Internet | Francie | Fake News

Francie chystá nový zákon proti fake news, platit bude při volbách

Fake news jsou aktuálně velké téma, které hýbe jak internetem, tak politikou. Aktivně se proti němu snaží bojovat Facebook, který ale neslaví nijak velké úspěchy. Francie se tak rozhodla jít o něco dál a prezident Macron uvedl, že představí nový zákon umožňující fake news z internetu mazat a dokonce blokovat patřičné weby. Společně s tím je bude nutit zveřejnit, odkud získávají peníze.

Představená pravidla nebudou platná po celý rok, ale pouze v období voleb, kdy se falešné zprávy rojí nejčastěji a mohou nejvíce ovlivnit. Emmanuel Macron, francouzský prezident, pak na brífinku s novináři uvedl:

“As you know, propagating fake news on social media only requires a few tens of thousands of euros and can be done with total anonymity. We will impose stricter obligations of transparency to platforms for sponsored content in order ro make public the identity od the advertisers and those who control them."

Fake News: Silná internetová zbraň, proti které se těžko brání

Nový zákon tak bude nařizovat webům zveřejnit, kdo je financuje a dojde k zastropování výše peněz, které mohou získat za sponzorovaný obsah. Společně s tím budou moci úřady zasáhnout proti jednotlivým zprávám a webům, které je šíří a požadovat odstranění, případně zablokování celého webu. Rozšíří se také i pravomoci regulátora CSA (Conseil supérieur de l'audiovisuel), který dohlíží nad televizním a rozhlasovým vysíláním. Pro další podrobnosti si ale budeme muset počkat na návrh konkrétního zákona.

Šíření falešných zpráv se dotklo i voleb v roce 2017, kdy se například šířily zvěsti o údajných Macronových účtech na Bahamách a financování jeho kampaně Saudskou Arábií. Podobné texty se objevují ale i u nás, často z nejrůznějších zdrojů, které skrývají své autory a finanční podporovatele, kteří pochází často ze zahraničí.

Největším problémem je, že sdílí nepravdivé informace a případné vyvrácení a doložení faktů od dotčených osob či institucí se často ke čtenářům původní falešné zprávy nedostane.

Jak bojovat proti fake news? O tom jsme se bavili i v Týdnu Živě:

Zdroj: The Guardian

Diskuze (86) Další článek: Chyby v procesorech: jak vám zpomalí počítač, co mohou ohrozit a jak se bránit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,