Umělá inteligence | Francie | Daně

Francouzský berňák využil AI a letecké mapy k vyhledání nenahlášených bazénů. Našel jich přes 20 tisíc

Francouzské daňové úřady pomocí softwaru využívajícího umělou inteligencí odhalily tisíce nenahlášených soukromých bazénů. Jejich majitelům vystavily účty v celkové výši přibližně 10 milionů eur (cca 246 milionů korun), informuje The Guardian.

Software vyvinutý společnostmi Google a Capgemini dokáže v leteckých snímcích identifikovat bazény a porovnat je s databází katastru nemovitostí. Systém, který byl před rokem spuštěn jako experiment v devíti francouzských departementech, odhalil 20 356 nenahlášených bazénů. Nyní bude použit pro kontroly v rámci celé země.

Máte bazén? A mohli bychom ho vidět?

Dle francouzské legislativy musí být jakékoli úpravy nemovitostí, včetně vybudování bazénu, nahlášeny do 90 dnů od dokončení finančnímu úřadu. Vzhledem k tomu, že se daň z nemovitosti odvíjí od její hodnoty, znamenají podobné úpravy zvýšení daně. Například typický bazén o rozloze 30 metrů čtverečních navýší daň o 200 eur (cca 4 920 Kč) ročně.

Daňový úřad se nyní snaží využít systém k odhalování nepřiznaných přístaveb, nástaveb a verand včetně trvalých pergol. „Zaměřujeme se zejména na přístavby domů, jako jsou verandy, ale musíme si být jisti, že software dokáže najít objekty s velkou rozlohou, a nebude detekovat třeba psí boudu nebo dětský domeček,“ řekl listu Le Parisien náměstek generálního ředitele pro veřejné finance Antoine Magnant.

Systém zatím není v detekci zdaleka bezchybný – není například schopen určit, zda je obdélníkový tvar na leteckém snímku přístavbou nebo stanem, terasou či jen plachtou položenou na zemi. Podle údajů publikovaných v dubnu tohoto roku vykazoval software zhruba 30% chybovost. Například zaměňoval solární panely za bazény, nedokázal zachytit přístavby skryté pod stromy nebo ve stínu jiných objektů.

To se to bude danit!

Předpokládá se, že ve Francii je přibližně 3,2 milionů soukromých bazénů. Jejich výstavba zaznamenala největší boom v letech 2020 a 2021, kdy došlo k prudkému nárůstu instalací, protože mnoho lidí kvůli pandemii covidu-19 pracovalo z domova.

Francouzský úřad pro veřejné finance uvedl, že software bude nyní vyhledávat nenahlášené bazény po celé zemi. Odhaduje, že jejich odhalení může v následujícím roce vést k vyměření daní ze soukromých bazénů v celkové výši 40 milionů eur (cca 984 milionů korun).

Opatření přichází v době, kdy francouzští ochránci životního prostředí vyzvali k zákazu soukromých bazénů poté, co letní vlna veder vyvolala sucho a následnou nutnost omezení spotřeby vody. Národní tajemník organizace Europe-Ecology-the Greens Julien Bayou uvedl, že vzhledem k ohrožení zásob pitné vody je rozumné uvažovat o omezení jejího využívání k rekreačním účelům.

Diskuze (35) Další článek: Kauza Cambridge Analytica spěje po čtyřech letech k závěru. Facebook se dohodl na urovnání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,