Foxconn: Jak se v Česku vyrábí servery pro kus světa

V továrně Foxconn v Kutné Hoře se montují servery HP pro zákazníky z Evropy, Středního východu a Afriky. Dostali jsme možnost nakouknout do zákulisí.

Spolu s několika novináři z Evropy jsem dostal možnost prohlédnout si montovnu Foxconn v Kutné Hoře, kde se sestavují servery a mobilní datová centra společnosti Hewlett-Packard. Z výrobních prostor o rozloze 17 500 metrů míří hotové produkty k významným zákazníkům do celé Evropy, na Střední východ a do Afriky.

Kutnohorský Foxconn je už druhou pobočkou této slavné asijské společnosti v České republice. Ta první už několik let funguje v Pardubicích a namísto serverů se zde sestavují notebooky. Více si můžete přečíst v naší reportáži z roku 2008.

welcome_01.jpg welcome_02.jpg welsome_03.jpg
Vítejte ve Foxconnu v Kutné Hoře. Jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů ve Středočeském kraji dává práci 1200 lidem a posílá servery "made in Czech" do celého regionu EMEA. Do středočeského města se výroba přesunula ze Skotska. Velkou roli v tom samozřejmě hrála cena, u nás je levnější pracovní síla a výhodnější podmínky.

Foxconn se stal nejvýznamnějším zaměstnavatelem ve Středočeském kraji. V současnosti pro něj pracuje 1200 zaměstnanců a dalších 40 zde zaměstnává přímo HP. Právě jedna z největších technologických společností je největším zákazníkem kutnohorského Foxconnu a zajišťuje, že se malé středočeské město stalo hlavním exportním bodem serverů a datových center do regionu EMEA.

Základní plat pro nejméně kvalifikovanou sílu, což jsou většinou manipulátoři s paletami, je 4 eura na hodinu. Podle zástupců továrny si ale pracovníci, kteří přímo montují produkty, přijdou na nadprůměrnou mzdu v regionálním měřítku. Po uchazečích o práci je požadováno středoškolské vzdělání a schopnost komunikovat anglicky.

jidelna.jpg
Nevím, jak v asijských Foxconnech, ale v Kutné Hoře se zaměstnanci mají dobře. Mohou si vybrat z mnoha druhů jídel a pití a mají i odpočinkovou zónu na kafe s automaty na dobroty. Já si velice pochutnal na asijské kuchyni, zejména na pekingské polévce.

Jede se nonstop, zakázek a práce je dost. Výrobu každý den opustí kolem dvou tisíc serverových jednotek (blade serverů). Zaměstnanci montují vše, od základních serverových jednotek, přes celé rackové skříně, storage systémy až po mobilní datová centra HP POD. Do továrny pouze „vjedou“ součástky z celého světa (procesory, disky, desky a další) a na konci pak „vyjedou“ hotové produkty přesně podle požadavků zákazníků. Z českých „součástek“ se ve Foxconnu používají pouze papírové obaly a krabice.

montaz_01.jpg montaz_02.jpg montaz_03.jpg
Do továrny přichází hardwarové součástky z celého světa (zejména z Asie a Singapuru), které se pak rozdělí podle zakázek. Montéři je pak postupně sestavují. Na obrazovkách na svém pracovišti mají podrobné návody, jak při montáži postupovat.

Jeden blade server se vyrobí během 20 až 30 minut. Montáž jedné rackové skříně trvá podle šéfky dodavatelského řetězce HP pro region EMEA Denise Herdmanové zhruba směnu až směnu a půl. Započítáno je přitom nejenom samotné sestavení součástek, ale také kompletní propojení kabeláže a nahrání požadovaného softwaru. Značnou část poté zabere testování hotových produktů. To podle náročnosti trvá 8 až 24 hodin, díky čemuž prostory pro testování zabírají většinu kapacity Foxconnu. Chybovost je prý nižší než jedno procento.

montaz_04.jpg montaz_05.jpg montaz_06.jpg
Sestavování produktů je systematické. Začíná se od nejmenších částí a končí se největšími. Nejdříve se sestaví blade servery, kterými se pak obsadí racky. Nahraje se software a hotové racky jsou pak namontovány třeba do HP PODu. Pracovníci mají k dispozici kompletní montovací a testovací infrastrukturu, včetně potřebné síťové kabeláže.

HP se samozřejmě snaží nasazovat zejména své vlastní produkty, ale dokáže do serveru nasadit prakticky jakoukoliv technologii, kterou zákazník požaduje. Firma se snaží díky své strategii konvergenčních center být maximálně otevřená, není proto problém vlastní technologie kombinovat s technologiemi třetích stran. Své zákazníky, ke kterým servery z Kutné Hory putují, HP pochopitelně úzkostlivě tají a focení konečných zabalených produktů s dodacími adresami bylo přísně zakázáno.

testovani_01.jpg testovani_02.jpg testovani_03.jpg
Testování zabírá většinu času, od 8 do 24 hodin. Chybovost je údajně pod jedno procento, a jakmile se při testování najde chybný kus, musí se znovu bedlivě otestovat celá vyrobená série.

V továrně vám smontují vše, co HP nabízí. Můžete si objednat pouze jeden jediný blade server, ale také celý rack, kde budou naskládány serverové jednotky a úložné systémy. Na montážní lince jsem zpozoroval také cloudové storage systémy 3PAR, které HP nedávno v nabídkové přestřelce koupilo, a o které je podle Herdmanové obrovský zájem.

baleni_01.jpg czeproduct_01.jpg czeproduct_02.jpg
Po montáži a testování se vše zabalí do jediného českého výrobku, který se ve Foxconnu používá - kartonových krabic. Hotové servery pak s nálepkou "product of Czech Republic" putují do celé Evropy, Afriky a na Střední východ.

Pro zákazníky z regionu EMEA se montují také velice sofistikovaná mobilní datová centra HP POD, jejichž první generaci jsem vám představoval na videu při jejich oznámení v Barceloně. Jedná se o datová centra nacpaná do standardní přepravní jednotky, kterou je možné naložit například na vagón, kamion a loď a vše okamžitě přepravit. Na místě pak stačí připojit chlazení, napájení a síť a datové centrum je v provozu. HP v Kutné Hoře montuje dvaceti i čtyřicetistopé PODy (2200+ a 4400+ nodů). Doba dodání takového datového centra je kolem tří týdnů od objednání, což je oproti mnohoměsíčnímu budování kamenného centra nejenom výrazně rychlejší, ale také levnější. Herdmanová sice nemá odhady, kolik takových center do budoucna HP prodá, podle statistik IDC však podobné PODy mohou tvořit až 40 % trhu. Kutnohorský Foxconn v srpnu HP POD expedoval také prvnímu tuzemskému zákazníkovi – společnosti Škoda Power.

nakladani_01.jpg nakladani_02.jpg nakladani_04.JPG
Kontejnery HP POD se nakládají na přívěsy kamionů přímo ve výstupní hale. K dispozici je také testovací infrastruktura s chlazením a napájením.
Diskuze (39) Další článek: VIA ukázala čtyřportový USB 3.0 řadič i hub do počítače

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,