Formát XPS se blíží, bude podporován Office 12

Možná si vzpomenete, jak se před časem spekulovalo o snaze Microsoftu vytvořit konkurenční formát k PDF. Pod kódovým označením Metro jej na letošním WinHEC představil sám Bill Gates téměř před půl rokem. Dnes už se tento formát jmenuje XPS a pomalu ale jistě se blíží jeho uvedení v život.

Související odkazy

Slovník
API
betaverze
OLE
online
PDF
ZIP

Nové Microsoft Office 12 přinesou nejen zcela předělané uživatelské rozhraní, ale pro někoho možná překvapivě i podporu formátu PDF. Novinkou je ale také formát XPS od Microsoftu. Do něj bude možné ukládat v aplikacích Word, Excel, PowerPoint, Access, Publisher, Visio, OneNote a InfoPath. Právě tyto dva formáty, tedy PDF a XPS, budou postaveny poměrně překvapivě na stejnou úroveň, jak je vidět z obrázku nového Wordu.



PDF a XPS ruku v ruce, pokud to však nedopadne ve finále jinak

Co je XPS

Co to vlastně XPS je? Zkratka pochází z XML Paper Specification a je to nový formát dokumentů, který je také znám pod kódovým označením Metro. O tom jste již pravděpodobně slyšeli někdy v květnu tohoto roku, kdy byl oficiálně představen na konferenci WinHEC a kdy byla hodně diskutována otázka, zda se tímto krokem Microsoft pokouší útočit na formát PDF. Povězme si nyní více detailů o tomto chystaném formátu.

XPS je postaven na stejném základě jako nové formáty Office Open XML, na Open Packaging Conventions, tedy na ZIP jako kontejneru a formátu XML. Na rozdíl od nového formátu Office ale slouží především jako formát zobrazovací, tedy výstupní. Vytvořit takový dokument lze exportem již hotového dokumentu například právě z nových Office, ale vzhledem k otevřenosti formátu i z jiné kompatibilní aplikace či z jiného operačního systému, přičemž vizuální podoba by měla být vždy shodná. Pod Windows mohou vývojáři využít například API, obsažené ve Windows Presentation Foundation, ale i libovolné jiné nástroje, které pracují se ZIP a XML. Že bude tento formát nativně podporován Windows Vista asi netřeba zmiňovat.

Otevřenost formátu umožní zejména vývojářům i programově měnit obsah těchto dokumentů. To sice lze teoreticky i s formátem DOC, ale každý kdo to někdy zkoušel ví, že to není zrovna pohodlné a při absenci nainstalovaných Office (a tím pádem nemožnosti využít třeba OLE) je to ještě hroznější.

Díky tiskovému ovladači, který bude součástí Windows Presentation Foundation, pak bude možné do tohoto formátu exportovat dokument z libovolné aplikace, která má tiskový výstup, i když tento export pak bude odpovídat opravdu "pouze" tiskovému výstupu se všemi omezeními, které to přináší. V Office však bude tento export o něco dokonalejší, budou fungovat odkazy, barevné přechody, průhlednost a také IRM neboli Information Rights Management - systém na správu práv s dokumenty.

Nic ovšem nebrání vývojářům implementovat tyto funkce i do svých aplikací, ovladač v rámci WPF bude sloužit spíše pro větší rozšíření tohoto formátu a možnost vytvářet dokumenty z libovolné aplikace Windows.

Otevřené a zdarma? Proboha proč?

Skoro se tomu nechce věřit, ale je to skutečně tak. XPS má být formát zcela otevřený, multiplatformní a přitom zdarma. Jedině tak je zřejmě možné, aby se tento formát rychle rozšířil, což je pochopitelně cílem Microsoftu. V licenční smlouvě se doslova říká, že Microsoft dává bez licenčních poplatků možnost dokumenty XPS číst, zapisovat i zobrazovat (renderovat).

Co je důvodem? Podle Andyho Simondse (Group Program Manager for the Windows Digital Documents Team) je důvod celkem prostý. Zákazníci používají heterogenní prostředí - mají nejen Windows, ale i Mac a unixové systémy, různé typy software na řadě platforem, potřebují ale mít zároveň jednotný archivační systém pro všechny dokumenty a možnost manipulovat s nimi i v budoucnosti bez potíží, tedy klidně za sto let.

Úspěch XPS závisí především na důvěře v tento formát, musí být přijat zákazníky jako číslo jedna. Snahou bude nalákat zákazníky na formát XPS jako takový, přičemž bude zároveň cílem přesvědčit je, že Windows budou pro XPS tou nejlepší platformou. Současně ale zůstává otevřená možnost pro kohokoliv vytvořit vynikající software pro XPS a to na libovolné platformě.

Tolik tedy zdůvodnění od povolaných a já si neodpustím možná trošku škodolibou poznámku, že jistým důvodem může být i snaha zabránit případným nařčením a žalobám ze snah o ovládnutí trhu nekalými praktikami a snahou o monopol.

Prohlížení XPS

Co se týká prohlížení XPS dokumentů, není samozřejmě nutné mít Windows Vista. Pomineme-li fakt, že jde o otevřený formát a kdokoliv tak může naprogramovat prohlížeč pro libovolný systém, pod Windows bude situace celkem jasná. Prohlížeč bude pracovat na všech systémech, které budou podporovat WPF, tedy nejen budoucí Vista, ale i Windows XP a Windows Server 2003.

Momentálně je prohlížeč integrován v Internet Exploreru a umožňuje samozřejmě prohlížet dokumenty, vyhledávat v nich a také pracovat s (tedy číst a zapisovat) digitálními podpisy dokumentu. Tento prohlížeč pak zároveň slouží jako jakýsi referenční nástroj, jak zobrazovat daný dokument správně. Snahou je udělat specifikaci (opravdu pro hardcore zájemce, dlouhé čtení na zimní veřery) formátu pokud možno naprosto jednoznačnou, aby byl výsledek stejný vždy a všude.



Náhled dokumentu v jednom z posledních buildů Vista

Již nyní si můžete stáhnout zářijový Community Technology Preview pro WinFX Runtime komponenty pro Windows XP SP2, Server 2003 či Vista. Jedná se o online instalátor, takže dvoumegabajtový soubor si stáhne ještě dalších zhruba 30 MB dat. Zkoušejte ovšem na vlastní nebezpečí, nedoporučuje se testování na ostrých systémech ani nezkušeným uživatelům, neboť se stále jedná o betaverzi.

Vývojáři momentálně pracují i na prohlížeči, který bude samostatnou aplikací a nebude integrován do Internet Exploreru. Ten by měl fungovat ve všech Windows od verze 2000 (včetně). V plánu je i tvorba prohlížeče pro Mac či unixové systémy a dokonce se uvažuje i nad tím, že by byla vyhlášena jakási veřejná soutěž o nejlepší multiplaformní prohlížeč.

Zdroje: XPS, Jeff Bell, Andy Simonds (1, 2)

Diskuze (24) Další článek: Britský občan dostal za phishing čtyři roky vězení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,