Formát elektronických knih Microsoft Reader byl prolomen

Diskuze čtenářů k článku

DJ SUD  |  05. 09. 2001 16:32

Je konecne nad slunce jasny, ze to takhle dal nepujde. Vse co jeden zakrypti, jiny odkrypti. Hukot okolo aktivace winXP je toho dostatecnym dukazem. Lidstvo dospelo do urcity faze, kdy stare modely chovani prestavaji platit a je potreba, aby vznikly nove (a spravedlive ocenujici), v souladu s fungovanim spolecnosti. Jak byste si predstavovali Vy co sem pisete, aby fungovalo spravedlivy oceneni nehmotnych veci (myslenek, softwaru,...)?

Tenhle svet je postavenej na penezich, musis vydelavat, abys prezil. Firma chce vydelat, aby prezila. Kolobeh penez je uzavreny, ale prachy se nepohybujou (pro nektere) zadoucim smerem. Penize (majetek) prinasi moc nad okolim, ale jsou jen prostredkem k jejimu dosazeni. Co zrusit penize (pojem hodnoty)? O co pak na tomhle svete pujde? Asi by nekteri prestali mit duvod existovat.

A co motivace? Verite, ze byste se namahali stejne, kdyz by za to nebyly prachy? Stacila by vam prestiz? Z toho se clovek nenaji. Asi to jeste dlouho bez penez nepujde.

Jak byste to videli?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nesch  |  05. 09. 2001 20:18

Jde to. ALE

A poradny velky ale, abys tento zbusob mysleni prerusil, musel by jsi najit nahradu za ty penize. Ano prestiz, slava, uznani to by fungovalo. Ale kdo zmeni touhu po moci a mysleni miliard lidi na teto planete. NIKDO, ani to nejde.
Ale programatori casto programuji bez naroku na honorar, staci se podivat po netu. Nadacni organizace take pomahaji bez naroku, ktery by jim tyto penize vratil. Sila tu je, neni tu vsak moznost jak zmenit chovani tech miliard lidi, kteri mysli pouze v hodnotach penez.
Dobrym prikladem jsou lide jdouci za svym snem aniz by vedeli co budoctnost prinese.
Je tu cesta, ale neni tu zbusob jak prinut ty ostatni aby po te ceste sli.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
bob  |  05. 09. 2001 16:32

rekl bych, ze v podstate jde velice jednoduse takoveto eknihy kopirovat, ale problem je v tom, ze se musi koupit alespon jeden vytisk. knihy jsou primarne urceny ke cteni = musi se nejak zobrazit, tak jaky je potom problem vytipat screen (treba pomoci makra) s kazdou strankou elektronicke knihy a nasledne ty obrazky prevest pomoci OCR programu (take pomoci makra) do normalniho textu (uspesnost bude 100% protoze to bude mnohonasobne kvalitnejsi nez scanovani). nevim ale mozna by to slo podobne i s hudbou a filmy az zase vymyslej nakou novou super duper ochranu  (chytat treba digitalni vystup a dat ho na digitalni vstup a nahravat)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
George  |  07. 09. 2001 07:45

S tím vykopírováním obrazovek s textem a pouštění to přes OCR (se 100% úspěšností) JE PROBLÉM !!!
1) jakýkoli vytípnutý screen má ve výsledku 72 DPI a s tím si žádný OCR soft neporadí (doporučuje se 300). Rád bych viděl někoho, kdo by používal tento postup, trvalo by to dlouho, ve výsledném souboru by bylo šíleně moc chyb a bylo by to max. NEEFEKTIVNÍ.
To si raději každý ztáhne program který by el. knihu převedl do volně čitelného formátu.
Jen tak na okraj. Zkoušel jste postup který jste tady popsal někdy aplikovat v praxi? Já mslím že ne, tak tady neťápejte nesmysly !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
thr  |  07. 09. 2001 13:16

S tim kdo tape nesmysly bych radsi pomlcel... Shodou okolnosti jsem se OCR sveho casu zivil a tak musim souhlasit s tim, ze by uspesnost byla 100%... DPI totiz nehraji primou roli, podstatne je, ze na vystupu z Readeru bude kazde pismeno stejne a Recognitu to do 10ti minut naucim naprosto dokonale. Se snimanim z papiru je to zbytecne porovnavat, tady odpadnou jakekoli kazy papiru, rozpadla pismenka zavinena tiskarnou, atd.
Nemam tuseni, kolik prace by dalo prislusne makro, ale z hlediska OCR algoritmu to problem skutecne neni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomáš Švec  |  05. 09. 2001 14:31

NENÍ MOŽNÉ vytvořit zabezpečení dat, která může uživatel číst v nezašifrované podobě. V principu MUSÍ mít k dispozici všechny potřebné nástroje (klíče, hesla,...) pro rozkódování. Pouze k nim má ztížený přístup. Ale to je všechno. Relativně snadno to musí jít rozlomit. Platí to o DVD, hudebních formátech o eBoocích i o čemkoli jiném.
Člověk musí být kolosální tupoun aby si myslel že takovýto systém kryptování může bezpečně fungovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  05. 09. 2001 15:21

Vetsina kryptovacich funkci se nedela proto, ze by tvurci byli naivni a mysleli si ze udelaji skvely algoritmus ktery nikdo neprokoukne, ale proto aby to znesnadnili utocnikovi.

