Focení hrou s Intel Pocket PC Camera

Chtěli byste nějaký digitální fotoaparát, ale nechcete investovat příliš mnoho, současně však požadujete spoustu možností? Podívejme se spolu na Intel Pocket PC Camera.
Chtěli byste nějaký digitální fotoaparát, ale nechce investovat příliš mnoho, současně však požadujete spoustu možností? Podívejme se spolu na Intel Pocket PC Camera.

Intel patří v oblasti videokonferencí k průkopníkům v oboru, nabízel kamery a přídavné karty již před několika lety, kdy to bylo jen úsměvným experimentem. Jeho současná nabídka kamer pro připojení k počítači obsahuje několik modelů lišících se vzhledem i parametry. Z těchto různých variant je pro nás nejpřitažlivější Intel Pocket PC Camera, která může fungovat samostatně i jako digitální fotoaparát či spartánská videokamera.

Podobných přístrojů, které se připojují na USB rozhraní a umí fungovat jako běžný fotoaparát i k počítači připojená kamera, je několik. K nejznámějším patří Kodak a Agfa, Intel proti nim přináší některé nové vlastnosti, v řadě parametrů je ale plně srovnatelný.

fotoaparát v nastavitelném stojánku a samostatně

Po odpojení od USB kabelu se z Intel Pocket PC Camery stane samostatný digitální fotoaparát. Energii zajišťují čtyři mikrotužkové baterie (dostanete Kodak Photolife Alkaline), což se na pohled zdá jako velmi nedostatečné, ale na druhou stranu fotoaparát nemá blesk ani poháněné části, takže spotřeba není nijak velká. Popravdě řečeno, s tímto přístrojem jsem pořídil okolo stovky snímků a videozáznamů a ukazatel stavu baterií se ani nepohnul.

Vzhledem k nabízeným možnostem je fotoaparát opravdu jednoduchý. Nemá integrovaný blesk, nejvyšší rozlišení 640x480 je opravdu jen základní, zaostřování je pevné, přičemž můžete ručně ostřit pro makro snímky (zhruba od 30cm do jednoho centimetru). Naopak je zase zajímavě vybaven funkcemi – volba rozlišení 640x480 či 320x240, samospoušť, rychlá série snímků a záznam videosekvence. Video se zaznamenává v rozlišení 160x120 v maximální délce 10 sekund a zaznamenává se bez zvuku, lze tedy využít jen omezeně, ale je funkční.

Paměť přístroje není rozšiřitelná, ale standardních 8 MB paměti na možnosti přístroje bohatě stačí. Fotek ve vysokém rozlišení se do něj vejde 128, v nižším pak 200, videa obsazují paměť podle své délky, minutu záznamu ale do přístroje dostanete a ještě vám zbude místo na fotky.

Displej poskytuje základní informace.

Perličkou, která každého pobaví, je zabudovaný reproduktor ve fotoaparátu – po každém snímku vydá zvuk jako tradiční fotoaparát s převíjením filmu. Oč víc je tento nápad hloupý, o to radostněji děláte snímky jen tak pro radost.

Po připojení k počítači oceníte dodávaný software Intel Create&Share. Poskytuje ucelené pracovní prostředí pro práci s kamerou a rozhodně nepředstavuje žádnou obyčejnou aplikaci – je zde plno ikonek a průvodců pro nejčastější úkoly. Jak osobně nemám rád aplikace pro hloupé uživatele, které mnoha obrázky brání v rychlém směřování k cíli, aplikace Intelu si mne získala přímým ale elegantním přístupem. Radost používat. Snímky se ukládají do vámi zadaných složek a současně se vkládají do galerie pro další zpracování. Pochopitelně máte k dispozici i běžný přenos pomocí rozhraní TWAIN, třeba do Photoshopu. Přes TWAIN můžete přenést jak fotky z paměti fotoaparátu, tak rovnou nasnímat živé fotografie. Velmi výraznou nevýhodou dodaného systému je podpora pouze Windows 98 a ME. Windows 2000, i když mají podporu USB rozhraní, neumí využít kompletního balíku, lze do nich pouze doinstalovat samotný ovladač kamery.

Ovládací program se přizpůsobí rozlišení monitoru.

Kromě tradičního snímání fotek můžete po připojení k počítači i zaznamenávat videosekvence, nastavit automatické pořizování snímků při detekci pohybu před objektivem, pochopitelně se připojit přes Netmeeting na video konferenci, ale také si zahrát hry. Hry jsou sice jednoduché, přesto však zábavné, kamera totiž snímá pohyb před objektivem, a pokud tedy pohnete někam rukou či hlavou, pozná to. V jedné hře tak na vás padají bublinky a vy je prstem ve vzduchu propichujete, případně hrajete košíkovou a rukama se snažíte trefit virtuální balón.

Barevné objekty v nepřímém světle – klikni pro větší verzi. Pro kameru častější snímání osob před obrazovkou – klikni pro větší verzi.

Intel Pocket PC Camera není zcela jistě digitálním fotoaparátem pro profesionální využití. Pořizované fotky jsou vhodné nanejvýš pro web a ještě je nutné snímky často doladit. Přesto jako osobní fotoparát na momentky bohatě postačí. Slabiny po stránce rozlišení bohatě vyrovnává komfortem obsluhy a zpracováním fotek. I v neosvětlených podmínkách se přístroj docela slušně chytá, a blesk tak není příliš potřeba. Na dovolenou stačí tento fotoaparát a díky jeho vysoké kapacitě vám nebude vadit, že nemá vyměnitelnou paměť. Cena se pohybuje v souladu s cenami konkurence okolo šesti tisíc podle prodejce.

Zapůjčil: Intel
Parametry: rozlišení 640x480 (128 snímků), 320x200 (200 snímků), video 160x120; paměť 8 MB; fixfocus s manuálním zaostřováním na makro; připojení přes USB; závit pro stativ. Rozměry 10×3,5×7 cm.
Příslušenství: USB kabel, nastavitelný stojánek, látkový obal na fotoaparát, instalační cédéčko pro Win98/ME, tužkové baterie.

Diskuze (22) Další článek: Pracovníci IBM stávkují v Sydney

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,