FreeCommander – může konkurovat Total Commanderu?

O Total Commanderu se často píše jako o nejlepším souborovém správci. Je skutečně tak dobrý, nebo ho už mílovými kroky dohání konkurence? Co třeba nový FreeCommander?
Kapitoly článku

Jednou z nejdůležitějších činností na počítači je samozřejmě orientace v nepřeberném množství adresářů a souborů. Zatímco jedni si vystačí s tradičním Průzkumníkem ve Windows a jeho alternativami na jiných operačních systémech, jiní, zejména ti, kteří mají zkušenost z dnes již stařičkého DOSového světa, vyžadují „dvoupohledového“ správce.

Na počátku byl Norton Commander

Podobným souborovým správcům se obecně říká „ortodoxní souborový manažer“ a vyznačují se především tím, že je lze co možná nejvíce ovládat klávesnicí a klávesovými zkratkami a jejich okno se seznamem adresářů a souborů je rozděleno pro snazší orientaci na dva dílčí pohledy. Zároveň takové programy dnes už nenabízí pouze organizování souborů, ale občas i velmi pokročilé funkce včetně FTP klientu, hromadného přejmenovávání souborů a integrovaný kompresní program, který si poradí nejen s všudypřítomnými balíčky ZIP.

Na Windows posledních více než deset let kraluje Total Commander. Na první pohled je strohý – nenabízí pestrobarevné ikony ani přechodové efekty, co je ovšem důležitější, funguje a dává tak jasný směr i své konkurenci. Ať už Total Commander používáte, či na něj pohlížíte s úšklebkem, určitě se mnou budete souhlasit, že dnes tvoří určitý standard uživatelského rozhraní ortodoxních souborových manažerů (OFM).

norton_commander.png
Populární Norton Commander položil před dvaceti lety základy

Ačkoliv je převaha Total Commanderu více než zřejmá, zdaleka to není jediná aplikace svého druhu. Velké oblibě a početnému táboru skalních fanoušků se těší i český Altap Slamander, Unreal Commander, SpeedCommander, případně stále okrajový muCommander, který si na rozdíl od ostatních rozumí nejen s operačním systémem Windows, je totiž napsaný v Javě.

total_commander.png  freecommander.png
Total Commander a FreeCommander – na první pohled se moc neliší

Je tu ale ještě jeden projekt, kterému dal život Marek Jasinski. Jmenuje se FreeCommander, je zcela zdarma a nedávno se dočkal nové verze, která jej v pomyslném souboji souborových správců posunula o pěkný kus cesty vpřed. Nejnovější FreeCommander nabízí srovnatelné funkce jako jeho dospělejší kolega Total Commander. Verze 2008.06 si konečně poradí s FTP připojením, hromadným přejmenováním souborů, prohlížením složek v panelech a užitečným filtrováním třeba podle několika písmen v názvu souborů. Může se ale skutečně Jasinského práce srovnávat s dílem Christiana Ghislera?

Seznamte se: FreeCommander

Správce se na první pohled neliší od Total Commanderu. Prostředí je lokalizované do češtiny a okno je rozdělené na dva pohledy. Program ale používá odlišné ovládací prvky, ty tedy vypadají poněkud jinak. Seznam souborů a složek má delší odezvu než v ověřeném Total Commanderu, ikony registrovaných typů dat se občas načítají příliš dlouho a hlavní lišta s ikonami je zbytečně stylovaná – „šedý plochý pruh“ je občas vkusnější. Uživatelské rozhraní FreeCommanderu v každém případě nepatří k nejsvižnějším.

FreeCommander_lista.png
FreeCommander a hlavní lišta s množstvím ikonek
Total_Commander_lista.png
A pro srovnání skromnější a přehlednější lišta v Total Commanderu

Total Commander je občas kritizován pro svou konzervativní podobu, která se od počátku devadesátých let minulého století proměnila jen v drobnostech. Mnohým vadí jednoduchý základní set ikon a tak si vyrábí své vlastní „iconpacky“. Ikony ve FreeCommanderu však nejsou o nic lepší a v liště je jich zbytečně moc.

Snadné a rychlé filtrování a navigace v záložkách

K označení více prvků slouží klávesová zkratka SHIFT+šipka dolů, pokud budete chtít použít klávesu Insert, je třeba v nastavení zaškrtnout „NC styl“. Velmi se mi líbí funkce Rychlý filtr, kterou najdete v pravém dolním rohu v každém z pohledů na složky a soubory. Pokud jej zapnete, stačí do textového okénka napsat libovolný výraz a poté se seznam souborů omezí pouze na odpovídající objekty. Pokud často navštěvujete velmi rozsáhlý adresář „C:\Windows\System32”, takový filtr vám určitě pomůže.

FreeCommander_filtr.png
V tomto případě filtr zobrazil pouze soubory a složky, které mají v názvu „ati”

Navigace v záložkách je dnes samozřejmostí u všech nejrozšířenějších webových prohlížečů, poměrně dlouho ale trvalo, než se podobný princip ovládání prosadil i u správců souborů – přitom tato funkce dramaticky zvětšuje produktivitu, protože v jednom programu můžete mít tímto způsobem otevřené velké množství adresářů. Panelům rozumí Total Commander i FreeComander, který zároveň zvolil klávesovou zkratku stejně jako u Firefoxu nebo třeba Opery, tedy CTRL+T.

FreeCommander_panely.png
Díky záložkám můžete mít v jednom okamžiku otevřeno libovolné množství adresářů

Rychlý integrovaný prohlížeč si poradí i s multimédii

Souborový správce bez rychlého náhledu souboru, který je zpravidla dostupný přes klávesu F3, je použitelný jen z poloviny. Podobný mocný nástroj nabízí většina pokročilých souborových manažerů a FreeCommander není výjimkou. Prohlížení souborů je co do rychlosti srovnatelné s Total Commanderem, dokáže zobrazit vedle libovolného souboru v textové, binární i hexadecimální podobě i nejrozšířenější formáty obrázku, Flash animaci, HTML stránku, RTF i Unicode/UTF-8 text. Skoro na každý obsah zároveň můžete použít lupu a v případě obrázků je v nabídce i možnost otočení. Pokud používáte WLX doplňky prohlížeče pro Total Commander, můžete je použít i ve FreeCommanderu. O prohlížení multimediálních souborů se postará integrovaný Windows Media Player a program si poradí i s PDF, který zobrazí pomocí nainstalovaného Acrobat Readeru.

FreeCommander_prohlizec.png  FreeCommander_prohlizec.png  FreeCommander_prohlizec.png  FreeCommander_prohlizec.png 
Integrovaný prohlížeč si poradí s obrázky, PDF knihami i multimediálními soubory
Pokud vám to nestačí, lze použít WLX doplňky z Total Commanderu

FreeCommander umí po vzoru Total Commanderu vytvářet a porovnávat kontrolní součty MD5 a poradí si se složením a rozdělením souborů na více části podle určené velikosti s tím, že lze vytvořit i spustitelný program, který rozdělené soubory složí zpět do původní podoby.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,