Je to totiz tak, ze vetsinou nez se pustim do louskani nejakeho zasifrovaneho dokumentu, prenosu atd si reknu, jestli mi ta namaha, cas a pripadne prostredky za to stoji. Rekneme ze MS ma vydany svuj Reader v teto dobe rok (placam). Chci nejakou knihu, chci ji elektronicky. Neni k dispozici zadny crack, nic, protoze to proste jeste nikdo nerozlousknul. Ja nemam chut cekat az to nekdo, za mesic, dva ci rok rozlouskne...tak proste tech pak dolaru za tu knihu dam.

A mezi nami....vetsina uzivatelu v USA mysli presne takle. Chce knihu... koupi si ji. Nebude neco dekompilovat atd. A o to jde.

Snadno to vubec jit nemusi. Ty metody mohou byt tak silene, ze to opravdu jit lehko nemusi, kdyz neznate jak to bylo kryptovano. I utok hrubou silou, kdy mam data jak maji vypadat po rozkryptovani a data jak vypadaji zakryptovana muze byt nadlouho a velmi financne narocny.

MS vi ze to uz nekdo rozlousknul a verte mi ze nejspis uz x lidi dela nekolik dni na nove verzi toho algoritmu, ktera bude jinaci a bude to trvat zase delsi dobu nez to nekdo rozlouskne.... a tak porad dokolecka dokola

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ron Jeremy  |  05. 09. 2001 16:40

To, že někdo vymyslí nový algoritmus, nic neřeší... Problém je v systému a cenové politice. Na věci nehmotné a hmotné se nedá nahlížet pomocí stejných právních modelů. Je to totéž, jako s CD. Zatím NIKDO nevymyslel 100% nepřekonatelný systém ochrany proti kopírování, vždy se našel někdo, kdo ochranu (často v době minimální) prolomil. Stejně jako si hudební kameníci neuvědomují, že lidi ke kopírování motivuje především neúměrně vysoká cena, knižní kameníci si neuvědomují, že relativně vysokou cenou ve spojení s omezováním spotřebitele si své zisky neochrání. Naopak, připravují tím živnou půdu pro pirátství - někdo knihu převede do nekryptovaného formátu a ta se bude bez kontroly vydavatele šířit po síti. Pak je spotřebitel postaven před otázku: koupím si knihu a budu mít omezené možnosti, jak s ní nakládat, nebo si jí stáhnu pirátsky ZADARMO a budu si s ní moci dělat co chci?

Sám jsem ochoten zaplatit TVŮRCI knihy, hudby atd. s tím, že na tom někdo bude mít přiměřený profit, tj. ne jako v současné době, kdy většinu zisku sežere vydavatel - parazit. Bude-li hudební album stát <200Kč, koupím si ho, bude-li kniha stát dle rozsahu 20-200Kč, také beru. Samozřejmě v elektronické podobě. Pokud bude stát několikanásobně více a zároveň se bude snažit omezovat má práva, sáhnu po "pirátské" kopii, nebo si svoji legálně zakoupenou knihu dekóduji, abych jí mohl plnohodnotně používat - půjčovat, kopírovat si z ní pasáže, vytvořit si záložní kopii (prodat ji dále bohužel nemohu). Se mnou to učiní mnoho jiných podobně smýšlejících lidí.

Vím, že s vašimi pokřivenými názory to nejspíš nepohne, ale po pravdě řečeno, je mi to jedno. Nejprve jsem přemýšlel, jestli příspěvek od někoho takového vůbec stojí za odpověď, ale nakonec jsem se rozhodl odpovědět kvůli ostatním v této diskuzi. Pokud věříte tomu, co píšete, je mi vás upřímně líto.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  05. 09. 2001 21:39

Rone, odpovim Vam nejdrive na posledni odstavec, protoze myslim ze to je velmi dulezite. "s vašimi pokřivenými názory" - no. Vy si myslite ze je mam pokrivene, ja si myslim ze je mam spravne ale s prominutim...neukazal jste v cem je mam pokrivene  "od někoho takového" - timto chcete rici co? Och, dekuji Vam za kompliment...ale priste se toho zkuste vyvarovat, kazdy by to nevzal dobre a mohl by se urazit a to prece neni potreba, nemyslite? "ale nakonec jsem se rozhodl odpovědět kvůli ostatním v této diskuzi." - dekuji Vam za ne, je to bezesporu slechetne chovani. "Pokud věříte tomu, co píšete, je mi vás upřímně líto." - obavam se ze tomu verim a co vice...nejhorsi je ze je to proste realita.

Tak a ted k Vasemu nazoru:

To, ze se udela novy algoritmus resi dost. A verte mi, ze napr takovy Microsoft to ma VELMI dobre spocitane, zda se mu to vyplati ci ne.

Ja s Vami ale vlastne souhlasim. Tady je ale potreba uvedomit si 2 pohledy veci: sam souhlasim s tim ze CD, eBook atd by meli stat mnohem mene penez, neb jsou priserne predrazene. Osobne jsem na vazkach zda by se stalo realitou to co mnozi tvrdi: totiz ze pri snizeni cen by se naslo vic kupujicich a tvurcum by paradoxne vzrostly zisky. Ona je to krehka hranice...na jedne strane by se jim zmensily zisky a na druhe si myslim ze by vzrostli lide kteri by si to radeji koupili nez to kradli, ale nasli by se i lide co by rekli "kdyz to stoji tak malo tak to muzu ukrast, vznikne jim mala skoda". Je otazkou jak by se to potom v realite projevilo. Myslim si ale ze by to stalo za zkousku a asi na to dojde... nastesti.

