. Pracuje tedy s obrázky, videem, zvukem a dokonce s ikonami a kurzory zabalenými v souborech EXE a DLL. Program by měl dohromady podporovat šestaosmdesát různých formátů. Kromě prohlížení nabízí další zajímavé funkce, které si dále popíšeme.

Prostředí programu je jednoduché a střídmé. Spolu s obrázky na tlačítkách nástrojové lišty vypadá opravdu „fresh“. Jednotlivé panely, které zaplňují okno programu, je možné skrýt. Pokud jsou však zobrazeny, uvidíte náhled na složky v počítači pomocí stromové struktury, zvětšeninu vybraného obrázku, zachytávací koš a několik nástrojů pro práci se soubory. Zachytávací koš je místo, na které můžete přetáhnout obrázky, se kterými chcete provést nějakou akci, například vytištění. Také se zde zobrazuje náhled vybraných obrázků, které jsou připraveny na provedení nějaké akce.

Prostředí Fresh View je jednoduché a příjemné

Prohlížení

Jakmile otevřete složku s obrázky, zobrazí se jejich miniatury podobně, jako v Průzkumníkovi. Náhled na vybraný obrázek je možné zobrazit ve zvětšené podobě v příslušném panelu. Ovšem zobrazení přes celou obrazovku, podobně jako v Irfan View, mi tu chybělo. Zvětšeninu je možné pomocí tlačítek různě otáčet. Pomocí táhla můžete změnit jas obrázku. Program podporuje klasické souborové operace, můžete jej tedy využít i při kopírování obrázků do jiných složek.

Pokud na svém disku najdete fotografii, kterou budete chtít použít na pozadí pracovní plochy, využijete první funkci programu v nabídce Image. Tamtéž najdete i jednoduchý převaděč obrázků do jiného formátu. Podporovány jsou BMP, JPEG a GIF. Po zobrazení vlastností obrázku se dozvíte jeho rozlišení, barevné schéma, použitou kompresi, barevnou hloubku, maximální počet barev, datum vytvoření a velikost souboru. Fresh View si poradí i s informacemi EXIF. Zobrazuje jak obecná data, tak ta, která jsou specifická pro výrobce fotoaparátu.

Zobrazení informací o souboru

Nástroje

Zběžným pohledem do nabídky Tools (Nástroje) zjistíte, že Fresh View nabízí vytvoření filmových políček, konverzi souborů, vytvoření HTML alba a seznamu souborů, běžný tisk a spuštění slideshow, tedy promítání. Všechny nástroje můžete spouštět daleko pohodlněji ze zobrazeného panelu, kde si postupně připravíte obrázky, na které chcete vybranou funkci aplikovat.

Nástroj Contact Print vytváří soubor ve formátu BMP, JPEG nebo TIFF, který obsahuje náhledy na jednotlivé snímky spolu se stručným popiskem. V nastavení si můžete zvolit velikost náhledů, druh popisku, filtr použitý pro úpravu velikosti a případnou kvalitu komprese JPEG. Po pravdě řečeno, nepřišel jsem na žádné praktické využití této funkce. Ale věřím, že nějaký smysl mít bude.

Dialog funkce Contact Print, v pozadí je výsledek

Zato konverze obrázků do jiných formátů se zdá být již mnohem užitečnější. Bohužel si zase můžete vybrat jen ze tří výstupních formátů (JPEG, BMP, TIFF). Konverzní nástroj umožňuje změnu kvality komprese JPEG, úpravu velikosti převedených souborů s možností nastavení filtru. Těch je k dispozici sedm, program vám dovolí se podívat, jak bude obrázek vypadat po použití vybraného filtru prostřednictvím náhledu.

Převod umožňuje také jednoduché nastavení přejmenování souborů. Pokud je nechcete rovnou přepsat, je možné přidat pouze novou příponu, případně využít automatického číslování. K dispozici jsou volby, které upravují chování programu, pokud dojde ke kolizím v názvech souborů. Nehrozí tedy, že byste si kvůli nemožnosti změnit nastavení přepsali svá data.

Nastavení konverze obrázků

Vytvoření jednoduchých webových stránek je dnes velice módní záležitostí a s příslušnou funkcí se setkáte snad ve všech programech z různých kategorií. Fresh View vytváří jednoduché HTML album s náhledy na vybrané fotografie. K dispozici je výběr ze šablon, ovšem program mi nabízel jen jednu, standardní. Poté, co si vyberete druh adresářové struktury vytvářeného alba, nastavíte názvy, umístění a kvalitu úpravy obrázků, můžete album vytvořit. Výsledek je možné ihned zobrazit. Bohužel program si v tomto případě neporadí s českými znaky, a tak nejenom, že mohou být popisky nečitelné, album nemusí vůbec fungovat.

Při vytváření alba se vyvarujte českých znaků

Seznam vybraných souborů je možné uložit do podoby textového souboru, seznamu XML, playlistu M3U, do CSV použitelného v tabulkovém programu, a do souboru HTML. Je na vás, zda se rozhodntete do seznamu zařadit detailní informace o souborech, přiřadíte titulek, nebo použijete hypertextové odkazy. Funkce pro tisk nabízí několik typů rozvržení obrázků na stránce. Jinak je naprosto standardní. K promítání není co dodat. Obrázky se zobrazují s jednoduchými efekty v celoobrazovkovém režimu.

Nastavení programu

Nastavení

Fresh View má samozřejmě i jednoduché nastavení, ve kterém ovlivníte jeho chování. Jako první bych asi nastavil asociace k souborům, které si s tímto programem chci prohlížet. Hned poté bych upravil cesty k editorům různých typů souborů. V nastavení je ještě zajímavá úprava celoobrazovkového promítání. Můžete si vybrat, jaké efekty program použije při výměně obrázků, jak dlouho budou jednotlivé snímky zobrazeny, nebo zda bude promítání reagovat na podněty z klávesnice.

Pokud, tak pro začátečníky

Jednoduchý prohlížeč Fresh View mohu doporučit jako první pomoc tam, kde začátečníkovi nestačí funkce Průkumníka, ale na specializované komerční prohlížeče si zatím netroufá. Je však otázkou, zda rovnou nepřejít na známější a na začátku zmíněné XnView nebo IrfanView. Při komerčním použití je výběr jasný. Fresh View sice podporuje zobrazení 86 typů souborů, ukládat však dovede pouze do tří (čtyř) z nich. Navíc funkce pro konverzi, přejmenovávání i různé exporty má konkurence mnohem propracovanější.

Fresh View 6
produkt prohlížeč multimédií
výrobce Freshdevices.com
web www.freshdevices.com/freshview.html
cena pro osobní použití zdarma
systémy Windows 9x/2000/XP

Diskuze (4) Další článek: 4 kamery snímají kritická místa na D1, sledujte dopravní situaci online

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,