Free Registry Defrag: Poskládání registru na tři kliknutí

Jednoduchý, miniaturní a zdarma. Těmito třemi slovy by se dal charakterizovat program určený k defragmentaci registru Windows, který čímkoli navíc rozhodně neoplývá.

Během práce vznikají v registru Windows prázdná místa, která po čase mohou způsobovat zbytečné zpomalování systému. Sem tam se tak vyplatí provést defragmentaci, která vše uspořádá do správného rozmístění. Na GigaManii můžete nalézt bezpočet různě sofistikovaných aplikací určených k odstraňování chyb v registru a jeho defragmentaci. Některé jsou placené, jiné zdarma, jedny jsou složité, jiné jednoduché.

Jedno okno a nic víc

Free Registry Defrag patří do samého čela kategorie jednoduchých a zdarma. Program můžete využívat i při komerční činnosti bez placení a jeho rozhraní i funkce jsou vskutku minimalistické. Celá aplikace se skládá pouze z jediného okna a také jediného ovládacího prvku, jimiž jsou dvě tlačítka pro analýzu registru a jeho následné defragmentování. Stisknutím prvního se počítač uvede do usilovné práce, během které mohou ostatní aplikace vypovídat svojí službu.

sshot-1.png sshot-2.png
Minimum grafiky, minimum ovládacích prvků.

Celá operace ovšem trvá pouhých několik desítek vteřin. Po ukončení pracovního procesu program představí výsledky. Kdo by čekal detailní zprávu exportovatelnou do mnoha formátů, divil by se. Budete se muset spokojit s jednoduchou informací o současné velikosti registru, jeho objemu po zásahu programu a percentuálním rozdílem mezi oběma hodnotami. Poté už následuje kliknutí na druhé nabízené tlačítko a defragmentace může začít.

sshot-3.png 
Operace hotová, pacient přežil.

To je opravdu všechno?

Jakmile svou práci program dokončí, budete postaveni před oznámení, že váš počítač bude restartován. Aplikace nenabízí možnost pozdějšího restartu a tak se Windows vypnou po stlačení tlačítka OK i po zavření vyskočivšího okna. Free Registry Defrag nenabízí žádnou možnost zálohování či obnovy registru, takže budete muset vše risknout a doufat, že systém najede v pořádku.

sshot-4.png 
Bez restartu to prostě nepůjde.

Tím se naplno vyčerpaly dovednosti této minimalistické utilitky, která podporuje všechna Windows od 98 až po Vista, přestože i na nových Windows 7 běží bez problémů. Pro koho je tak tento program určen v záplavě mnohem progresivnější konkurence, která bývá mnohdy rovněž zdarma? Po Free Registry Defragu tak mohou sáhnout především méně zkušení uživatelé, kteří se navíc bojí hlubších zásahů do registru od jiných čistících nástrojů.

stáhnout program Free Registry Defrag 2.40 Licence: freeware, 721 kB
Autor: iExpert Software
Web programu: www.registry-clean.net


fsc.jpg

Diskuze (8) Další článek: Stahujte beta verzi prohlížeče Google Chrome pro Mac OS X

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,