freeCommander: souborový manažer pro (ne)náročné

Zajímavým správcem souborů pro operační systémy Windows je i freeCommander. Právě této aplikaci budeme věnovat následující článek. Chcete vědět, čím vás může zaujmout?

Plusy / minusy
+ cena
+ české rozhraní
+ práce s MD5, tvorba SFX balíčků
+ možnosti přizpůsobení
+ snímání obrazovky
– podpora FTP
– možnosti rozšíření

V oblasti správců souborů pro operační systémy Windows asi není mnoho místa pro výraznější prosazení více produktů. S přehledem zde kraluje Total Commander, oblíbený je také český Servant Salamander nebo FAR. Samostatnou kapitolou je Průzkumník Windows, díky kterému se mnoho začínajících uživatelů naučí pracovat se složkami a soubory ve Windows.

Testovaný produkt freeComander je aplikace šířená zdarma. Přestože je ve Windows již souborový manažer obsažen (v podobě Průzkumníka), obdobná situace, jaká je na poli internetových prohlížečů se nekoná a významné souborové manažery jsou zpoplatněny. freeCommander je tedy příjemnou výjimkou.

Program vytvořený zřejmě v prostředí Delphi má na svědomí Marek Jasinski. Kromě ceny je podstatný i jazyk, v jakém program komunikuje. V tomto případě se s češtinou setkáte již od prvních kroků instalace a není nutné ji po prvním spuštění programu dodatečně nastavovat. Vše proběhne automaticky.

freeCommander s vámi bude komunikovat v češtině

Související odkazy

Slovník
FTP
hexa
komprimace
ZIP

Okno freeCommanderu je tvořeno dvěma panely s náhledem na obsah vybrané složky nebo disku. Tyto dva panely můžete mít zobrazeny jak v klasické svislé podobě vedle sebe, tak pod sebou. Nastavení je rychle přístupné pomocí kontextové nabídky, která také umožňuje rozdělení panelů v určitém poměru. Jejich velikost samozřejmě nastavíte i pomocí myši.

Označování položek probíhá buď ve stylu Průzkumníka (klávesy Shift, Ctrl, myš), nebo Norton Commanderu (Insert, pravé tlačítko myši). Uvítal jsem, že si mohu nastavit jakýsi kompromis mezi těmito dvěma způsoby, na který jsem zvyklý z jiných programů.

  

Různé způsoby zobrazení panelů

Dva panely můžete doplnit o zobrazení náhledu na stromovou strukturu disku. Samotný panel může mít několik podob, stejně jako Průzkumník Windows. Podle toho, co vám více vyhovuje, si nastavíte stručný seznam, detaily (v tomto režimu lze řadit podle data souboru, názvu, velikosti atd.), malé nebo velké ikony.

Specialitou je použití jednoho panelu k náhledu na obrázky. Procházení disku vám ulehčí funkce pro záměnu obsahu panelů a zobrazení stejného náhledu v obou dvou. Přesun na určitý soubor nebo složku v rámci náhledu pomocí písmen zadávaných klávesnicí je bezproblémový. freeCommander při tom zobrazuje malé editační okénko.

Panel jako prohlížeč obrázků

Zajímavé je pojetí filtrů. Běžně se jistě setkáváte se zobrazením nebo ukrytím souborů s příznaky skrytý nebo systémový. Ovšem freeCommander jde ještě dále a nabízí vytvoření vlastních filtrů podle typů souborů. Připraveny jsou dva výchozí, které zobrazují pouze spustitelné soubory (.exe, .com) a dokumenty (.doc, .txt). Nechybí možnost zobrazení oblíbených adresářů a naposledy prohlížených umístění.

Tento manažer umožňuje libovolně filtrovat zobrazené soubory

Pro práci ve freeCommanderu můžete používat známé klávesové zkratky z Průzkumníka i z programů jako Total Commander a spol. Ve spolupráci se schránkou můžete nejenom kopírovat objekty z jedné složky do druhé, ale lze do ní vkládat také názvy a umístění objektů. To je velmi praktická věc zejména pro programátory.

K prohlížení souborů využijete vestavěný prohlížeč podporující hexa zobrazení, binární text, prostý text nebo obrázek. Pro běžné operace, jako je kopírování a přesun souborů, program využívá vestavěné operace z Průzkumníka, tedy z Windows. Doplňkem je funkce pro úplné odstranění souboru či složky z disku, kdy není přesouvána do koše, a navíc je její původní umístění na disku několikrát přepsáno.

Škoda, že program nenabízí volbu některé ze standardních „odstraňovacích“ funkcí. Při přejmenovávání souborů můžete využít funkci pro hromadnou změnu velikosti znaků podle určitého klíče.

Dialog pro odstranění položky z disku

Další operace se soubory a složkami zahrnují komprimaci a dekomprimaci, rozdělování souborů a práci s MD5 kontrolními součty. freeCommander dovede zkomprimovat označené položky do formátů ZIP, MS CAB nebo CABu s využitím LZX. Pro kompresi je k dispozici základní nastavení včetně její úrovně, zabezpečení heslem či rozdělení na více souborů. Vytvořit můžete i samorozbalovací balíček.

Rozdělení velkého souboru na několik menších můžete nastavit podle několika vybraných velikostí (700 MB pro CD, různé další velikosti pro CD, diskety a jiná záznamová média). Při pokusu soubory opět sloučit jsem však nevěřil svým očím. Nemohl jsem najít funkci, která se o to postará. Rád si nechám od vás, čtenářů, poradit.

S freeCommanderem snadno vytvoříte samorozbalovací archivy

K dalším funkcím freeCommanderu patří možnost připojení nebo odpojení síťové jednotky, vyvolání příkazového řádku a zajímavost v podobě ukládání screenshotů. Podporovány jsou soubory typu BMP i JPG a schránka. Snímat lze celou obrazovku nebo určitou část. Ke snímání je možné nadefinovat klávesovou zkratku.

Snímání obrazovky není u souborových manažerů příliš obvyklé

Ostatně celý program má propracované ovládání pomocí kláves, práce na notebooku mi s ním nečinila problém. Klávesové zkratky mají 99 % funkcí a freeCommander umožňuje jejich změnu podle vašeho gusta. Nastavit si můžete také barvy použité v souborových panelech.

  

Dialog pro nastavení programu

freeCommander si mě i přes počáteční nedůvěru získal. V porovnání s placenými produkty toho umí poměrně hodně. Za jediný nedostatek považuji snad jen absenci klienta pro práci s FTP.

 freeCommader 2005.09
 produkt   správce souborů
 výrobce  Marek Jasinski
 web  www.freecommander.com 
 cena  zdarma

Diskuze (35) Další článek: MPAA zrušila švédský warez web BlueCrap

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,