Druha rovina pohledu je v tom, zda jde omlouvat kradez tim ze na to nemam. Myslim si ze omluvitelna kradez je jen kradez jidla z nouze; neb kdyz umirate hladem. Ale CDcka ani SW k zivotu nepotrebujete... auto si tez ukradnete, protoze Vam pripada predrazene?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  07. 09. 2001 12:37

Platit tvurci by byla mazarna ;) dokazes si predstavit kdyby vydavatele nebyli? Kazdej autor knihy by si musel sehnat tiskarnu co mu tu knihu vytiskne (a zaplatit ji predem, samozrejme), musel by to dilo nejak pripravit na tisk (detaily neznam, ale je mi jasny ze to neni aby to nekdo delal doma), pote by musel nejak obstarat distribuci, propagaci a nakonec by sledoval platby, delal s tim spojeny ucetnictvi - protste kazdej autor by byl jedno takovy vydavatelstvi. To by se jim to vyplatilo ;) To samy plati o hudbe - zkus si udelat album a dostat ho do prodeje ... O filmech uz snad ani nebudeme mluvit ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DanS  |  07. 09. 2001 17:20

Ono vydat knihu je asi rovnaky problem ako ju napisat (t.j. okolo tisic hodin prace). Za financny ekvivalent tisic hodin prace je mozne vyfinancovat materialny naklad (nosic knihy). Co amater nedokaze, je predat tisic vytlackov svojej knihy, pretoze predanie 1 kusu je pri jedinom titule viac nez den prace, pri 1000 tituloch predate niekolko kusov denne a efektivne je to az pri viac tisic tituloch (bezne knihkupectvo). Pocet predanych kusov sa zvysuje reklamou, alebo mocenskym postavenim - oboje je vdaka danovemu systemu minimalne 2,5 nasobne drahsie, nez ak si to autor urobi sam. Takze ako autor a malovydavatel s radostou akceptujete 42 %-nu prirazku v predajni, kde vam knihu zaradia do ponuky a knihu aj naozaj zaplatia.
Jednoducho: kniha stoji 300 korun, z coho 100 berie obchod, 100 i viac korun tlaciaren a na vsetko ostatne nezostava ani stovka.

Knih sme ako malonakladove vydavatelstvo vydali uz osem titulov a nemame chut na dalsie. Maly nema v sutazi s velkymi vela sanci.

Urobit film je nieco podobne: 1 minuta filmu je ekvivalentna 100 - 200 hodinam prace. T.j. do velkeho filmu sa amater nepusti, ale drobne amaterske dielka vysiela aj televizia aby zaplnila cas - hlavne cestopisy a prirodovedne serialy.
(Profesional bude tvrdit, ze stoji pol miliona, ale to je len taxa obvykla v reklame a u renomovanych. Rovnako ako pravnici a ini doktori si svoju pracu cenia na desattisice za hodinu, pricom komparzu vyplacaju minimalnu mzdu.)
Film som robil dosial jeden - zadarmo.


Urobit vlastne CD? poznam ludi, ktori ho maju a stalo ich to menej nez vydanie knihy.

Problemom je efektivnost piratstva:
Kym u knihy stoji xerokopia asi polovicu ceny knihy, u CD kopie menej nez 1 desatimu resp. dvadsatimu ceny originalneho nosica.
Takze knihy sa kopiruju malo - beletria vobec, odborna literatura viac, ale knihy autorov vo vlastnom jazyku a ucebnice si vazny zaujemca kupi.
Piratstvo CD titulov je obrovske.

Pokial by knihy boli dostupne ako ascii text (alebo format klasickej t602), na jedno CD sa ich zmesti vyse tisic.
Napriek tomu, ze na internete su dostupne tisice knih uplne zdarma, za tlacenu formu si s radostou priplatim. Kolko je primerana cena (cca 20 korun za 100 stran textu) zavisi od osoby a kvality textu.
Mam aj knihy, ktore som si stiahol zdarma a vytlacil na laserovej tlaciarni. U vedeckych clankov je to dokonca najefektivnejsi sposob ziskavania informacii. (Komercne ceny su cca dolar za stranu v elektronickej podobe! Takze kradneme a zobreme.)

Najpotrebnejsie veci su zadarmo.
Elektronicka verzia knihy ma priblizne polovicne skutocne naklady nez tlacena.
Tlacene knihy maju primeranu cenu = dvojnasobok nakladov na piratsku kopiu. Knihy sa daju poziciavat, kupovat v lacnych knihach, antikvariatoch, maju materialny zaklad, pretoze nepotrebuju ziadne citacie ani sifrovacie zariadenie. Citanie knih na pocitaci nakladovo presahuje cenu tlacenej verzie, pretoze pocitac sa amortizuje. Komfort tlacenej a elektronickej verzie sa dosial neda porovnavat.
Elektronicke knihy maju cenu zvacsa neprimeranu.

Najdrasie su zbytocnosti, pretoze podstatnou castou ich ceny je reklama a marketing (ak je to viac nez 80 % celkovej ceny, vacsina z nas bude suhlasit, ze je to zbytocnost a nezaplati, resp. obstara si piratsku kopiu).

Tato diskusia je tiez zadarmo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
DanS  |  07. 09. 2001 18:00

Autorsky honorár u knih je spravidla do 10 % predajnej ceny knihy (hrubeho). Niektori, renomovani, si uhadaju i viac, zacinajuci a bez mena sa uspokoja aj nizsim, dokonca si zasponzoruju vydanie. Je jedno ci zhananim sponzora, reklamy alebo financne, ci zrieknutim sa honoraru alebo jeho casti.

