FontTwister - setsakramentsky dobrý hurikán

Každý občas potřebuje vytvořit obstojně ne-li dokonce zajímavě vypadající nápis. A to buď na web nebo třeba i do obyčejného dokumentu určeného pro tisk. A právě pro tyto účely byl vytvořen program FontTwister.
Každý občas potřebuje vytvořit obstojně ne-li dokonce zajímavě vypadající nápis. A to buď na web nebo třeba i do obyčejného dokumentu určeného pro tisk. A právě pro tyto účely byl vytvořen program FontTwister.

Jedná se o mocný, ale zároveň velmi intuitivní nástroj, který zvládne ovládat každý laik včetně klasické netechnicky orientované sekretářky. Další jeho výhodou je vektorové zpracování obrazu, ale při zachování klasických bitmapových prvků! Tato funkce je skvělá, představte si, že si vytvoříte nějaký nápis a když jste ve finále, můžete jej jednoduše zmenšit nebo zvětšit při nulové ztrátě kvality. U Adobe Photoshopu a dalších podobných nástrojů nevídané a nemožné zároveň!

Po stažení instalačního souboru z Internetu, jednoduché a standardní instalaci, spustíme samotný program.

Uprostřed okna programu je pracovní plocha, zde pracujete se samotným nápisem. Můžete nastavit barvu respektive povrch u textu a u pozadí. Na výběr máte kolem šedesáti méně či více použitelných textur, můžete použít pouhou barvu nebo barevný přechod (gradient). Každou již hotovou texturu si můžete vyeditovat a upravit k obrazu svému. Existuje i možnost použít texturu z extra souboru.

I v deformacích se autoři činili, je jich zde přehršel. Spousta již hotových alternativ plus vlastní deformování. Buď můžete deformovat pomocí několika uzlových bodů, se kterýma můžete libovolně pohybovat, nebo použijete obyčejný nástroj "tužka", načrtnete nějaký tvar a podle něj se nápis zdeformuje. To je opravdu perfektní.

Pod souborovou lištou jsou čtyři nástroje, na které se sluší upozornit. První, který je označen ikonkou s RGB modelem, má funkci editace obrázku - lze rozmazávat, zostřovat, rotovat zrcadlit. A ještě jsou tu nástroje pro práci s barvami - nastavování kontrastu, jasu a nasycení barev (hue/saturation). Docela překvapující na software, jakým je tento.

Lze nastavit i kvalitu zobrazení nápisu (kvalita vykreslování). Zprvu jsem si myslel k čemu to, ale vzhledem k tomu, že program pracuje s obrázkem vlastně jako s vektorem, záhy jsem pochopil. I když mám slabý počítač (166, 32 MB RAM), nepočítal jsem s takovými nároky na výkon počítače. Každá jen trochu složitější obrazová operace trvala docela dlouho (několik hodně sekund) a počítač se vskutku zapotil!

Program mne už od začátku testování nadchnul. Jak už jsem psal, ovládání je velice intuitivní, zvládne ho každý, ale na druhou stranu při troše talentu dokáže divy, a to za několik sekund. Některé efekty, které zvládá vytvořit, bych dělal ve Photoshopu i s extra filtry (jako EyeCandy a podobně) několik desítek minut, kdežto tady jsou hotovy za pár minut.

Rozhodně doporučuji vyzkoušet, ať už jste amatér či profesionál. Program stojí 39 dolarů a k dispozici je 30 denní demoverze.

Stáhnout si ho můžete odsud na adrese http://www.neuber.com

Váš názor Další článek: Vítejte do domečků

Témata článku: , , , , , , , , , , ,