Fotografie prozradila, jak američtí námořníci zničili údajný íránský dron

Pentagon před pár dny oznámil, že americká vrtulníková výsadková loď USS Boxer v mezinárodních vodách zneškodnila íránský bezpilotní letoun, který se přiblížil příliš blízko.

I když jistě leckoho napadlo, že k tomu posádka použila konvenční zbraně, ve skutečnosti se nejspíše jednalo o rádiovou rušičku. Není se čemu divit, konvenční zbraně – ať už raketové, nebo střelecké systémy jsou pro tyto účely zbytečně drahé.

Protidronový systém potvrzuje fotka USS Boxer

USS Boxer je vybavený systémem protidronové obrany LMADIS (Light Marine Air Defense Integrated System), který není pevně instalovaný na palubě, ale tvoří jej dvojice terénních vozů Polaris MRZR. Jeden vůz je velitelský, druhý je pak vybavený detektory a výkonnou rušičkou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Terénní průzkumný vůz Polaris MRZR s instalovaným protidronovým systémem LMADIS

Na jedné z fotografií lodi USS Boxer, které publikovaly americké úřady, je přitom na pozadí skutečně jeden z vozů Polaris s nepřehlédnutelnými anténami na střeše.

Klepněte pro větší obrázek
Záběr USS Boxer publikvoaný americkými úřady, Na kraji paluby stojí Polaris MRZR s instalovaným systémem LMADIS.

Rušička, nebo mikrovlnné dělo

O systému LMADIS toho oficiálně moc nevíme, americká armáda ale obecně vyvíjí dva typy rádiových protidronových systémů. Tím prvním jsou zmíněné rušičky, které v úzkém směrovém kuželu vytvoří velmi silný šum. Pokud se do kuželu dostane nepřátelské letadlo, mělo by přijít jak o vlastní rádiovou komunikaci, tak o GPS a další podpůrné systémy.

Letoun pak může pokračovat dál podle inerciálního navigačního systému (gyroskopy apod.), zřítit se, automaticky přistát atp.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Přenosné rušičky rádiového signálu, které má ve výbavě i česká armáda

Mnohem pokročilejší a sofistikovanější zbraní jsou mikrovlnná děla, která v rádiovém kuželu soustředí mnohem více energie, která už dron nezmate, ale může poškodit některé obvody jeho řídícího počítače. Příkladem je třeba americký systém THOR. Chování dronu je pak nevyzpytatelné. Zatímco relativně laciná kvadrokoptéra se prostě zřítí, pokročilý vojenský UAV v konstrukci kluzáku může opět nekontrolovaně pokračovat dál, dokud se nezřítí.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Mikrovlnné dělo THOR spálí menšímu dronu bez adekvátní ochrany jeho křemíkové obvody

Jelikož měl Írán k lodi poslat právě UAV s křídly, zaútočil na něj USS Boxer ze vzdálenosti několika set metrů, aby se mohl dron případně bezpečně zřítit. To je už však pouze čirá spekulace, americké úřady totiž přesné detaily celé operace nezveřejnily.

Diskuze (10) Další článek: Pozor na neznačkové USB nabíječky. Dvě ze tří jsou až nebezpečné, varuje ČOI

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,