Knihy kupujem do 300 korun, CD do 70. V opacnom pripade si knihu poziciam a potrebne miesta okopirujem (vedecky a odborny text). Beletriu nekopirujem, ved su aktikvariaty a lacne knihy, resp. nachadza sa v mne blizkej kniznici.
CD, za ktore by som zaplatil viac nez dve stovky jednoducho nemam.

Primerana cena za elektronicku verziu knihy je polovica ceny tlacenej, ale ani za encyklopediu na CD nie som ochotny dat viac nez za CD - dve stovky. Encyklopedie vychadzaju predsa v obrovskych nakladoch, takze by v prepocte na stranu nemali byt drahsie nez ucebnice.
Cenu kopie CD si cenim na max. 50 korun + nosic. Pri dnesnych cenach a rychlostiach CDRW je to odmena kralovska. Cas palenia za 150 korun sa nenavratne skoncil. A to sa pred par rokmi palilo po tri stovky.

Myslim si, ze aj v rozvinutych krajinach je len velmi malo ludi ochotnych dat za titul viac nez je ekvivalent niekolko hodin (jedina hodina pred zdanenim) vlastnej prace. A ebook readerov sa nepredalo vela ani tam. Je to rovnako mrtva technologia ako Apple Newton.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ondrej Krajicek  |  05. 09. 2001 02:01

Klasika. Rekl bych ze mezi lid se to stejne dostane, nebot Evropa ma to stesti ze nema takovou kravinu jako DMCA. Obcas mam pocit ze tahle planeta se nemenuje Zeme, ale Kocourkov.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  05. 09. 2001 06:30

Presne tak, planeta kde jsou zlodeji brani jako hrdinove je fakt kocourkov ... Ted nemam namysli ty kdo ty formaty rozlomi, problem je, ze kdyz to zverejni tak se najde spousta lidi co to zneuziji - ty mam namysli. To je jako rozbit nekomu dvere a pak rikat ze si mel koupit lepsi - taky je to security by obscurity (kde rozbiti jakychkoli dveri je trestnym cinem i presto ze je na trhu dostatecny sotriment velice odolnych typu). A co se tyce toho strachu to zverejnit - to nechapu, trestny je to sirit, kdyz by ten borec pouze zverejnil popis principu jakym to rozlomil tak se mu imho nemuze nic stat (neb tu mame svobodu slova a spoustu precedensu, napr. navody na vyrobu vybusnin). Problemy by mohl mit az kdyby to prevedl do fungujiciho programu ktery by siril (nemluve o tom za penize). Vemte si priklad toho borce (myslim ze z MIT) co odmitl stahnout DeCSS ze svyho webu, ten se proti MPAA ubranil ... Protoze mel pouze popsanej alrogitmus, nenabizel hotovy produkt co by umoznoval porusovat copyrights.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  05. 09. 2001 08:56

A co vyrobci PC? Ti vyrabeji evidentne nastroje na porusovani copyrightu. Kde je ta hranice? Co se muze a co uz ne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  05. 09. 2001 10:46

Petre,
takovyto prispevek bych od cloveka Vaseho rozhledu necekal

Vzdyt Vy vite, ze to takle neni. Stejne jako auto, lahev ci kladivo i PC je defaultne urceno na neco jineho nez porusovani zakonu a jeho pouzivanim automaticky neporusujete zakon.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
neuu  |  05. 09. 2001 11:06

co to je defaultní určení? defalutním určením paličky CD je pálení CD a to se děje z 90% za nelegálním účelem. MP3 player ma jaké defaultní určení?

Zbraně si člověk lgálně pořizuje za účelem osobní obrany, pokud dojde k omezení jeho práv. já bych si takový "crack" pořídil, porože dodavatel MS Readeru omezuje mé právo pořídit si záložní kopii a svobodně nakládat s tím, co jsem si koupil. dtto Sklyarovův eBook reader

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  05. 09. 2001 15:10

Abych to tedy vysvetlil. Defaultnim urcenim auta je preprava osob a nakladu, ne zajizdeni lidi. Kladiva: zarazeni hrabiku atd a ne zabijeni lidi, niceni ciziho majetku atd. Lahve: prechovavani tekutin, ne niceni majetku, ublizovani lidim. PC je pomocnik k praci ci zabave, ne k delani skody na cizim majetku.

Osobne nemam vubec pocit ze by MS Reader nebo Acrobat eBook zabranoval delani zaloznich kopii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Rohleder  |  05. 09. 2001 19:31

Defaultni pouziti formatu mp3 je evidentne uchovavani hudby v komprimovane podobe. Je ale zcela evidentni (tedy pouze podle meho nazoru), ze je tento format zneuzivan k porusovani autorskych prav. A ted si tipnete, v jakem pomeru je legalni versus nelegalni pouziti: 1:10, 1:100, 1:1000 ? Proc tedy nezakazat mp3 soubory?

Podobne je to s temito rozsifrovavacimi programy. Je zcela evidentni, ze je mozne je pouzit k porusovani autorskych prav, ale na druhou stranu vyrobci souboru porusuji zakaznikovo pravo na "fair use". Treba takovou knihu ve fyzicke podobe mohu prodat. Plati to i pro elektronickou knihu? A protoze ma byt dany binarni retezec ekvivalentni tistene knize, meli by mit k nemu zakaznici stejna prava jako k fyzicke knize.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  05. 09. 2001 21:27

Predne... nechapu o cem mluvite v prvnim odstavci. Souhlasite se mnou ale pritom to rikate tak jako ze se mnou nesouhlasite.... format neni program, to nejde srovnavat. Format MP3 je zkusob uchovavani hudby, to neni prece trestne. Ale nejde to srovnavat s programem, jehoz jedinnym urcenim je provadeni cehosi co je v rozporu s autorskym pravem.

