FreeFileSync: Synchronizace dat v i mezi počítači

Potřebujete mít určité složky na počítači navzájem synchronizované, na síti musí být vždy nejaktuálnější data či chcete jen porovnat obsah adresářů? Zkuste bezplatný FreeFileSync.

Program FreeFileSync je jakousi legendou mezi synchronizačními a porovnávacími programy. Spolu s populárním Allway Sync se jedná o nejpoužívanější software na tuto práci. Oblibu u uživatelů si získává jak bezplatnou licencí, tak příjemným a jednoduchým ovládáním i mnoha jazykovými lokalizacemi, mezi nimiž nechybí čeština.

Porovnávání

Aplikace umožňuje fungování na přenosných zařízeních, takže její instalace (v případě této volby) je velice rychlá a nezaneřádí systém. Aniž byste museli zadávat češtinu, hlavní okno programu automaticky najede v naší mateřštině, ale na úvod nabídne jen prázdné panely. Prvním vaším krokem tak je přidání složek, které chcete synchronizovat či porovnávat.

sshot-2.png
Výsledek porovnávání dvou složek.

Porovnání funguje velice jednoduše. Zadáte dvě složky s podobným obsahem, program pak percentuálně vyhodnotí podobnost jejich obsahu a vypíše nalezené soubory. FreeFileSync lze nastavit tak, aby porovnával standardně podle velikosti a data vytvoření souboru, nebo přímo podle jeho obsahu, kdy samotný název souboru nebude hrát roli.

sshot-3.png
Nastavení porovnávání dle velikosti či obsahu.

Synchronizace

Velice obdobně to funguje v případě synchronizace. Také zde vyberete složky (klidně i v rámci sítě) a necháte stisknutím jediného tlačítka synchronizovat. V nastavení této funkce ještě můžete přesně určit, jakým způsobem to celé bude probíhat. Základním způsobem je automatická synchronizace, kdy budou samovolně provedeny změny na obou stranách.

sshot-4a.png
Nastavení synchronizace.

Druhý způsob je zrcadlení, kdy jeden adresář bude vždy přizpůsoben podobě toho druhého, třetí je aktualizace, během níž dojde k přesunu pouze novějších verzí souborů, a konečně čtvrtý způsob si uživatel může konfigurovat sám dle vlastních požadavků. FreeFileSync je skutečně šikovný a účinný nástroj pro synchronizaci a porovnávání velkých datových objemů, se spoustou funkcí a možností a při tom je bezplatný.

Stáhnout FreeFileSync, freeware (6,3 MB)

Diskuze (12) Další článek: Tenká klávesnice u tabletů Surface není dle ohlasů dokonalá

Témata článku: , , , , , , , , , ,