Hardware | Nvidia | Grafické karty

Fotka ukazuje prototyp karty s GDDR6, zjevně je to nástupce GTX 1080 Ti

Nová generace grafických karet od Nvidie je mezi fanoušky hardwaru už silně očekávaná, přece jenom už jsou to dva roky od vydání současné generace Pascal. Uvedení už se ale blíží, podle posledních zpráv by mohlo proběhnout v srpnu na Gamescomu. Teď očekávání podpořila uniklá fotka, která kartu nové generace ukazuje.

Na fotografii lze rozpoznat, že je testovací PCB osazeno pamětmi GDDR6. Už toto prozrazuje, že se jedná o grafickou kartu nové generace. Bohužel karta ještě není osazena čipem, ale dle velikosti plochy se odhaduje, že se jedná o testovací kartu pro čip GV102, což by mě být nástupce dnešní grafické karty GTX 1080 Ti od Nvidie.

Z fotky je patrné, že karta by měla mít 12 GB paměti s 384bitovou sběrnicí. Při použití současných pamětí s propustností 14 Gb/s na pin by celková propustnost dosáhla na slušných 672 GB/s, což směle konkuruje současné generaci, kde jsou použity nejnovější paměti HBM2.

Karta je dále vybavena hned trojicí napájecích 8pinových konektorů, což v celkovém součtu dává 525 W. To zda bude tento nový čip opravdu tak náročný na napájení to však neprozrazuje, může se jenom jednat o naddimenzované pojetí celého prototypu za účelem testování. Mnohem střídmější odhady mluví v případě nejvýkonnějšího čipu o přítomnosti dvou konektorů.

Diskuze (22) Další článek: Mohou elektronické cigarety pomoci přestat kouřit?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,