Je otazka co je zde "fair" a co ne. Nuti Vas nekdo koupit si elektronickou knihu? Me ne. Takze kdyz si ji koupim, uzaviram tim smlouvu s tim kdo ji prodava, delam to dobrovolne a vedome. No a jestlize Vam druha strana proda eknihu jedinne kdyz budete souhlasit se smlouvou, ve ktere bude ze to nesmite prodat dal, je to nefer? Jakto? Vzdyt si to nemusite kupovat...muzete zaplatit Pepovi Vomackovi at Vam tu knihu prepise do TXT a koupit si to od nej  Nechapu co se na tom vsem nelibi...prece kdyz s tim nesouhlasim, nelibi se mi to, tak si to proste nekupuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Rohleder  |  05. 09. 2001 22:20

Prevadeni jednoho formatu do jineho formatu podle mne neni v rozporu s autorskym pravem. To by pak prave prevadeni legalne zakoupeneho CD do mp3 bylo porusovani autorskeho prava.

Vase prirovnani s Pepou Vomackou a jeho prodejem TXT neni zrovna nejlepsi. Vzdyt jaky je rozdil mezi Pepou Vomackou a programem, ktery to prevede za nej bez pracneho prepisovani. Navic pokud tu knihu Pepa Vomacka prodal vicekrat, tak by porusoval autorsky zakon.


Podobny pripad:
Kdyz si koupim DVD disk, tak ocekavam, ze fair use je, ze si ten film muzu pustit kde chci. A nechci, aby mne nekdo zaloval za porusovani DMCA (viz kauza DeCSS). A to nemluvim o regionech.

Nelibi se mi, kdyz je zodpovednost za porusovani zakona prenasena z prestupnika na vyrobce pomucky pouzite pro prestupek. Co treba prodejci zbrani? Taky s nimi uzavirate smlouvu, ze nikoho nezavrazdite?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  06. 09. 2001 07:15

Ja osobne mam za to, ze kdyz program sahne do nejakeho souboru, ktery je kryptovany a ma nejake licencni podminky a navzdory temto licencnim podminkam z nej udela soubor jineho formatu, tak si myslim ze to je v rozporu s autorskym pravem, protoze ten program ten dokument meni. Asi nebudete souhlasit, ale to je na diskuzi s pravnikem, coz nejsem.

Mozna je to fair use, ale Vy si to kupovat nemusite, kdyz nechcete. Shodnem se tedy na tom ze se Vam chovani techto firem nezda fairove, ale to Vas ani v nejmensim neomlouva aby jste nejak piratil, dekodoval, prevadel do jinych formatu a vubec - proste porusoval zakon. Jakykoliv.

Osobne mam pocit ze v pripade naseho milovaneho ruskeho programatora proste je vinen. Protoze udelal program jehoz urcenim je nekoho poskodit; udelal jej zcela zamerne a chtel na nem ziskat zisk. Jestli se Vam tohle zda jako vec ktera je proste v poradku... pak asi nema smysl dal diskutovat, neb se neshodneme.

S tolikrat recenimy zbranemi to nejde srovnat. Zbran muzete pouzit k obrane, strelbe zvirat, strelbe do terce... nikdo Vas nenuti strilet do lidi. To je obrovsky rozdil.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  06. 09. 2001 07:43

Kdybychom v listopadu 89 dodrzovali zakon...

Rusky programator neni vinen. On ten program vytvoril, tim to konci. Veskere dalsi nakladani s nim spada na firmu Elcomsoft. Onen rus jej ani nesiril, ani neprodaval.

Licencni podminky, ktere jsou v rozporu se zakonem jsou neplatne. Jestlize mi licencni podminky zakazuji kopii pro mou potrebu, pak jsou napriklad u nas neplatne. Proto je ve smlouvach i od MS kluzule, ze v zavislosti na zemi, kde produkt pouzivate muzete mit jeste i jina prava v licenci neuvedena, ktera vyplyvaji z mistnich zakonu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Kočička  |  06. 09. 2001 08:29

Jaký zákon se měl v 89 dodržovat? Ten, který byl v rozporu s mezinárodními úmluvami a právem? To přece nemůžete srovnávat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  06. 09. 2001 09:02

No prece jakykoliv zakon! Nebo ne? Ze by se spatne zakony nemusely dodrzovat? No pak je treba se zamyslet nad DMCA, jestli nahodou taky neni spatny.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Kočička  |  06. 09. 2001 09:06

Kdo říká, že DMCA je dobrý? Možná pár lidí, kteří cítí zachráněné prachy. Ale většina si myslí, že je špatný a že je ho třeba zrušit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sk  |  06. 09. 2001 09:39

no, zakon "který byl v rozporu s mezinárodními úmluvami a právem" a "zly" zakon, to sa snad porovnavat da (minimalne v tom, ze obidva treba zrusit).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zipiik  |  06. 09. 2001 09:22

Ja osobne mam za to, ze kdyz program sahne do nejakeho souboru, ktery je kryptovany a ma nejake licencni podminky a navzdory temto licencnim podminkam z nej udela soubor jineho formatu, tak si myslim ze to je v rozporu s autorskym pravem, protoze ten program ten dokument meni. Asi nebudete souhlasit, ale to je na diskuzi s pravnikem, coz nejsem.

