Formát AAC na tom není také špatně

Myslíte si, že formát MP3 je nejpoužívanější? Je zde celá řada dalších formátů, které se hojně používají.
Formát MP3 otevřel bránu novým možnostem a ty dnes zaplavují světový trh. Před formátem MP3 zde však byl velice úspěšný kompresní formát AAC, který si svou cestičku vyšlapával již od roku 1992. Přesný název tohoto formátu je Advanced Audio Coding (zkráceně AAC). Formát AAC byl zprvu určen pro trošku jiné účely a rozhodně ne pro komerční využití. AAC využívá o něco odlišné technologie než MP3 – využívá 48 audio kanálů. Samplování je na 96 kHz, což je kvalita blízká CD. Formát AAC vyvinuly společnosti AT&T, Dolby Laboratories, Sony a německý Fraunhofer Institute. Celý vývoj tohoto formátu šel velice rychle kupředu. AAC je obdobně jako MP3 standardizován společností International Organization for Standardization (ISO),

je kompatibilní se všemi „digital rights managmenty“, druhy encryptování a dokáže využívat watermarking. Ale k čemu to všechno? U uživatelů vyvolávají všechny tyto ochranné prvky zděšení a nikdy jim nepůjdou pod nos. Formát AAC je již tak daleko, že tuto technologii v Japonsku využívají v digitálním televizním přenosu. Společnost Japanese Association of Radio Industries and Businesses dokonce přišla s kompletním schématem, jak AAC využít v kompletní TV digitální síti zahrnující SDTV, HDTV a digitální rádio.

Texas Instruments vyvinul jako první na světě duální MP3/AAC přenosný hardwarový přehrávač využívající procesor TMS320C5000, který je plně programovatelný a využívá technologie DSP a Fraunhofer's AAC software. Přesněji jde o model MEA 110AS. Plně využívá Secure Digital (SD) memory karty. Dalším modelem, který přehrává AAC formát, je Toshiba Mobile Audio Player. Má 64 MB paměti a využívá SD karty. K PC se připojuje pomocí USB portu. Věřím, že tato technologie formátu AAC mezi námi ještě dlouho zůstane, protože má jistě také svoji budoucnost.

Diskuze (5) Další článek: S aliancemi se roztrhl pytel

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,