Fotogalerie: procesory Intelu v nové patici a základní deska s PCI Express

V tomto článku neuvidíte žádnou tabulku s testem, ani žádné hodnocení výkonu, přesto v něm určitě najdete něco zajímavého. Do redakce dorazil testovací kit pro nové procesory Intelu a ač o výkonu zatím pomlčíme, něco vám ukázat můžeme.

Deska

Základní deska Intel D925XCV je vybavena čipovou sadou Intel 925X Express s podporou PCI Express a DDR2. PCI Express sloty jsou na desce tři, jeden x16 pro grafiku a dva základní x1. Mimo to tu jsou ještě čtyři PCI sloty.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Nabídka konektorů na zadní straně je standardní, optický a digitální výstup zvuku nechybí. Mimo to deska ještě obsahuje několik konektorů pro vytažení portů na přední stranu počítače. Deska je zajímavá také dvojitým pasivním chlazením čipsetu, pasivní chladič je na severním i jižním mostu čipové sady.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

PCI Express sloty jsou černé a nižší než tradiční PCI sloty, ty malinké sloty jsou základní PCI Express. Paměti tvoří dva 512MB moduly DDR2 533 PC2-4300.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Zajímavě je řešeno napájení desky. Hlavní konektor je již širší BTX, deska ale umí pracovat i s ATX zdrojem, kterému u napájení desky chybí čtyři napájecí piny. S ATX zdrojem je třeba připojit jeden standardní napájecí konektor do desky vedle čtvercového P4 konektoru. Abyste o napájecí konektor nepřišli, můžete si jej na druhé straně desky zase vytáhnout přes samici.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Na desce jsou čtyři Serial ATA konektory, klasický ATA konektor je jeden, řada údajů na desce je skryta pod nálepkami. Zajímavě působí i zvednuté tranzistory u procesoru - je to kvůli proudění vzduchu z chladiče.

Procesor

Procesory jsou uchyceny v nové patici Socket T pomocí masivního kovového mechanismu. Nejprve je nutné odjistit přítlačnou sponu a odklopit rámeček.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Samotný procesor nemá na spodní straně žádné piny, volně leží na poli jazýčků, které doléhají na kruhové kontakty na spodní straně procesoru. Procesor tak nemá na spodní straně žádné piny, je tak dodáván jen s ochranným plastovým krytem spodní části.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Procesory nenesou žádnou jednoznačnou identifikaci frekvence. Vpravo je Pentium 4 3,4 GHz Extreme Edition, vlevo s ochranným krytem je základní Pentium 4 560 dle nového značení (3,6 GHz).

Chladič

Konstrukce chladiče byla známa již delší dobu, nabízí kruhový žebrovaný pasivní chladič s ventilátorem na horní straně. Nový je způsob uchycení chladiče k procesoru. Chytá se skrz čtyři montážní otvory na základní desce, kterými se prostrčí rozvírací zobáčky a zajistí se plastovými trny. Odpojení spočívá v pootočení trnu, kdy se uvolní západka a jde to vytáhnout.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Na spodní straně chladiče je masivní měděná ploška krytá plastovou fólií (na fotkách již odstraněnou) samozřejmě je nutností použití teplovodivé pasty při montáži na procesor.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. 

Orientace chladiče je libovolná, volí se dle přívodních kabelů, aby moc nepřekážely. Při umístění nad procesor chladí chladič i okolní součástky, které se vlezou pod masivní žebra chladiče. Na snímku není chladič nacvaknut do desky, ty černé válečky obsahující trn by byly stlačené dolů.

A nebojte, měření výkonu tohoto drobečka si určitě pro sebe nenecháme. Těšit se na něj můžete už brzy v časopisu Computer a také zde na Živě.

Diskuze (132) Další článek: iTunes se 700 000 skladeb je konečně v Evropě, v říjnu bude u nás

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,