ale prikaz k tomu, aby do toho souboru sahl dava konkretni CLOVEK. pokud je mi znamo, tak ten dekodovaci program neni virus, ktery se sam siri, vyhledava aktivne soubory k dekodovani, dekoduje je a hleda dalsi. ne. postup pouziti je takovy, ze konkretni clovek program stahne, nainstaluje a spusti. takova pistole taky nezacne sama na nekoho strilet, ale zamiri a vystreli konkretni CLOVEK, takze je vcelku logicke, ze nikdo kvuli vrazde nezaluje vyrobce zbrani. a zaloval uspesne nekdo vyrobce mp3 koderu? takovy xing ho bezne prodava a pritom je to software, ktery slouzi ve valne vetsine k protizakone cinnosti. take tento program spousti CLOVEK.
jak muzete tvrdit, ze pokud nekdo prevede knihu z jednoho formatu do druheho, musi porusit zakon. to podle me zalezi na licenci konkretni knihy a ne na formatu, ve kterem je ulozena. takze prevedenim mezi formaty muzu, ale nemusim porusit zakon.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  06. 09. 2001 22:08

Hu, proc je trestne prodavat drogy? Vzdyt dokud si je CLOVEK nevezme, je to jen bily / zeleny / modry  prasek ktery nikomu neskodi...... tak proc je to trestne?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zipiik  |  07. 09. 2001 10:38

protoze drogy na 100% cloveku skodi (a to neni uplne jiste, myslim, ze v kanade povolili uzivani marihuany nevylecitelne nemocnym rakovinou), ale dekodovaci program lze pouzivat legalne i nelegalne. kdyby jaho pouziti bylo pouze nelegalni, byl bych pro jeho zakazani. krome toho tzv. "mekke drogy" si muzete napr. v holadnsku koupit ve zvlastnich obchodech, takze ani prodej drog neni 100% celosvetove zakazan.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
názor  |  08. 09. 2001 18:20

"drogy na 100% cloveku skodi "

no, nie som si istý, či sa nemýliš:

1. čo je droga? - čokoláda?, alkohol?, nikotín?, teín? (čaj), kofeín? ...
2. čo škodí (skús skonzumovať kilo acylpyrínu, alebo vitamínov, alebo Viagry ;->) ?

Jediný dôvod, pre ktorý štát zakazuje drogy je ten, že pomer cena/výkon (=možný zárobok pre predajcu - napr. štát) je príliš nevýhodný vzhľadom k pomeru výkon/návyk (psychický, fyzický...).

Inak povedané, štát zarobí väčšmi na zakazovaní ako na povolení drogy (klasika)!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Rohleder  |  06. 09. 2001 14:19

Nuti vas nekdo pouzivat rozkodovavaci program pro eBook pouzivat na eBookove soubory?

Ad rusky programator: naprogramoval vec, ktera je v rusku legalni. Neporusil zadny zakon. Prijel do USA, zadny software neprodaval (ani nesiril). Tudiz neporusil zadny zakon. Tak proc by ho meli zavrit?

To, ze vytvoril program ktery ma nekoho umyslne poskodit je pouze vas nazor (to stejne si mohu myslet o mp3 prevodnicich). Ja si naopak myslim, ze vytvoril program umoznujici cist legalne nabyte vlastnictvi jinak nez za pomoci eBook readeru (srovnej prehravani legalne nabyteho CD a mp3).

Ad fair use: mozna bych pouzil termin "odporujici dobrym mravum". I v pripade, ze neco neni protizakonne, je mozne dosahnout zruseni nekterych klauzuli ze smlouvy prave s odkazem na "odporujici dobrym mravum". (priklad - dedecek vam daruje barak a vy ho pak soupnete do domova duchodcu proti jeho vuli: v takovem pripade mu soud vrati barak)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  06. 09. 2001 22:17

"Prijel do USA, zadny software neprodaval (ani nesiril)."
Ja cetl v ruznych periodikach neco jineho.

"Tudiz neporusil zadny zakon."
O tomhle nerozhodnu ani ja ani Vy. O tom muze rozhodnout soud. Uz rozhodl?

"Tak proc by ho meli zavrit?"
Oni jej zavreli? Mam pocit ze jej obvinili z trestneho cinu a bylo zahajeno vysetrovani. On byl vzat do vazby aby se zabranilo jeho pripadnemu odcestovani...coz je legitimni postup. Potom byl legitimne na kauci propusten. Soud rozhodne zda je vinnen, ci nevinnen. Podle toho jej zavrou ci propusti. Nelibi-li se Vam postup demokracie, jedte treba do Iraku. Tam Vas popravi jen protoze se nekomu znelibite. A nebo vymyslete lepsi zpusob nez je demokracie

"To, ze vytvoril program ktery ma nekoho umyslne poskodit je pouze vas nazor (to stejne si mohu myslet o mp3 prevodnicich)." Samozrejme, myslet si to muzete. Ted je veci vykladu licencnich smluv k CDcku a k eBooku. Nejsem pravnik, mam svuj nazor a zrejme se neshodneme. I to se stava

" v takovem pripade mu soud vrati barak" - souhlas. Potom ovsem zazalujte Microsoft ze Vam pripada ze ta smlouva MS je spatna a at se to vyresi. Ale do te doby se musite chovat tak jak ta smlouva predepisuje.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Rohleder  |  07. 09. 2001 01:11

S takovym pristupem byste mohl komunisticky rezim take oznacit za demokraticky. Vzdyt prece StB vyuzivala zakon, ktery existuje ve vetsine demokratickych zemi. A to konkretne ten, ze zadrzeli obcana na 24 hodin (na zjisteni totoznosti) a opakovali to do nekonecna. Take demokraticke?

