Formát JPEG v ohrožení

Všeobecně používaný a standardizovaný formát JPEG se dostává do pozice časované bomby. Firma Forgent Networks, vlastnící na jeho části patentová práva, začala razantně vyžadovat licenční platby za jeho využívání.

Formát JPEG patří spolu s formáty GIF a PNG k základním obrazovým formátům internetu. Z ních zatím nejpřísnější používání má GIF. Ten můžete běžně zobrazovat, firma Unisys ale vyžaduje platby pro GIF vytvářený na straně serveru. Například komerčně nabízené balíky na vytváření grafů z dat na serveru tak často vůbec nabízí výstupy v GIFu a umí jen JPEG. Kvůli licenčním omezením formátu GIF byl ostatně vyvinut i formát PNG, který, byť je v řadě ohledů lepší než GIF, se zatím prosazuje jen pozvolna.

O formátu JPEG se zatím v podstatě nehovořilo, jedná se o ISO standard a v rámci ISO nejsou standardizovány formáty vyžadující platby za používání. Už v roce 1986 podala společnost Compression Labs patent na kompresní metodu odstraňující redundanci ze signálu, který byl použit v rámci JPEG komprese. Patent byl udělen v roce 1987. V roce 1997 tuto již neaktivní firmu koupila Forgent Networks a v roce 2002 oznámila, že má tento patent a bude chtít platby za licence. Poprvé tak začala žádat po firmách platby za využívání JPEGu. Tehdy jí to vyšlo a od Sony dostala jednorázových 16 miliónů za licenci. ISO pohrozila, že JPEG vyřadí ze standardu, ale Forgent Networks získala od dalších 30 společností celkem 90 miliónů dolarů.

Nyní nastupuje Forgent Networks do dalšího velkého útoku a rozhodně si nevybírá nějaké malé ryby. Žaluje rovnou 31 společností, konkrétně: Adobe Systems, Agfa, Apple Computer, Axis Communications, Canon, Concord Camera Corporation, Creative Labs, Dell, Eastman Kodak, Fuji Photo Film, Fujitsu Computer Products, Gateway, Hewlett-Packard, International Business Machines, JASC Software, JVC Americas, Kyocera Wireless, Macromedia, Matsushita Electric, Oce` North America, Onkyo, PalmOne, Panasonic Communications, Panasonic Mobile Communications Development, Ricoh, Riverdeep (Broderbund), Savin, Thomson S.A., Toshiba a Xerox.

Vzhledem k dřívějším úspěšným platbám za licence na kompresi je pozice Forgent Networks poměrně pevná. Je tedy možné, že skutečně bude nutné za JPEG platit. Pak by jej ISO vyřadila ze standardu a zejména v rámci Open Source, kde jsou jakékoli platby za licence velkou překážkou, by byl dán na černou listinu. Všechny na světě ale Forgent Networks zažalovat nestihne. V USA platí softwarové patenty 20 let, takže za tři roky bude tato část JPEGu již bez vymahatelných licencí.

Diskuze (65) Další článek: Easter Eggs – velikonoční vajíčka v programech 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,