Bohuzel statni aparat ma mnoho prostredku jak terorizovat obcana. Kdyz vas obvini z trestneho cinu, ktereho jste se nedopustil a na ctyri roky vas zavrou do vysetrovaci vazby, tak vam taky zkazi zivot. Pro nic za nic. Rozdil mezi demokratickym a nedemokratickym statem je take v tom, nakolik tyto moznosti stat vyuziva.

Bohuzel zatcenim Skljarova se FBI dopousti dalsi chyby. Omezuji lidi natolik, az to pekne neni (navic zrejme pod tlakem velkych korporaci). Nakonec se to USA velmi vymsti. Stejne jako zakrok FBI proti Koreshum ve Waco. Clovek se pak prestava divit, co udelal Timothy McWeigh.

Od teto chvile je cela tato diskuse sledovana systemem Echelon

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  07. 09. 2001 16:41

Vite, to jsem konkretne necetl, pokud se to tak stalo, pak ma bezesporu pravo zadat satisfakci

Omyl. Rozdil mezi demokratickym a nedemokratickym statem je ze muzete odjet jinam, kde si myslite ze nebudou potlacovana Vase prava. Mimochodem...koho zavreli na 4 roky za neco co neudelal? A kdo jste Vy ze to tvrdite?

Jaky tlak velkych korporaci? Kde v tom pripadu byl tlak velke korporace?

Tim lepe, tim lepe

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David Rohleder  |  07. 09. 2001 17:58

Na co je vam satisfakce, kdyz ztratite ctyri roky zivota, ktere vam znici cely zivot? A ta satisfakce nikoho zvlast neboli, kdyz ji zaplati danovi poplatnici.

Zajimava definice demokratickeho statu. Podle teto definice je Kuba demokratickym statem, protoze umoznuje svym obcanum vycestovat do statu, o kterem si mysli, ze tam budou jejich prava dodrzovana. Viz prohlaseni Fidela, ze kazdy kdo chce odejit ma moznost. Americane pak museli potupne uzavrit s Fidelem smlouvu o navraceni uprchliku.

Naopak USA jsou nedemokratickym statem, protoze brani svym obcanum vycestovat na Kubu (muzete skoncit v base).

Myslim, ze moje definice demokratickeho statu je lepsi.

BTW v nektere nasi veznici sedi (je ve vazbe) za velmi podivnych okolnosti byvaly pracovnik BIS Hucin.
Ad korporace: na ci trestni oznameni byl Skljarov zatcen?


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  08. 09. 2001 01:29

Typicky - zase lzi a zkresleny informace - USA nezakazuji lidem jezdit na Kubu. To trestny neni a jezdit tam muze kdo chce. Co je trestny je na Kube utracet penize ;) Protoze ekonomicky embargo ...Takze nehante staty za neco co neni pravda ...

Ad korporace - presne to je duvod proc ho FBI nechce pustit, protoze by to udelali na natlak korporace/i ... prekerni situace ;)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  07. 09. 2001 06:48

Potom ovsem zazalujte Microsoft ze Vam pripada ze ta smlouva MS je spatna a at se to vyresi. Ale do te doby se musite chovat tak jak ta smlouva predepisuje.

Ale nemusim. Pravni uprava platna u nas mi umoznuje takovou smlouvu s klidem podepsat a ty casti ktere odporuji nasim zakonum mohu s klidem povazovat za neplatne. Bez toho abych se s kymkoliv soudil.

Ja cetl v ruznych periodikach neco jineho.

Nejaky odkaz by nebyl?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  07. 09. 2001 16:39

Petre,
potom by to chtelo sehnat smlouvu k eBooku. Bohuzel ji nemam . Zajimalo by me tam co je tam neplatne a co Vas tam tim padem opravnuje ten soubor "konvertovat" do jineho formatu, protoze ja proste mam za to ze to nesmite

Odkaz by nebyl, pri tom objemu toho co denne ctu je opravdu nemozne udrzet v hlave kde jsem to cetl  Je mi lito

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  10. 09. 2001 06:39

Je tam neplatna kazda cast, ktera odporuje nasemu zakonu. Jestlize mi zakon dovoluje udelat kopii pro ucely archivace, tak mi to zadna smlouva nemuze zakazat. Jelikoz format e-book nelze kopirovat, musim si data pro ucely archivace prevest na format, ktery mi zalohu umoznuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jirkan  |  30. 09. 2001 04:21

Ahoj Pizi,


Mas pravdu, primo zakazat to nelze, ale na druhou stranu se da
pravne podchytit zdrzeni se nejakeho jednani, na ktere bys mel
jinak narok, napr. za uplatu apod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jirkan  |  30. 09. 2001 04:12

A ja zase vim, ze autorsky zakon, ktery (coby platny pravni rad ma
prioritu nad nejakym cancem papiru jmenem licencni smlouva) mi dava vyslovne pravo si poridit kopii autorskeho dila k zaloznim a archivacnim ucelum. Tudiz ten, kdo porusuje zakon je prodejce, ktery mi sifrovanim znemoznuje ucinnou realizaci meho prava daneho zakonem. Naopak porizeni cracku (pouzivam-li ho k porizeni zalozni kopie autorskeho dila) by v tomto pripade bylo naprosto legalni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Klimovic  |  06. 09. 2001 06:46

Kdo urcuje defaultni urceni? Vyrobce, nebo uzivatel?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Kočička  |  06. 09. 2001 08:35

> Osobne nemam vubec pocit ze by MS Reader nebo Acrobat eBook zabranoval delani zaloznich kopii.

To máte tedy špatný pocit. Můžete si sice vypálit soubor s ebookem na CD, ale k čemu vám to bude? Účelem záložní kopie je možnost obnovení při pádu počítače, nutnosti reinstalace aj. Ale po reinstalaci se změní systémová konfigurace a soubor bude nečitelný. Takže zálohovat nemůžete.

Ale můžete být natolik prozíravý (v případě Adobe eBook), že eknihu někomu darujete (převedete na jiný stroj) a po obnovení si ji darujete zpět. To je jako když při stěhování darujete své knihy sousedovi a on vám je po nastěhování do nového bytu daruje. Elegantní, nemyslíte?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lukáš Gallina  |  06. 09. 2001 22:19

V poradku. Pokud se Vam to nelibi, nekupujte si to. Nebo Microsoft zazalujte ze Vam neumoznuje udelat to nac mate ze zakona pravo. Ale nejde brat "spravedlnost do svych rukou" a tim obhajovat poruseni zakona...priliz to zavani anarchii.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
zipiik  |  05. 09. 2001 11:22

a co teprve vyrobci strojku na kopirovani klicu? asi taky pozavirat nebo aspon skasnout o pokuty. vzdyt jejich stroje jsou primarne urceny na kopirovani klicu, coz muze byt nelegalni. nebo vyrobci zbrani. k cemu jsou urceny zbrane?
taky vam to prijde nesmyslne, ze? chtel jsem jenom ukazat, jak nedokonale jsou neustale prirovnani i.t. k cemusi. pokud vyrobim jakykoli nastroj, muze byt pouzit, aniz by byl porusen zakon (treba na dokumenty, ktere to nezakazuji) nebo muze byt jakykoli nastroj pouzit v rozporu ze zakonem. ale to neni vec autora nastroje, ale jeho uzivatele. kdyz vezmete palicku cd, muze byt pouzita, aniz by byl porusen zakon, ale muze slouzit k porusovani zakona (a casto take slouzi, o tom se snad dohadovat nemusime). a mate pocit, ze by nekdo stihal vyrobce vypalovacek nebo ze by se prodejci skryvali nekde v podzemi?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sk  |  06. 09. 2001 10:34

Keby ten clovek z MIT aj mal na stranke zdrojovy kod, tak co ? Je automaticky "zlodejom" za to, ze zverejnil informaciu ? Je autor kriminalneho filmu zlocinec, lebo uverejnil "navod", ako zabit cloveka ?

Zakony ktore umoznuju toto postihovat su v rozpore so zakladnymi konvenciami ludskych prav a slobod - kladu pravo firmy na vynutenie si dodrziavania vlastnych licencnych podmienok nad pravo cloveka na slobodu slova. Tymto pravom si jedna strana (firma) dovoluje pausalne obmedzit zakl.pravo strany druhej (clovek zverejnujuci pre firmu "nebezpecnu" informaciu), len preto, ze strana tretia ("zlodej" porusujuci copyright) moze tuto informaciu pouzit na porusenie zakona (a to zakona, ktory nesluzi na ochranu zakladnych ludskych prav - aspon ja si myslim, ze pravo na ochranu copyrightu nie je zdaleka natolko prirodzenym pravom ako pravo na slobodu slova).
Firmy by sa mali o ochranu vlastnych diel starat sami - v pripade, ze nie su schopne diela dostatocne chranit, nemali by mat pravo za vlastne chyby obmedzovat prava inych - a to najma nie pausalne (tj. XX% zakaznikov su "zlodeji", ktory porusuju copyright - a preto budeme postihovat vsetkych zakaznikov, ktori budu muset platit xx% navyse ako "dan z piratstva"...)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  07. 09. 2001 12:45

Je autor kriminalneho filmu zlocinec, lebo uverejnil "navod", ako zabit cloveka ?

Prave ze neni a presne to sem se snazil rict. Kdyby nekoho opravdu zabil pri nataceni toho filmu tak by samozrejme kriminalnik byl, ne? Pokud zverejnis navod tak natom neni nic spatneho, coz je presne to co sem psal. Jinak cely problem je v tom, ze existuji zakony ktere se nejake skupine lidi nelibi - to ovsem neznamena, ze se ty zakony muzou porusovat. Tak by sme se jako spolecnost daleko nedostali. Podle me by se ti co se jim DMCA nelibi meli spojit a dat najevo zakonotvorcum ze ten zakon neni dobrej a ze by se mel zmenit (coz se bezne deje, ale programatori obecne sou spatny v politice). Ale dokud plati tak plati at se nam to libi nebo ne.

Ja osobne si myslim ze spousta zakonu v cechach je spatna, znamena to ze si je proste muzu porusovat? A kdo bude rozhodovat o tom, jestli sem hrdina nebo kriminalnik kdyz nejaky zakon porusim? Kolik lidi budu potrebovat abych byl branej jako nekdo utlacovanej spatnyma zakonama? Ono je strasne jednoduchy rict ze DMCA je spatnej a ze se muze porusovat (a BTW soud jeste nerozhodl jestli Skljarov vubec nejakej zakon porusil, tj. zatim je nevinen a zadny zakony neporusil), ale ono to neni tak jednoduchy jak to vypada.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor